Slovakijos žinutė Lietuvai – tokia, kokios nusipelnė Edgaras Jankauskas

Lietuvos futbolo rinktinė įprastai tokio lygio varžovams, kaip Slovakija – ne itin sunkiai suvirškinamas patiekalas. Arba varžovai taip įprastai galvoja, kol nenutinka kas nors netikėto. Bet ne šįkart.

J.Kozakas (dešinėje) pabrėžė, kad vertina E.Jankausko komandos pajėgumą.<br>lrytas.lt montažas.
J.Kozakas (dešinėje) pabrėžė, kad vertina E.Jankausko komandos pajėgumą.<br>lrytas.lt montažas.
F.Černychas gerbėjus džiugina įvarčiais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
F.Černychas gerbėjus džiugina įvarčiais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Slivka - itin svarbi E.Jankausko žaidimo plano dalis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Slivka - itin svarbi E.Jankausko žaidimo plano dalis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Hamšikas - didžiausia Slovakijos žvaigždė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Hamšikas - didžiausia Slovakijos žvaigždė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Martynas Suslavičius, specialiai lrytas.lt, Trnava (Slovakija)

Nov 11, 2016, 8:52 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 6:22 AM

Penktadienį Lietuvos futbolininkai Trnavos mieste susitiks su Slovakijos futbolo rinktine ir ši neketina nuolaidžiauti ar kartoti klaidų, kurias atrankos į pasaulio futbolo čempionatą cikle galėjo padaryti pirmieji varžovai.

Kūrybiškumą renkantis sudėtį ar išsidėstymą rodantis slovakų treneris Janas Kozakas iškart pabrėžė, kad Edgaro Jankausko rinktinės pasiekimai neliks nepastebėti.

Lietuvos rinktinė 2:2 sužaidė su Slovėnija, o įvarčius praleido paskutinėmis minutėmis. Išlygino rezultatą ir škotai (1:1). Šie rezultatai – puikus lietuvių šuolis F grupėje, nes E.Jankausko futbolininkai ne tik po pergalės prieš Maltą (2:0) turi penkis taškus, bet ir demonstruoja, kad gali žaisti kovingai.

J.Kozakas tai mato.

„Mes viską turime savo rankose. Būtų gerai laimėti, bet ir varžovai čia atvyko su tam tikrais tikslais. Padedami sirgalių galime susitvarkyti su šia dvikova, – sakė J.Kozakas. – Lietuviai rodo gerą žaidimą, bet dominavo tik tada, kai leido varžovai. Aš tikiuosi labai įdomių rungtynių, nes tai nėra komanda, kuri atvyko tik gintis. Jie rodo atsidavimą, o praradę kamuolį labai greitai sugrįžta į savo vietas. Pažiūrėsime, kokia situacija bus aikštėje. Aš gerbiu Lietuvos rinktinės jėgą.“

Paskutinieji žodžiai pasako daug. Lietuvos rinktinei nepavyks netikėtai sužaisti kovingai ar nustebinti gražiais perdavimais. Slovakija bus tam pasiruošusi ir nenurašo lietuvių.

Daugiau dėmesio – pozicijoms, o ne vardams

Tačiau šeimininkus 21 valandą 45 minutės prasidėsiančiose rungtynėse slėgs įtampa. Privalo slėgti, nes slovakai per tris mačus iškovojo vos vieną pergalę. Paskutiniame ture Slovakija 3:0 sutriuškino Škotiją, bet prieš tai pralaimėjo Slovėnijai ir Anglijai.

Bet ir pralaimėjimai nemažai atskleidė apie varžovus. Anglai dar ilgai kalbėjo apie tai, kad jų atakuojančiai jėgai pritrūko kūrybingumo prieš drausmingą slovakų gynybą. Trnavoje anglai laimėjo tik 1:0, nors visą laiką spaudė Slovakiją.

Ši gerą gynybą parodė ir rungtynėse su Slovėnija, kai pralaimėjo 0:1. Per visus tris mačus Slovakija naudojo skirtingą išsidėstymą: kartą turėjo penkis gynėjus, naudojosi dviem arba vienu atraminiu saugu.

Slovakijos rinktinėje yra apie 5-6 stabilią vietą sudėtyje turintys žaidėjai. Kitus J.Kozakas keičia.

„Kol kas daugiau kalbėjome apie slovakų žaidimo įpročius, bet penktadienį turime aptarti atskirai kiekvieną žaidėją“, – sakė Vykintas Slivka.

Žvaigždė – ne vienintelė problema

E.Jankauskas ne kartą pabrėžė, kad komanda neturi susitelkti vien tik į skambiausias Slovakijos pavardes. „Napoli“ klube siautėjantis atakuojantis saugas Marekas Hamšikas tikrai gaus daugiau dėmesio, bet jis nėra vienintelis pavojingas futbolininkas. Gynyboje užtikrintai žaidžia buvęs „Liverpool“ gynėjas Marinas Škrtelis. Slovakija tik kartą laimėjo ir įvarčius mušė tik škotams (3:0). Dukart pasižymėjo Sankt Peterburgo „Zenit“ atakuojantis saugas Robertas Makas.

Ir tai – tik keletas pavardžių.

Turino „Juventus“ klubui priklausantis V.Slivka teigė, kad įrašytų M.Hamšiką į geriausių saugų penketuką.

„Bet nesusitelksime vien tik į jį. Slovakai turi daug gerų žaidėjų. Nebūtų teisinga susitelkti vien tik į jį, nors jis išsiskiria ne tik Slovakijos rinktinėje, bet ir visoje „Serie A“ lygoje“, – sakė 21 metų saugas.

Gali kovoti su stipriaisiais

V.Slivka Lietuvos rinktinei – itin svarbus žaidėjas. Jis mušė įvartį į Slovėnijos vartus ir yra vienas svarbiausių E.Jankausko taktinių planų atlikėjų. Prieš kelionę į Lietuvos rinktinę sirgaliams buvo kilęs nerimas dėl 21 metų saugo sveikatos.

„Reikėjo pailsėti, nes per rungtynes su Malta truputėlį išnaudojau savo galinio raumens limitus. Dėl to reikėjo pailsėti ir aš pailsėjau“, – šyptelėjo V.Slivka.

Slovakijos rinktinės dėmesio sulauks ne tik jis. Be jokios abejonės varžovai sieks sustabdyti puikius klaidinančius judesius rodantį Arvydą Novikovą. Kietą kovą teks pajusti ir Lietuvos rinktinės įvarčių mušėjui Fiodorui Černychui.

„Turėjome keturias dienas pasiruošti rungtynėms. Buvo analizių, gerų treniruočių. Analizavome keletą jų paskutinių rungtynių ir tiek. Žinome, kad tai – gera komanda. Jeigu atiduosime visas jėgas, rezultatas bus pozityvus, – sakė F.Černychas. – Daugiau nerimauti reikėtų slovakams, nes jjie – rungtynių favoritai. Mes atvykome dirbti savo darbą, tad nėra ko čia pergyventi. Žinoma, padidėjo pasitikėjimas, nes dabar žinome, kad galime kovoti su stipriomis komandomis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.