Dėl darbštumo garsėjantis Ernestas Šetkus – apie juodą dėmę Lietuvoje ir sunkumus Olandijoje

Kai Alexas Oxlande'as – Chamberlainas Vemblio stadione paleido stiprų smūgį į dešinį Lietuvos rinktinės vartų kampą, anglų sirgaliai jau buvo patikėję dar vienu įvarčiu, tačiau Ernestas Šetkus nusprendė kitaip.

 E.Šetkus po sezono Olandijoje grįžo į Lietuvą.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 E.Šetkus po sezono Olandijoje grįžo į Lietuvą.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 E.Šetkus su Lietuvos rinktine ir šiemet turėjo atlaikyti Anglijos rinktinės žvaigždžių spaudimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Šetkus su Lietuvos rinktine ir šiemet turėjo atlaikyti Anglijos rinktinės žvaigždžių spaudimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Šetkus atrėmė A.O.Chamberlaino smūgį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Šetkus atrėmė A.O.Chamberlaino smūgį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Šetkus siekia sugauti kamuolį po to, kai nesėkmingai smūgiavo R.Sterlingas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 E.Šetkus siekia sugauti kamuolį po to, kai nesėkmingai smūgiavo R.Sterlingas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 5, 2017, 6:42 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 8:31 PM

Įspūdingą šuolį atlikęs 31-erių vartų sargas nukreipė kamuolį šalį ir apsaugojo lietuvius nuo triuškinimo pasaulio čempionato atrankos rungtynėse. 

Visgi po Lietuvos rinktinės pralaimėjimo 0:2 dėl solidaus pasirodymo girtas E.Šetkus, grįžęs į klubą Olandijoje, neilgai trukus visų nuostabai šildė atsarginių žaidėjų suolelį. 

11-ąją vietą lygoje užėmusios „ADO Den Haag“ komandos garbę ginantis futbolininkas vasarį vykusiose rungtynėse užsidirbo raudoną kortelę ir tuo pačiu metu pasikeitus ekipos treneriui, sezono pradžioje įprasta tapusios vietos starto sudėtyje jau neberado. 

Tačiau E.Šetkus ne veltui yra vadinamas vienu sunkiausiai dirbančiu Lietuvos futbolininku – po sezono sugrįžęs į gimtinę, jis jau dairosi galimybių treniruotis ir čia. 

Nors po nuolatinio sirgalių dėmesio rungtyniaujant užsienyje tauragiškiui gali būti keistoka neatpažintam vaikščioti Vilniaus gatvėmis, bet dabar E.Šetkaus mintys daugiausiai sukasi apie artėjančią rinktinės dvikovą -  jau birželio 10-ąją lietuviai susitiks su slovakais. 

– Turėjote dvi gana skirtingas sezono dalis, tačiau ar apskritai esate patenkintas pirmaisiais metais Olandijoje?, – lrytas.lt paklausė E.Šetkaus.

– Sezoną vertinčiau teigiamai  – rungtyniavau didžiąją jo dalį tikrai pajėgioje lygoje, o pradžia buvo sėkminga tiek man asmeniškai, tiek komandai. Po to pakliuvome į nesėkmių ruožą, rezultatai pasidarė prasti. Viską lemia būtent komandos pasirodymas, o ne mano paties žaidimas, bet tai kiek sukliudė atsiskleisti ir pasirodyti geriau kitų akyse.  

– Kas atsitiko įpusėjus sezonui, kai vietą startinėje sudėtyje užleidote komandos veteranui? 

– Tai tiesiog buvo nesėkmė, nes gavau raudoną kortelę ir tuo pačiu metu pasikeitė komandos treneris. Kai buvau priverstas praleisti rungtynes, vartuose stovėjo mano kolega ir taip sutapo, kad pasveiko keli traumuoti žaidėjai, o mūsų žaidimas pagerėjo.  

Tada naujasis treneris nebesiryžo kažko keisti ir man likusią sezono dalį teko praleisti ant suolo. Bet į tai žiūriu pozityviai – jei liksiu Olandijoje, naujasis sezonas prasidės nuo nulio ir turėsiu šansą vėl išsikovoti pagrindinio vartininko vietą.  

– Praėjusią vasarą iš Turkijos persikėlėte į Olandijos lygą. Ar tarp šių čempionatų jaučiasi didelis skirtumas? 

– Žiūrint į futbolo lygį, jis Turkijoje yra aukštesnis, nes ten daugiau žvaigždžių ir individualiai pajėgių žaidėjų. Olandijoje daugiau jaunimo, čia komandos geriau pasirengusios taktiškai. Todėl viskas kiek dviprasmiška. Turkijoje geriau futbolo atžvilgiu, bet Olandijoje, žinoma, smagiau gyventi.  

– Ar galima teigti, kad Olandijos lyga pritraukia nemažą elitinių klubų skautų dėmesį? 

– To labai nesimato, bet tiek Turkijoje, tiek Olandijoje susidomėjimas apskritai yra didžiulis. Gal lietuviams Olandija skamba ypatingai dėl savo pajėgios rinktinės ar garsių klubų, bet, pavyzdžiui, Turkijos vidutinio lygio komandos yra net pajėgesnės už olandų. 

– Vietiniai sirgaliai jus dažnai sustabdo Hagos gatvėse?

– Žinoma, čia tik Lietuvoje niekas neatpažįsta (juokiasi). Būna, kad ir pašnekina, ir nori nusifotografuoti. Tai gal net labiau jautėsi Turkijoje, nes ten beveik ramiai į miestą nebuvo galima išeiti. Visose šalyse futbolas aukščiausiai, tik Lietuvoje turime juodą dėmę. Tikiuosi, tai pasitaisys. 

– Sutartis su „Den Haag“ ekipa galios dar metus, su galimybe ją pratęsti. Ar norėtumėte čia likti ir toliau?

– Niekada nesakau „ne“ naujoms galimybėms. Jei atsirastų galimybė persikelti į geresnę komandą ar išbadyti ką nors naujesnio bei įdomesnio, galbūt susigundyčiau. Aišku, jei dabartinis klubas išleistų.  

Man svarbiausia gerai jaustis komandoje. Aišku, svarbu ir gyvenimo kokybė bei finansinės sąlygos, tačiau labiausiai noriu tiesiog būti patenkintas. O Olandijoje nesu šimtu procentu patenkintas. Yra smulkmenų, kurios neleidžia tokiu būti. Dabar atsidarys perėjimų langas ir jei bus pasiūlymų, juos svarstysiu. 

– Kaip jūsų vertei futbolo rinkoje atsiliepė solidūs pasirodymai Lietuvos rinktinėje? 

– Rinktinėje kiekvienos rungtynės kažką duoda ir sukelia didelį susidomėjimą. Jei gerai sekasi, visada yra šansų, kad kažkas tave pastebės. Tai galioja tiek man, tiek kitiems rinktinės žaidėjams, nes niekas iš mūsų nežaidžia ypatingai aukštame lygyje.  

– Po gero žaidimo rungtynėse prieš Angliją sulaukėte papildomo dėmesio? 

– Treneris po to pagyrė, kad normaliai sužaidžiau. Tik pačiam buvo gaila, jog pralaimėjome. Nesvarbu, kad kovojome garbingai - pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Bet atsirado susidomėjimas iš agentų, mane pastebėjo. Kilo daugiau klausimų, kokios mano sutarties Olandijoje sąlygos. 

– Tokios rungtynės suteikia daugiau pasitikėjimo savimi?

– Man tai nebuvo ypatinga patirtis. Gal kitiems žaidėjams buvo svarbiau, kad rungtyniavo prieš Anglijos žvaigždes daugybės sirgalių akivaizdoje, bet Olandijoje ar Turkijoje tų žiūrovų tiek pat daug. Todėl tokių rungtynių tiesiog nesureikšminu. 

– Tai didelio skirtumo, stovėti LFF stadiono vartuose, ar Vemblyje jums nėra?

– Apie LFF stadioną jau kita kalba (juokiasi). Aišku, Vemblyje maloniau, bet prie to jau esu pripratęs, nes Olandijoje stadionai taip pat kartais surenka apie 50 tūkst. žiūrovų.

– Ką manote apie rinktinės šansus artėjančioje dvikovoje su slovakais, prieš kuriuos praėjusį kartą kritote net 0:4? 

– Jau būtų laikas  iškovoti taškus, nes pralaimėjome ir Slovakijai, ir Anglijai, o draugiškame mače ir čekams. Norėtųsi parodyti rezultatus, o Slovakija juk nėra labai ypatingas ar neįveikiamas varžovas. Būsime susikaupę ir atsidavę, tad reikia tikėtis geriausio. 

– Pastaruoju metu esate pagrindinis rinktinės vartininkas. Ką jums reiškia toks Edgaro Jankausko pasitikėjimas? 

– Pasitikėjimą tikrai jaučiu tiek iš jo, tiek iš vartininkų trenerio. Prieš rungtynes su Anglija rinktinėje buvau nežaidęs, bet vis tiek gavau šansą ir tikiuosi, jog jų nenuvyliau. Sunkiai dirbsiu ir įrodysiu, kad esu to vertas. Kitiems futbolininkams rasti vietą kiek lengviau, o vartininkams nuolat reikia laukti savo šanso. 

– Planuojate laiką iki rinktinės stovyklos skirti treniruotėms? 

– Mano sezonas baigėsi tik gegužės 15 dieną, tada turėjau savaitę atostogų. Po jų pradėsiu ruošis stovyklai ir rungtynėms su Slovakija. Jeigu Vilniaus „Žalgiris“ bus nieko prieš, galbūt kurį laiką pasitreniruosiu su jais.  Bet kokiu atveju ieškosiu galimybių ruoštis, nes į artėjančias rungtynes žiūriu labai rimtai. Ypač dėl to, kad ir vėl žaisime savų sirgalių akivaizdoje VIlniuje. 

Profesionalūs E.Šetkaus klubai: 

2005–2008 m. „Žalgiris“ (Lietuva)  

2009 m. „Tauras“ (Lietuva)  

2010 m. „Žalgiris“ (Lietuva)  

2010–2012 m. „Olympiakos“ (Kipras) 

2012–2013 m. „Botev“ (Bulgarija)  

2013–2014 m. „Nea Salamina“ (Kipras)  

2014–2015 m. „Kerkyra“ (Graikija)  

2015–2016 m. „Sivasspor“ (Turkija)  

nuo 2016 m.  „ADO Den Haag“ (Olandija)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.