Prieš žingsnį į Vemblio pragarą – pasirinkimai: ką į aikštę mes Edgaras Jankauskas?

Sekmadienis – Lietuvos futbolo išbandymų metas. Mažai žmonių tikisi gero rezultato iš Lietuvos rinktinės, tačiau Edgaras Jankauskas be kovos trauktis neketina. Kitaip tariant, rinktinės treneris reikalauja bandyti žaisti ir nekartoti to košmaro, kurį prieš dvejus metus pateikė Igoris Pankratjevas.

Sekmadienį E.Jankauskas mėgins pakeisti trumpą Lietuvos istoriją Vemblyje.<br>lrytas.lt montažas.
Sekmadienį E.Jankauskas mėgins pakeisti trumpą Lietuvos istoriją Vemblyje.<br>lrytas.lt montažas.
F.Černychas - Lietuvos rinktinės lyderis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
F.Černychas - Lietuvos rinktinės lyderis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
N.Valskis - tradicinis E.Jankausko pasirinkimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Valskis - tradicinis E.Jankausko pasirinkimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E.Šetkus turėtų gauti puikią galimybę pasirodyti skautams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Šetkus turėtų gauti puikią galimybę pasirodyti skautams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Vaitkūnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Vaitkūnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Martynas Suslavičius, specialiai lrytas.lt, Londonas (Anglija)

2017-03-26 12:55, atnaujinta 2017-04-07 04:36

E.Jankauskas futbolininkas stengiasi nepriminti „Euro 2016“ atrankos, kai Vemblyje lietuvių krikštas baigėsi 0:4.

Žaidėjai buvo pasimetę ir tik stebėjo pro šalį bėgančius varžovus. Tačiau E.Jankauskas nori matyti bent bandymą žaisti ir kovą.

Tačiau rinktinės strategui teko nemažai sukti galvą. Rinktinės žaidėjų sąrašą keitė ir traumos, ir kortelės.

Ką turi E.Jankauskas ir ką jis turėtų pasirinkti rungtynėms su Anglija?

Lrytas.lt pateikia savo prognozes.

Vartininkai

Ernestas Šetkus („ADO Den Haag“, Nyderlandai), Emilijus Zubas (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis), Edvinas Gertmonas („Rennes“ FC, Prancūzija).

E.Šetkus iki šiol buvo pirmuoju E.Jankausko pasirinkimu rinktinėje, tačiau būtent E.Zubas turėjo neblogą galimybę išlįsti iš šešėlio. Rungtynės Anglijoje turi gerokai didesnę kainą nei bet kuris mačas anksčiau ir E.Jankauskas leido vartininkas pasivaržyti dėl vietos po Vemblio saule.

E.Šetkus ir E.Zubas rungtynes Čekijoje pasidalino, o E.Jankauskas akylai sekė vartininkų darbą. Nebuvo panašu, kad „ADO Den Hagg“ klube keletą mačų praleidęs E.Šetkus prarado formą ir turėtų užleisti vietą antrajam rinktinės vartininkui.

Pagrindinis vartų sargas keistis neturėtų, o tai reiškia, kad jis gaus puikią progą pamėginti pasibelsti į aukštesnį lygį.

Kai prieš dvejus metus lietuvius anglai sutrypė 0:4, pagyrimų sulaukė tik Giedrius Arlauskis, kuris Anglijos „Premier“ lygos „Watford“ klube mėgina gauti vietą starto sudėtyje.

Gynėjai

Rolandas Baravykas (Vilniaus „Žalgiris“), Valdemaras Borovskis (FK „Trakai“), Tadas Kijanskas (Brno „Zbrojovka“, Čekija), Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“), Arūnas Klimavičius (FK „Trakai“), Tomas Mikuckis (Chabarovsko „SKA“, Rusija), Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“), Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris“) .

Gynėjų grandis E.Jankausko sąraše – silpniausia. Arba kitaip – mažiausiai susižaidusi. E.Jankauskas tikrai nežais su keturiais vidurio gynėjais, kaip tai yra daręs jo pirmtakas, bet jo pasirinkimus išvysti bus įdomu.

Juk Lietuvos rinktinės treneris neteko jau patikrino vidurio gynėjų dueto.

Į Vilniaus „Žalgirį“ iš Pavlodaro „Irtyš“ (Kazachstanas) sugrįžęs Georgas Freidgeimas sostinės klube dar kovoja dėl vietos starto sudėtyje, bet vargu, ar E.Jankauskas būtų atsisakęs jį kviesti į rinktinę. Ir prieš dvejus metus Anglijoje rungtyniavęs gynėjas visada buvo tarp pagrindinių stratego pasirinkimų.

E.Jankausko komanda neteko ir trijose rungtynėse starto sudėtyje žaidusio Edvino Girdvainio. Glivicių „Piast“ klubo futbolininkas per treniruotę susidūrė su vartininku ir jam įplyšo inkstas.

Galvos skausmą kelia ir Vytauto Andriuškevičiaus trauma. JAV lygoje (MLS) „Portland Timbers“ klube žaidžiantis krašto gynėjas per rungtynes su Malta ir Slovakija žaidė starto sudėtyje. Per rungtynes su Škotija jis pasirodė po keitimo, bet į startą jam patekti veikiau sutrukdė ilga kelionė iš už Atlanto.

Tik E.Vaitkūnas yra tas veidas, kuris E.Jankausko schemose žaidė visus atrankos mačus.

Per rungtynes su Čekija E.Jankauskas išbandė ir Klimavičių duetą, ir Tomą Mikuckį, Vaidą Slavicką ar Tadą Kijanską.

Krašte turėtų atsidurti V.Slavickas, o centre šalia L.Klimavičiaus – T.Mikuckis. Tačiau vidurys išlieka opiausia vieta.

Saugai

Fiodoras Černychas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija), Mindaugas Grigaravičius (FK „Jelgava“, Latvija), Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“), Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris“), Arvydas Novikovas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija), Simonas Paulius (FK „Ventspils“, Latvija), Vykintas Slivka („Ascoli Picchio“, Italija), Ovidijus Verbickas (Marijampolės „Sūduva“), Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas).

Saugų grandis kelia mažiausiai problemų, nors aikštėje bus atvirkščiai. Anglijos rinktinė mėgsta spausti būtent per saugų grandį. Tačiau čia jau nėra jokių abejonių, kad vėl išvysime puikų Fiodoro Černycho ir Arvydo Novikovo kraštų tandemą.

E.Jankausko tikėjimas A.Novikovu ir šio futbolininko kovingumas bei puiki technika leido palikti juodų debesų apsuptą „Bochum“ (Vokietija) klubą. Dabar vieną įvartį rinktinėje įmušęs A.Novikovas žaidžia kartu su dukart pasižymėjusiu F.Černychu. Per rungtynes su Anglija tikrai pamatysime momentą, kai F.Černychas susikeičia kraštais su A.Novikovu – šį manevrą E.Jankauskas atlieka nuolat.

Su jais saugų grandyje žais ir V.Slivka. Iš Italijos atvykęs ir vieną įvartį Lietuvos rinktinėje įmušęs saugas yra tarp stabilių E.Jankausko pasirinkimų.

Per rungtynes su Čekija kapitono raištį vilkėjo Mantas Kuklys, kuris paliko pakankamai gerą įspūdį. Ne kartą įrodęs, kad gali gerai organizuoti atakas, Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkas E.Jankausko schemose visada turi ypatingą vietą.

Penktuoju futbolininku saugų grandyje gali tapti Artūras Žulpa. Nors futbolininkas Kazachstane pastaruoju metu pasigirti minutėmis negali, A.Žulpą matyti E.Jankausko komandoje jau esame įpratę, o treneris mėgsta išlaikyti branduolį aikštėje.

Puolėjai

Deivydas Matulevičius, („Royal Excel Mouscron“, Belgija), Tautvydas Eliošius („Jonava“), Nerijus Valskis (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis).

Šiame sąraše T.Eliošius atsirado netikėtai. Vietoje jo turėjo būti Vilniaus „Žalgirio“ puolėjas Darvydas Šernas. Puolėjas per savo karjerą yra įmušęs ir čekų legendai Petrui Čechui, ir ispanų galiūnui Ikerui Casillasui, tačiau patyrė traumą.

D.Šernas būtų labai rimtas kovojęs su kitais puolėjais dėl vietos sudėtyje.

D.Matulevičius per rungtynes su Čekija atrodė prastai. Jį 62 minutę pakeitęs N.Valskis iš viso nebuvo matomas, tačiau į Izraelį išvykęs puolėjas per visą atrankos ciklą buvo pagrindiniu E.Jankausko pasirinkimu priekyje, tad vargu, ar šįkart išvysime permainų.

Lrytas.lt prognozuojama Lietuvos rinktinės sudėtis: Ernestas Šetkus; Vaidas Slavickas, Linas Klimavičius, Tomas Mikuckis, Egidijus Vaitkūnas; Arvydas Novikovas, Vykintas Slivka, Mantas Kuklys, Fiodoras Černychas, Artūras Žulpa, Nerijus Valskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.