Ar Vilniuje prieš žalgiriečius karaliaus išsišokėlis Razgrado „Ludogorec“?

Lietuvos futbolo čempionas Vilniaus „Žalgiris“ trečiadienį pradės kovą Čempionų lygos atrankos turnyre. Prieš garsiausią ir stipriausią mūsų šalies komandą išsirikiuos tik šį dešimtmetį staigiai pakilusi, bet kelią į Čempionų lygos pagrindinį etapą jau pramynusi Razgrado „Ludogorec“ ekipa iš Bulgarijos. 

 "Ludogorec" klubas praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje<br> AFP nuotr.
 "Ludogorec" klubas praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje<br> AFP nuotr.
 "Ludogorec" klubas praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje<br> AFP nuotr.
 "Ludogorec" klubas praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje<br> AFP nuotr.
 "Ludogorec" klubas praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje<br> AFP nuotr.
 "Ludogorec" klubas praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje<br> AFP nuotr.
 "Ludogorec" klubas praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje<br> AFP nuotr.
 "Ludogorec" klubas praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje<br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 12, 2017, 4:53 PM, atnaujinta Jul 12, 2017, 5:02 PM

Pakilimas. Atkurtas Razgrado klubas XXI amžiaus pradžioje žaidė žemiausiose Bulgarijos lygose. 2006 m. klubas pateko į šalies trečiąją lygą, o 2010 m. pirmą kartą iškovojo teisę žaisti antrojoje lygoje. Tiesa, Razgrado komanda trečiosios lygos Šiaurės rytų grupėje užėmė tik antrąją vietą, bet gavo kelialapį, nes turnyro nugalėtojas Silistros „Dorostol“ neįvykdė aukštesnės pakopos reikalavimų.  Nuo tada Razgrado klubas į viršų kilo kaip raketa. Jau 2011 m. „Ludogorec“ iškovojo kelialapį į pirmąją lygą, o 2012 m., debiutuodamas šalies stipriausioje pakopoje, iškart tapo Bulgarijos čempionu. Šiais metais „Ludogorec“ šeštąjį kartą iš eilės iškovojo Bulgarijos pirmenybių aukso medalius. 

Titulai. „Ludogorec“ nuo 2012 iki 2017 m. šešis kartus tapo Bulgarijos čempionu. Iš pradžių provincijos komandos persvara prieš buvusius šalies futbolo lyderius buvo labai nežymi: debiuto sezoną (2012 m.) Razgrado futbolininkai tik vienu tašku aplenkė antrąją vietą užėmusį Sofijos CSKA klubą, 2013 m. taip pat tik vienu tašku – Sofijos „Levski“ ekipą.  Abu sezonus „Ludogorec“ prieš paskutinįjį turą buvo antrojoje vietoje, tačiau 2012 m. lemiamose paskutinėse rungtynėse nugalėjo CSKA futbolininkus 1:0, o 2013 m. sulaukė apmaudžiai pirmąją poziciją praradusio „Levski“ nesėkmės. Paskui „Ludogorec“ persvara prieš persekiotojus pradėjo augti. Praėjusį sezoną skirtumas tarp „Ludogorec“ ir antrąją vietą užėmusio CSKA klubo buvo net 16 taškų, o trečiąją vietą užėmęs „Levski“ nuo čempionų atsiliko 30 taškų.  Razgrado komandai daug sunkiau sekasi Bulgarijos taurės turnyre. „Ludogorec“ vos triskart pateko į finalą, o antrąjį pagal svarbą šalies prizą iškovojo tik 2012 ir 2014 m. Šiais metais „Ludogorec“ šalies taurės finale pralaimėjo Plovdivo „Botev“ komandai 1:2.

Čempionų lyga. Šešiskart Bulgarijos čempionas „Ludogorec“ šeštąjį kartą startuoja Čempionų lygos atrankoje. Per praėjusius penkis sezonus Razgrado klubas dukart įveikė visas atrankos kliūtis ir pateko į grupių etapą.  2014–2015 m. sezone Čempionų lygos grupės varžybose „Ludogorec“ užėmė paskutinę ketvirtąją vietą, bet be pergalių neliko. Bulgarijos čempionai namie įveikė „Basel“ ekipą 1:0. 2016–2017 m. sezone laimėti nepavyko nė karto, tačiau dvejų lygiųjų su tuo pačiu „Basel“ bei vieno taško per rungtynes su Paryžiaus PSG klubu užteko, kad „Ludogorec“ užimtų trečiąją vietą ir gautų teisę žaisti Europos lygos atkrintamosiose varžybose. Tiesa, antrajame UEFA turnyre Razgrado futbolininkai jau šešioliktfinalye nusileido „Copenhagen“ ekipai. 

Stadionas. Nors „Ludogorec“ dukart pateko į Čempionų lygos grupių etapą, garsiausi Europos klubai „Real“, „Liverpool“, PSG, Londono „Arsenal“ (jie buvo Bulgarijos čempionų varžovai) į Razgradą neatvyko. „Ludogorec“ šiuos svečius priėmė Sofijos „Vasil Levski“ stadione.  Razgrade žaidžiamos tik Čempionų lygos atrankos etapų rungtynės. Jos vyksta 2011 m. atidarytame „Ludogorec“ stadione, kuriame yra 8808 vietos. Nors „Ludogorec“ stadionas geresnis už bet kurį Lietuvos stadioną, jame jau pradėti rekonstrukcijos darbai. Juos baigus tribūnose bus 12500 vietų ir Razgrade bus galima žaisti Čempionų lygos grupių etapo rungtynes. 

Brazilai. Nuo 2011 m. „Ludogorec“ aprangą vilkintis Marcelinho – ne vienintelis brazilas, atstovaujantis Razgrado komandai. Nuo dešimtmečio pradžios „Ludogorec“ subūrė didelę brazilų koloniją: taip pat 2011 m. atvyko Juninho Quixada, 2014 m. – Wandersonas, paskui dar keli Brazilijos futbolininkai.  Praėjusio sezono pabaigoje per Bulgarijos taurės finalo rungtynes „Ludogorec“ starto vienuolikėje žaidė net septyni brazilai, dar vienas į aikštę įėjo po keitimo.  O vienintelis Razgrado ekipos bulgaras per šias rungtynes buvo jos kapitonas S.Diakovas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.