Nerijus Kesminas. Dar vienas šiaurietiškas iššūkis „Trakams“ – Švedijoje

Senosios sostinės futbolininkai ir vėl pasuko Šiaurės Vakarų kryptimi. Antruoju išbandymu Europos lygos atrankoje „Trakams“ taps Švedijos klubas „Norkoping“.

 Sporto komentatorius N.Kesminas.
 Sporto komentatorius N.Kesminas.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Kesminas

Jul 13, 2017, 3:00 PM

Su pirmuoju varžovu – Perto „St.Johnstone“ iš Škotijos – Lietuvos vicečempionai susidorojo nepatyrę didesnio streso. „Trakai“ laimėjo ir britų teritorijoje, ir namų aikštėje Vilniuje. „Norkoping“, ko gero, yra stipresnė komanda už „St.Johnstone“, bet pozityvių momentų prieš būsimas dvikovas riteriai gali įžvelgti.

Šįsyk Trakų komandos kelionė svetur buvo daug paprastesnė ir mažiau varginanti nei išvyka į Didžiąją Britaniją – skrydis į Stokholmą ir 140 kilometrų distancija autobusu iki Noršiopingo. 

Be to, šįkart riteriai galėjo daug rimčiau pastudijuoti varžovų žaidimą – Švedijoje, kaip ir Lietuvoje – pats sezono įkarštis, todėl „Trakų“ treneris Olegas Vasilenka turėjo galimybę stadione stebėti „Norkoping“ dvikovą su „Elfsborg“.

 Vertingų patarimų „Trakų“ trenerių štabas gavo ir iš šalies – Lietuvos komandą pakonsultavo švedas Jensas Wedeborgas, dirbęs Trakuose Valdo Urbono asistentu tada, kai šis vadovavo komandai.     J.Wedeborgas bedė pirštu į „Norkoping“ Achilo kulną – jų vidurio gynėjai lėti, todėl ši zona – pažeidžiama. Tai turėtų būti paranku greitiems ir kūrybingiems „Trakų“ puolimo lyderiams Maksimui Maksimovui bei Oscarui Dorley.

Niuansų, kurių naudą ar nenaudą „Trakams“ galima svarstyti, yra. Švedai, kitaip nei „St.Johnstone“, negyvena pusiau atostoginiu režimu – Švedijos čempionatas yra pusiaukelėje. Bet, pasak O.Vasilenkos, tai nebūtinai taps „Norkoping“ pranašumu: varžovai gali būti labiau pavargę, nes A lygoje keletą savaičių – štilis, Lietuvos pirmenybėse tęsiasi pertrauka.

Noršiopingo stadione – dirbtinė danga, ant kurios Vilniuje namų rungtynes žaidžia ir riteriai, todėl šiuo atveju pranašumo, matyt, neįgis nė viena komanda. Galbūt rimčiausia „Trakų“ bėda prieš pirmąją dvikovą yra patyrusio gynėjo Arūno Klimavičiaus netektis. Jis negalės žaisti dėl nuobaudos.

Turime daugiau nei 11 žaidėjų. Taip paklaustas apie šią spragą kalbėjo O.Vasilenka. Nepasigičysi. Vos ketvirtą sezoną aukščiausiame Lietuvos futbolo divizione žaidžiantis klubas sudėtį stiprina taip stropiai ir nuosekliai kaip bitės – savo medaus korius.

Prieš šį sezoną „Trakai“ išsaugojo vicečempioniškos komandos branduolį, o kai kurias pozicijas stiprino ne kiekybe – kokybe. Puolamąjį potencialą sutvirtino iš Klaipėdos „Atlanto“ persikėlęs rusas M.Maksimovas, gynybos grandį – iš Jonavos atvykęs Lietuvos rinktinės žaidėjas Valdemaras Borovskis.

„Trakai“ ne tik perkando škotišką riešutą taip įrodydami, kad pernykštė pamoka, kai bilietas aukštyn Estijos „Nomme Kalju“ buvo padovanotas per 20 minučių, nors iki tol atrodė, kad giedresnio dangaus virš riterių galvų negali būti, išmokta. Eidami atostogų A lygoje durimis jie trenkė griausmingai – nepralaimėjo šešis kartus iš eilės ir laimėjo ketverias šios atkarpos rungtynes.

Faktas, kurio nepaneigsi – komandos forma šią vasarą gera. Kažin ar tai galima pasakyti apie „Norkoping“ – švedų klubas nacionaliniame čempionate pralaimėjo dvejas rungtynes iš eilės ir per jas praleido septynis įvarčius. 

Taip, Noršiopingo futbolininkai pirmajame Europos lygos atrankos etape nušlavė Kosovo „Priština“, per dvejas rungtynes įmušę 6 įvarčius be atsako, bet ten nuleisti uždangą ir nurinkti dekoracijas buvo galima jau po pirmojo kėlinio Švedijoje – jį „Norkoping“ laimėjo 5:0. Be to, vertinti kosovarų klubų futbolo galimybes kol kas – keblus reikalas, jie tik šią vasarą debiutavo Europoje.

Neabejotina, kad „Trakams“ šįsyk teks susidurti su subtilesniu futbolu nei ta dvidešimtojo amžiaus britiška klasika, kurią demonstruoja „St.Johnstone“. Švedų klubas nekraus kamuolių virš varžovų baudos aikštelės dviejų metrų aukštyje, jis bandys ieškoti žemų perdavimų ir kombinacinio futbolo pranašumų.

Neabejotina, kad riterių gynėjams nebus lengva gaudyti varžovų puolėjus Karlą Holmbergą ir Sebastianą Anderssoną, kurie Švedijoje ir Europoje šiemet dviese įmušė jau 15 įvarčių. 

Juolab kad tie, kurie paduoda jiems sviedinius, nėra statistai – dauguma „Norkoping“ pagrindinės sudėties futbolininkų bent epizodiškai rungtyniavo Švedijos, Suomijos, Islandijos rinktinėse. Bet „Trakų“ futbolininkų savivertė irgi yra gerokai sustiprėjusi, o tai turėtų teikti pagrįstų vilčių šios komandos gerbėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.