Didysis baubas, tūnantis po Lietuvos futbolo rinktinės lova

Edgaras Jankauskas įvairiausiais žodžiais ir užkeikimais bando nuteikti savo futbolininkus tvirtai kovai legendiniame Vemblio stadione. Dar kartą į košmarą menančią vietą susiruošę Lietuvos futbolininkai iš anksto nurašomi, o prisiminę dvejų metų senumo įvykius lietuviai numoja ranka.

Prieš dvejus metus Vemblyje Anglija 4:0 sutriuškino Lietuvą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Prieš dvejus metus Vemblyje Anglija 4:0 sutriuškino Lietuvą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius, specialiai lrytas.lt, Londonas (Anglija)

Mar 24, 2017, 2:23 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 7:19 AM

Tada paskui Igorio Pankratjevo komandą keliavę aistruoliai dar svajojo apie didįjį futbolo stebuklą, o dabar jie meldžia pasigailėjimo.

Lietuvos rinktinė per savo istoriją yra įmušusi Ispanijos rinktinei, o 2004 metais netgi sužaidė 0:0. Lietuvos futbolininkai yra mušę ir Italijos rinktinei, o su ja lygiosiomis sužaidė net dukart (0:0, 1:1). Bet tai buvo Tomo Danilevičiaus, Mariaus Stankevičiaus, brolių Česnauskių laikų komandos.

Kitaip sakant – labai seniai.

Bet dabar Lietuvos rinktinės sirgaliai netiki tokiais stebuklais.

O priežasčių – daugiau nei viena.

Lietuvos futbolo rinktinė šiandien neturi tokių žvaigždžių, kokios buvo minėtos pavardės. E.Jankauskas neturi šios prabangos, o blogiausia – kad prieš rungtynes su Anglija gąsdina tas pats prieš dvejus metus gimęs baubas.

Sunku sugalvoti rungtynes, kai Lietuvos futbolininkai šį dešimtmetį buvo tokie sustingę, kaip tai nutiko per I.Pankratjevo rinktinės kovą Vemblyje.

Du bandymai smūgiuoti ir nė karto – į vartų plotą. Daugiau nei du kartus mažiau perdavimų, dar mažiau tikslių perdavimų.

Ir šitiek mažai greičio.

Vargu ar to greičio bus daugiau ir dabar. Fiodoras Černychas ir Arvydas Novikovas per 2018 metų pasaulio čempionato atrankos ciklą įtikino, kad gali rungtyniauti patikimai ir kartais – efektingai, bet anglai mėgsta spausti varžovus per krašto saugus.

Abiem futbolininkams teks atlaikyti milžinišką spaudimą, bet dar daugiau jo teks rinktinės gynėjams.

O čia ir yra juodoji Lietuvos rinktinės skylė. E.Jankauskas noras žaisti gražesnį futbolą tradiciškai prasideda nuo gynybos, o ši stringa. Strigo su tradiciniais žaidėjais, o dabar Lietuvos rinktinė liko ir be jų.

Dėl kortelių į rinktinę kandidatuoti net negalėjęs Georgas Freidgeimas prieš dvejus metus žaidė Vemblyje.

„Jeigu lyginsime žaidėjų greitį, tai šįvakar pasijaučiau taip, lyg būčiau iš vaikų darželio. Toks lėtas niekada nesijaučiau. Mes turime tris pavaras, o jie – penkias. Jie mus pranoko greičiais. Anglai – dinamiška komanda. Man nėra dar tekę žaisti prieš tokią ekipą“, – tada sakė G.Freidgeimas.

Teisingai E.Jankauskas pirmadienį pastebėjo – dėl to gėdytis futbolininkams nereikėtų. Bet tai – mūsų realybė.

Dabar E.Jankauskas aikštėje turės verstis ne tik su prieš anglus lėta gynyba. Jo turimi futbolininkai liko be tarpusavio gijų.

G.Freidgeimas negali žaisti dėl kortelių, energingasis Vytautas Andriuškevičius – dėl traumos, o vidurio gynėjas Edvinas Girdvainis taip pat priverstas gydytis.

E.Jankauskas turi tik Egidijų Vaitkūną – Vilniaus „Žalgirio“ krašto gynėjas yra vienintelis likęs stabilus trenerio pasirinkimas atrankos cikle.

Čia ir yra tas didysis baubas, nagais krebždantis po Lietuvos rinktinės lova. E.Jankauskas turi labai mažai laiko nutiesti gijas tarp gynėjų, o anglams menkų tarpelių ir tereikia.

Rungtynės su Čekija (0:3) labai aiškiai parodė, kad gynėjai kartu dirbti dar tikrai nemoka. Bet reikia tikėtis, kad dauguma spragų išlindo tik dėl to, kad tai buvo draugiška kova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.