Nerijus Kesminas. Avinėlis pasipurtė – Lietuvos futbolo klubams pabiro šimtai tūkstančių

Kalbant apie rezultatus, seniai taip nebuvo. Kalbant apie pinigus – niekada.

Nerijus Kesminas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nerijus Kesminas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Kesminas

Jul 22, 2017, 11:25 AM, atnaujinta Jul 22, 2017, 12:48 PM

Keturi Lietuvos futbolo klubai europietiškame futbolo fronte šią vasarą jau susižėrė daugiau nei du milijonus eurų kontribucijos, o ties fronto linija kol kas krito tik du jų – Klaipėdos „Atlantas“ ir Vilniaus „Žalgiris“. „Trakai“ ir Marijampolės „Sūduva“ savo banko sąskaitas Europos lygoje dar galės papildyti.

Aritmetika nesudėtinga. „Žalgiris“ 260 tūkstančių eurų gavo todėl, kad yra – ir vėl – šalies čempionas. 320 tūkst. eurų prisidėjo dėl žaidimo – nors ir skaudžiai nesėkmingo – UEFA čempionų lygos atrankos antrajame etape. Garantuota suma – 580 tūkst. eurų.

Europos lygoje įsisiautėję „Trakai“ ir „Sūduva“ įsiveržė į trečią atrankos etapą ir uždirbo po 675 tūkst. eurų: 215 tūkst. – už startą, 225 tūkst. – už antrąjį bandymą, 235 tūkst. – už futbolo šventes, kurios dar bus. 215 tūkst. eurų premija apsiribojo tik niekam nieko blogo Europoje šiemet nepadaręs Klaipėdos „Atlantas“.

Yra noro lyginti dabartį su praeitimi? Bandykime, nors intrigos nebus, nes Lietuvos klubai itin retai įveikdavo bent du atrankos etapus, o dvi tokios komandos tą patį sezoną – sunkiau įsivaizduojamas reiškinys nei vandens paviršiumi vaikštantis Dievo sūnus arba iš lempos išlendantis trijų tavo norų vykdytojas.

Lietuvos komandos vos kelis kartus Europoje per vieną sezoną rungtyniavo su keturiais varžovais. Jei neskaičiuosime savo misiją atlikusio ir mus palikusio trečiarūšio ir menkai finansuoto „Intertoto“ turnyro, tai pavyko tik „Kaunui“ 2008-aisiais ir „Žalgiriui“ penkeriais metais vėliau.

Kauniečiai prieš beveik dešimtmetį sensacingai, įveikę tuo metu stiprų škotų „Glasgow Rangers“, prasimušė į trečią Čempionų lygos atrankos etapą bei žaidė tuometės UEFA taurės turnyro atrankos paskutiniajame etape, bet pralaimėjo Genujos „Sampdoria“ iš Italijos. Vilniečiai 2013-aisiais Europos lygos atrankoje iš savo kelio išspyrė tris varžovus ir buvo per žingsnį nuo Europos lygos grupių turnyro.

Kalbant apie finansinę išraišką, „Kauno“ atveju UEFA premijas tuo metu skaičiavo Šveicarijos frankais, o eurais tuomečio Lietuvos futbolo flagmano įplaukos siekė per pusę milijono. „Žalgiris“ 2013-aisiais užsidirbo maždaug tiek pat.

Nuo anų laikų UEFA tortas, skiriamas klubams, tapo ir riebesnis, ir saldesnis. Jei netikite, klauskite „Žalgirio“, „Trakų“, „Sūduvos“.

Jiems tortas suteikia papildomų finansinių galimybių. Mus jis vilioja į stadionus – šio komentaro autoriaus žandikaulis vis dar atvipęs nuo fakto, kad „Trakų“ – „Trakų“!!! – rungtynes Vilniuje su švedų „Norkoping“ stebėjo mažų mažiausiai pora tūkstančių sirgalių.

Bet ne apie kažkieno žandikaulį visa tai. Lietuvos klubai šį sezoną jau surinko 1,625 UEFA reitingo balo. Reitingas skaičiuojamas per pastaruosius penkerius metus, o būtent prieš tiek laiko siautėjo „Žalgiris“. Tačiau tada Lietuvos, arba faktiškai vienos komandos, rezultatas pasiekė tik 1,25 balo – jie sudegs, bet balansas Lietuvai jau dabar – pliusinis.

Jie žaidžia. Jie kartais laimi. Avinėlis, kuris pasakoje pasipurtęs beria aukso monetas, šiemet jiems purtosi. Mes? Eikime į stadionus. Net ir tada, kai laimi, jie sako, kad mes jiems reikalingiausi ir svarbiausi. Ir, žiūrint į juos, panašu, kad nemeluoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.