LFF viceprezidentas apie E. Eimontą: valdžios troškimas su neslepiamu godumu nežada nieko gero

„Ultimatyvūs prezidento reikalavimai ne man vienam kelia nerimą. Jei autoritarizmas ir yra tos siekiamos permainos, tada kažkas negerai galvose“, – taip apie Edvino Eimonto vadovavimą sakė LFF pirmasis viceprezidentas Vidmantas Butkevičius.

V.Butkevičius susidariusią situaciją vertina kaip kenksmingą Lietuvos futbolui.<br>LFF nuotr.
V.Butkevičius susidariusią situaciją vertina kaip kenksmingą Lietuvos futbolui.<br>LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2017, 3:04 PM, atnaujinta May 13, 2017, 3:12 PM

Jau daugiau kaip mėnuo Lietuvos futbolo federaciją (LFF) krečia nesutarimai, kurių kulminacija – kitą savaitę vyksianti federacijos konferencija.

– Lietuvos futbolo federacija išgyvena ne geriausius laikus. Jūsų, kaip LFF pirmojo viceprezidento, balsas retai girdimas. Kaip vertinate situaciją? – buvo paklaustas V.Butkevičius.

– Labai blogai. Viskas, kas dedasi, nenaudinga nei Lietuvos futbolui, nei futbolo bendruomenei, kuri ir šiaip yra susiskaldžiusi. Deja, ši situacija tik paaštrins nesutarimus, ypač įstatų klausimu.

– Bet juk įstatų keitimo klausimas yra lemiamas vertinant federacijos valdymą ir pokyčius, kurių bendruomenė tikisi.

– Dėl to niekas nesiginčija. Pokyčių bus, diskutuojama dėl konkrečių detalių.

Pati federacija pernai rugsėjį surengė futbolo forumą, jo metu suburta darbo grupė. Jai buvo iškeltas uždavinys – parengti raportą su įstatų rekomendacijomis. Tai ir daroma.

Vienas etapas jau praeitas: įstatų pakeitimai buvo pristatyti vykdomajam komitetui, kuris juos patvirtino ir siūlo pateikti konferencijai balsuoti.

Nežinau, kokie bus įstatai, nes diskusijos tęsiasi, bet dėl galutinės versijos bus balsuojama per eilinę LFF konferenciją.

– LFF vadovas pateikė alternatyvų įstatų variantą ir komentarus. E.Eimonto vertinimai vienareikšmiški: jis nesutiks būti simboliniu prezidentu, o pati federacija viešumoje įvardijama kaip nelinkusi siekti permainų.

– Pirmiausia E.Eimontas jau atsistatydinęs ir eina prezidento pareigas tik iki artimiausios konferencijos. O toliau bus rinkimai.

Kita vertus, esame laisva šalis, žiniasklaida rašo, ką nori, daro savo išvadas, nors jos nebūtinai neginčytinos.

Dėl E.Eimonto pateiktos įstatų versijos visuomenei reikėtų pateikti išsamesnę siūlymų ir, svarbiausia, pasekmių analizę. Būtų labai pravartu išnagrinėti papunkčiui, atskirai gilinantis į abiejų – pavadinkime, prezidento ir vykdomojo komiteto – įstatų variantus.

Šiuo metu prezidento variante ypač aštriai pabrėžiamas teiginys, neva vykdomojo komiteto variante drastiškai sumažinamas prezidento vaidmuo iki reprezentacinio. Tai mažų mažiausiai netiesa – „Gerojo valdymo praktikos“ darbo grupės įstatų projekte, kuriuo remiasi prezidentas, kaip tik ir rekomenduojamas prezidento galių apribojimas.

Pabrėžčiau, kad šis aspektas atskleidžia vertybinius skirtumus ir požiūrį į federacijos valdymą, demokratijos principus. Ultimatyvūs prezidento valdžios reikalavimai ne man vienam kelia nerimą. Jei autoritarizmas ir yra tos siekiamos permainos, tada kažkas negerai galvose.

– Kas trukdo kalbėtis? Kokia katė perbėgo kelią?

– Matyt, katė buvo juoda. (Juokiasi.) Šalia diskutuotinų klausimų yra ir kitų problemų, apsunkinančių bendravimą.

Daug susirūpinimo kelia kai kurie LFF prezidento veiksmai, blaškymasis. Žvelgiant atidžiau, išryškėja kategoriškumas, ultimatyvus reikalavimas paklusti būtent jo valiai: esą jei ne jis, Lietuvos futbolas jau būtų žuvęs. Kolektyve skiepijamas požiūris „kas ne su manimi, tas prieš mane“.

Manau, kad perduosiu vykdomojo komiteto daugumos narių nuomonę: toks vienasmenės valdžios troškimas drauge su neslepiamu godumu yra nieko gera nežadanti perspektyva. Federacijos vykdomasis komitetas su tuo taikstytis neketina.

Jei manote, kad tirštinu spalvas, patys įvertinkite vieną epizodą – prezidento balandžio mėnesio įsakymą dėl draudimo LFF darbuotojams teikti informaciją, ją komentuoti, įskaitant komentarus internete.

Gerbiu žodžio laisvę, bet norėčiau papriekaištauti žiniasklaidai, kad ji visiškai ignoravo šį akibrokštą. Nežinau, ar meilė „futbolo reformatoriui“, ar gailestis kankiniui apakino, bet toks įsakymas turėtų sudeginti bet kokį vadovą, o E.Eimontui net plaukas nuo galvos nenukrito.

– Tikriausiai prezidentas turėtų kitokią nuomonę?

– Neabejoju! Manau, kad vietoj didelių kalbų ir ginčų geriausia būtų įstatų analizė, paprastai paaiškinant, ką tai iš tiesų reiškia.

Vykdomojo komiteto vertinimu, prezidento kategoriškai peršama įstatų versija yra kelias į autoritarizmą, vienasmenės valdžios įtvirtinimą, o tai gali sukelti labai didelių problemų. Ar Lietuvos futbolas nori tokių standartų?

– Galima paprieštarauti: bent viename punkte LFF prezidentas siūlo federacijos nariais leisti būti visiems futbolo klubams ir kartu išplėsti atstovavimą konferencijoje.

– Dėl principo ir klubų svarbos futbole niekas nesiginčija. Futbolo esmė yra klubai. Ir iš tiesų forumo darbo grupės raporte yra diskutuojama dėl visų klubų narystės LFF. Pabrėžiu – visų klubų.

Pagal dabar galiojančius įstatus iš 80 delegatų, atstovaujančių savo organizacijoms konferencijoje, 38 atstovauja klubams. Tai yra beveik 50 procentų balsų.

Naujoje vykdomojo komiteto įstatų versijoje, be kitų organizacijų, siūloma praplėsti delegatų į LFF narius skaičių, įtraukiant Lietuvos futbolo klubų asociacijos (A lygos) atstovus, – tokiu būdu atstovavimas klubams būtų dar labiau sustiprintas.

Norėčiau atkreipti dėmesį į klubo apibrėžimą. Nemenkinu nė vienos mūsų komandos, nė vieno sirgaliaus, tribūnoje stovinčio bet kokiu oru ir ištikimai palaikančio savo komandą. Tai – įkvepiantys ir sutelkiantys komandas sirgaliai, bet tai nėra klubai, net jeigu jie bendrauja „Facebook“, išsikelia atributiką stadione.

Pas mus dažnai komanda, tiksliau – investuotojas ar savininkas, ir yra „klubas“, bet kitos klubinės veiklos nevykdo.

„Gerosios valdymo praktikos“ raporte klubų atstovavimas, kaip ateities vizija, yra aptariamas ir tai labai vertinga ateities gairė.

– E.Eimontas buvo nuvykęs į UEFA ir FIFA. Jis teigė, kad pristatė raportą, prašė pagalbos rengiant įstatus. Be to, jis ne kartą viešai sakė, kad esami įstatai nepatvirtinti FIFA.

– Buvo nuvykęs, tik pamiršo pasakyti, kad atsistatydino. Taip, po to Lietuvoje lankėsi ekspertai iš FIFA ir UEFA, susipažino su padėtimi, lėšų panaudojimu. Buvo aptarti ir įstatų projektai, pateikti patarimai.

Ekspertai patvirtino, kad nėra vienodo įstatų standarto, – tai šalies vidaus reikalas. Kiekviena valstybė pagal savo tradicijas, rinkos dydį ir kitus rodiklius kuria optimalias taisykles.

Vienų patirtis nebūtinai tinka kitoms, tačiau visi siekia vadovautis geriausia praktika.

Buvo aptartas Vengrijos pavyzdys, kuriuo mes sekame. LFF vykdomojo komiteto siūloma įstatų versija labai panaši į Vengrijos modelį. Šios šalies futbolo pažanga įspūdinga: jos biudžetas pastaraisiais metais išaugo 10 kartų, rezultatai kyla.

– Kokia padėtis dėl E.Eimonto įgaliojimų eiti LFF prezidento pareigas? Viešumoje šis klausimas dažniausiai atspindimas tik konflikto kontekste – esą viena pusė kovoja, bet kita pusė neleidžia.

– Didžioji problema – net ne įstatai, o pozicijos, tarp kurių yra aštri takoskyra. Įsigalėjęs įvaizdis, kad futbolo pasaulį sudaro dvi stovyklos: geručiai prezidento asmenyje ir blogučiai – vykdomasis komitetas.

Nesitikiu, kad kas nors ims ir pasikeis, kad ir ką pasakyčiau. Vyrauja didelė emocinė antipatija – tik juoda arba balta.

Nenoriu muštis į krūtinę sakydamas, kad vykdomajame komitete esame šventi. Čia, kaip ir visuomenėje ar Seime, derinami įvairūs interesai, todėl skaidrumas, demokratinis atstovavimas yra efektyviausias sprendimų priėmimo būdas. Tačiau taisyklės turi būti vienodos visiems.

Štai kad ir prezidento atsistatydinimo istorija. Įsivaizduojate, kokios būtų antraštės, jei taip blaškytųsi ir mėtytųsi kuris nors iš LFF vykdomojo komiteto narių?

O štai rankas sukryžiavęs arogantiškas „gelbėtojas“, vos per metus federacijai padaręs didelių finansinių nuostolių, manipuliuojantis bendruomene, kaitaliojantis nuomonę, – mielas ir brangus.

Neklausiu, kaip, bet E.Eimontui tikrai pavyko sukurti aukos įvaizdį ir juo jis įmantriai naudojasi.

Aišku viena – pagal įteiktą oficialų pareiškimą prezidentas nutraukia darbo sutartį ir pasitraukia iš pareigų nuo „artimiausios konferencijos“, t.y. gegužės 18 dienos. Vadinasi, jokio atsistatydinimo klausimo konferencijai svarstyti net nereikia. Sprendimas padarytas asmenine E.Eimonto valia balandžio 13 d.

– Kitą savaitę konferencijoje bus renkamas naujas federacijos prezidentas?

– Ne. Per eilinę konferenciją, be kitų klausimų, bus apsispręsta dėl būsimos konferencijos dienotvarkės ir LFF prezidento rinkimų datos.

– Ar E.Eimontas gali dalyvauti naujuose rinkimuose?

– Kiekvienas asmuo, iškeltas LFF narių, gali dalyvauti. Tačiau tai priklausys nuo tolesnių tyrimo veiksmų.

Tikriausiai visi prisimena, kaip FIFA Etikos komitetas ilgam nušalino nuo bet kokios veiklos, susijusios su futbolu, tiek buvusį organizacijos prezidentą Seppą Blatterį, tiek UEFA vadovą Michelį Platini. Etikos sargai nustatė, kad pareigūnai piktnaudžiavo ir nesilaikė jų pareigoms keliamų etikos standartų.

– Viešumoje minimi įvairūs kandidatai į prezidentus. Galite pakomentuoti kandidatūras?

– Iš tiesų jau minimos įvairios pavardės.

Bet kandidatūrų teikimas dar net neprasidėjęs, todėl komentarai būtų per ankstyvi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.