63-ejų KTU rektorius futbolo aikštėje vis dar pamoko jaunus studentus

Kartą per savaitę Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorių galima išvysti vilkintį sportine apranga ir gainiojantį kamuolį. Vyresnės kartos sporto aistruoliai gerai prisimena, kad Petras Baršauskas buvo žinomas šalies futbolininkas.

Kiekvieną savaitę į treniruotes Kaune susirenka futbolo veteranai. Vasarą bendraminčiai sportuoja lauke, o šaltuoju metų laiku renkasi uždaras patalpas universitete.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kiekvieną savaitę į treniruotes Kaune susirenka futbolo veteranai. Vasarą bendraminčiai sportuoja lauke, o šaltuoju metų laiku renkasi uždaras patalpas universitete.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žaisdamas puolėjo pozicijoje P.Baršauskas tapdavo grėsme varžovų gynybai.
Žaisdamas puolėjo pozicijoje P.Baršauskas tapdavo grėsme varžovų gynybai.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas („Laikinoji sostinė“)

Jan 11, 2017, 4:44 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 9:39 AM

KTU rektorius profesorius P.Baršauskas neslėpė mielai iškeičiantis kostiumą į sportinę aprangą, jeigu tik nesutrukdo gausybė reikalų ar išvykos į užsienį.

„Kartais dėl darbų gausos visiškai nebelieka laiko ir jėgų, nes jau pravartu ir į pasą pažiūrėti“, – juokavo 63 metų žinomas kaunietis.

Vis dėlto futbolas – tikroji jo aistra. Vasarą mokslininkas su bendraminčiais sportuoja lauke, o šaltuoju metų laiku dažniausiai renkasi uždaras patalpas universitete.

Pasirinkti nebuvo lengva

Studijuodamas P.Baršauskas gynė tuomečio Kauno politechnikos instituto (KPI) futbolo komandos garbę. Tuo metu ji dalyvavo šalies čempionate ir 1972–1973 metų sezoną sugebėjo iškovoti bronzos medalius.

Kai kaunietis studijavo penktame kurse, jį pakvietė Kauno „Kelininko“ komanda. Joje sportininkai tais laikais jau gaudavo atlyginimą.

Visose kitose komandose rungtyniaujantys futbolininkai fiktyviai būdavo įdarbinami įvairiose įmonėse.

„Tai buvo profesionalaus sporto klubo užuomazgos. Atlyginimus futbolininkams tuo metu mokėjo tik „Kelininko“ ir Vilniaus „Žalgirio“ futbolo komandos“, – prisiminė P.Baršauskas. Krašto puolėjo pozicijoje žaidęs futbolininkas „Kelininko“ garbę gynė ketverius metus.

P.Baršauskui neblogai sekėsi ir žaidžiant salės futbolą, kaunietis yra pelnęs gausybę įvarčių.

Tuomet laukė sunkus pasirinkimas – tęsti 14 metų trukusią sportininko karjerą ar pasinerti į mokslus. P.Baršauskas pasirinko mokslą.

„Maždaug 20 metų išvis neidavau į stadioną žiūrėti rungtynių – vengiau skaudžių prisiminimų“, – pasakojo rektorius. Dabar į treniruotes dažniausiai renkasi tie žmonės, su kuriais P.Baršauskas kartu sportavo ir prieš keturis dešimtmečius.

Žavi intelektualus žaidimas

P.Baršauskui patinka komandos, kurios aikštėje išsiskiria kūryba ir žiūrovus džiugina intelektualiu futbolu, tiksliais tolimais perdavimais.

Rektorius neturi laiko sekti visų futbolo aktualijų ir dažniausiai pasitenkina per televiziją rodomais įspūdingiausiais dvikovų momentais. Jam patinka „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“ klubų, taip pat Ispanijos ir pastaruoju metu smarkiai buksuojančios Brazilijos rinktinių žaidimas.

„Niekada nesižavėjau komandomis, kurios žaidimą grindžia jėga“, – kalbėjo P.Baršauskas.

Jam ne itin patrauklus ir vokiečių futbolas. Vokietijos rinktinė dažnai pakliūva tarp geriausių čempionato komandų, tačiau jos žaidimas labiau sutelktas rezultatui pasiekti, o ne futbolo grožiui atskleisti.

Lengvai sudorojo studentus

Neseniai surengus apklausą paaiškėjo, kad tik 14 proc. KTU studentų sportuoja.

„Siaubingas skaičius, nes man studijuojant universitete sportuodavo beveik visi studentai“, – apklausos rezultatus įvertino rektorius. Jis tikino gerai suprantantis, kad studentai šiais laikais labai užsiėmę ir jiems trūksta laiko, tačiau atsisakyti sporto neteisinga.

„Sportas labai gerai atskleidžia žmogaus galimybes. Išbėgus į aikštę vardai ir titulai nieko nereiškia, niekas nedaro nuolaidų, o savo vertę ir varžovų pagarbą gali išsikovoti tik juos nugalėjęs“, – svarstė profesorius P.Baršauskas.

Studentams išties reikia smarkiai padirbėti norint geriau pasirodyti futbolo aikštėje. KTU rengiamos Bendrabučių futbolo pirmenybės, o jų nugalėtojai susigrūmė su veteranų komanda. Pastaroji studentams nepaliko jokių vilčių ir įveikė rezultatu 6:1.

Komandos istorijoje būta įsimintinų dienų

„Kelininko“ komanda įkurta 1971 metais Vilijampolėje ir jau 1976-aisiais ji pateko į tuometės SSRS kolektyvų taurės pusfinalį, kur po pratęsimo pralaimėjo Vanino „Vodnik“ komandai 1:2.

Šią sėkmę klubas pakartojo 1979 metais – per Kaune vykusias rungtynes vėl po pratęsimo pralaimėjo tuomečio Leningrado „Dinamo“ komandai 1:2.

1981 metais kauniečiai SSRS „Odinio kamuolio“ varžybose laimėjo sidabro apdovanojimus.

1990 metais „Kelininkas“ buvo pavadintas „Vilija“, dar po metų komanda prisidėjo prie „Bangos“ klubo.

„Kelininkas“ 1977, 1979 ir 1981 metais tapo šalies vicečempionu, o 1976, 1978, 1979, 1980 metais iškovojo šalies futbolo taurę.

Komandos garbę taip pat yra gynę Antanas Ulevičius, Julius Kvedaras, Romualdas Lincevičius, Juozas Puotkalis, Kazimieras Dranginis, Gercas Žakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.