Nerijus Kesminas apie Lietuvos futbolo šansus Europoje: „Nederėtų laipinti Dievo į medį“

Gal kol kas nederėtų laipinti Dievo į medį, bet yra nuojauta, kad šįkart gali būti ne taip, kaip visada, o šiek tiek geriau. Kalba – apie Lietuvos futbolo klubų sezoną Europoje.

 Sporto komentatorius N.Kesminas.
 Sporto komentatorius N.Kesminas.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Kesminas

Jul 6, 2017, 2:37 PM

Dugnas – turbūt būtent taip tai reikėtų vertinti - buvo pasiektas pernai. Lietuva antrą kartą per trejus metus surinko vos pusę įskaitinio reitingo balo ir su Farerų salomis išsidalijo 50-ąją – 51-ąją pozicijas žemyno šalių rikiuotėje. Žemiau liko tik Gibraltaras, Andora ir San Marinas. Na, dabar ten yra dar ir Europos turnyruose šiemet debiutuojantis Kosovas.

Nuo šio sezono starto tramplino Europos lygos atrankos varžybose dalyvaujantys šalies klubai atsispyrė smagiai, nors visi pirmąsias rungtynes žaidė išvykose – „Trakai“ laimėjo Škotijoje, o Marijampolės „Sūduva“ sužaidė lygiosiomis Baltarusijoje. 0,375 įskaitinio balo jau dabar.

Puoselėti iliuziją, kad, kaip prieš ketverius metus, kai smagiai subruzdėjo tris varžovus nuo kelio nušlavęs Vilniaus „Žalgiris“, gali būti surinkta 1,25 taško kol kas turbūt per drąsu, tačiau užpernykščius 0,75 galima ne tik pakartoti, bet ir pagerinti. Aišku, bėda ta, kad prieš kitą sezoną UEFA minusuos būtent tuos 1,25 balo – reitinge įskaitomi penkių sezonų rezultatai. Bet bandyti atsispirti nuo dugno reikia.

Niekas nesako, kad bus lengva. „Trakai“ ir „Sūduva“ pirmo žingsnio aukštyn kol kas nežengė. Taip, „Žalgiris“ savo starto UEFA čempionų lygos atrankoje dar laukia, o bulgarų „Ludogorets“ lengvai ant stalo neketina padėti nei taškų, nei juolab bilieto aukštyn. Bet norint pranokti pernykštį rezultatą Lietuvos komandoms per mažų mažiausiai penkerias rungtynes reikia iškovoti vieną pergalę arba dukat sužaisti lygiosiomis. Ar tai gali būti padaryta šiandien?

„Trakai“ – Perto „St.Johnstone“ (Škotija). Pirmosios rungtynės – 2:1.

Prašmatni situacija senosios sostinės riteriams – dangus negrius net jei jie Vilniuje pralaimės 0:1. Tokiu atveju tolyn eis daugiau įvarčių išvykoje įmušęs Lietuvos klubas.

„Kol škotai kalbėjo, mes dirbome“,  - po pirmosios dvikovos akcentavo „Trakų“ treneris Olegas Vasilenka. Panašu, kad dabar jau dirba ir „St.Johnstone“. Perto komanda praėjusį savaitgalį 0:3 pralaimėjo kontrolines rungtynes „Aberdeen“, bet pergalė nebuvo pagrindinis tikslas. „St.Johnstone“ išbandė vasarą komandą papildžiusius naujokus ir suteikė praktikos mažiau rungtyniaujantiems futbolininkams.

Riteriams teks verstis be raudoną kortelę prieš save Škotijoje pamačiusio Vaidoto Šilėno, bet Deividas Česnauskis ir didžiulė šio futbolininko patirtis toje pačioje pozicijoje vakarėlio dvasios sugadinti neturėtų. Be to, „Trakų“ suolas pakankamai ilgas, kad būtų galima pamąstyti ir apie kitas starto sudėties kombinacijas.

„St.Johnstone“ per rungtynes ant dirbtinės dangos įprastai tausoja traumoms neatsparų savo lyderį Steveną MacLeaną, bet gali būti, kad veteranas šįkart žais – pernelyg daug pastatyta ant kortos. Škotų sirgaliai Vilniaus senamiestyje ošė jau vakar. Kalbama, kad stadione jų turėtų būti apie 700.

Ar „St.Johnstone“ jausis kaip namie? Sunku pasakyti. Lietuvoje – ilgasis savaitgalis ir netikėtai visai pusėtinas oras. Bet jei „Trakai“ akreditavo daugiau nei 40 žurnalistų, gal ir žiūrovai susidomės reginiu.

Prognozė procentais: „Trakai“ – 60, „St.Johnstone“ – 40.

„Sūduva“ – Soligorsko „Šachtior“ (Baltarusija). Pirmosios rungtynės – 0:0.

Soligorsko komanda pirmauja Baltarusijos čempionate, bet, vertinant sudėtį, viską deginančių futbolo slibinų ten nėra. Keli legionieriai iš Kroatijos, Bulgarijos, Suomijos, Bosnijos ir Hercegovinos. Sauja Baltarusijos rinktinės marškinėlius vilkėjusių futbolininkų, bet ieškant bent dviženklį rungtynių skaičių nacionalinėje komandoje sužaidusių, į akis krinta tik tu buvę Borisovo BATE žaidėjai – Edgaras Alechnovičius bei Maksimas Bordačiovas.

„Sūduva“ stropiai apsigynė išvykoje. Be to, atrodo, kad ir Fortūna antrą sezoną iš eilės santūriai šypčioja Marijampolei – pernai komanda po kelerių metų pertraukos pasipuošė šalies čempionato medaliais, o šiemet iki kraujo kapojasi su „Trakais“ dėl antros vietos turnyro lentelėje. Kita vertus, Europos turnyruose sūduviai yra kritę ir situacijose, kai atrodė, kad tai yra sunkiai įmanoma.

Prieš rungtynes su baltarusių klubu „Sūduva“ savo gynybos barikadas sustiprino „Žalgiryje“ prieš keletą metų žaidusiu Semiru Kerla, bet šįsyk vien apsiginti neužteks – laimės tie, kurie įmuš daugiau. Marijampoliečių treneris Vladimiras Čeburinas, pasak jo paties, bando perprasti varžovų žaidimo filosofiją, klubas tikisi, kad savi žiūrovai, kaip visada, taps dvyliktu žaidėju. Atsakymas į klausimą, ar visa tai suveiks – šįvakar.

Prognozė procentais: „Sūduva“ – 51, „Šachtior“ – 49.

Klaipėdos „Atlantas“ – Alma Atos „Kairat“ (Kazchstanas). Pirmosios rungtynės – 0:6.

Skaičiai nepalieka erdvės vaizduotei. Viskas aišku – kazachų komanda, turinti dabar jau senstelėjusį, bet neabejotinai vieną geriausių visų laikų Rusijos žaidėjų Andrejų Aršaviną, kone šimtą rungtynių Vokietijos bundeslygoje sužaidusį ir įvarčius ten mušusį kroatą Ivo Iličevičių, Vengrijos rinktinės žaidėją Akosą Eleką bei kelis savos nacionalinės komandos žaidėjus, grobio nepaleis. Iš „Atlanto“ norėtusi bent minimalių taškų Lietuvai UEFA šalių reitinge.

Prognozė procentais: „Atlantas“ – 0, „Kairat“ – 100.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.