Lietuvos futbolo klubų pasaka Europoje: ekspertas įžvelgia ir problemų

Trečiadienio ir ketvirtadienio vakarai Lietuvos futbolo gerbėjams – ypatingi. UEFA Europos lygos atrankos trečiajame etape į atsakomąsias dvikovas stoja net du Lietuvos klubai – Marijampolės „Sūduva“ ir „Trakai“. 

 Lietuvos futbolo klubams - lemiam išbandymu metas Europoje <br> Lrytas.lt koliažas
 Lietuvos futbolo klubams - lemiam išbandymu metas Europoje <br> Lrytas.lt koliažas
"Trakai" žaisdami naumuose neišnaudojo daugybės progų<br>T.Bauro nuotr.
"Trakai" žaisdami naumuose neišnaudojo daugybės progų<br>T.Bauro nuotr.
"Trakų" klubą treniruoja rusas Olegas Vasilenko<br>T.Bauro nuotr.
"Trakų" klubą treniruoja rusas Olegas Vasilenko<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tomas Zmitrevičius

Aug 2, 2017, 3:38 PM, atnaujinta Aug 2, 2017, 4:38 PM

Intrigą kaip niekada padidina tai, kad abiejų komandų šansai žengti į kitą etapą yra labai realūs, o ypač „Sūduvos“, kuri praėjusią savaitę kaip niekada gerai atliko namų darbus. Suvalkijos sostinės klubas savų sirgalių akivaizdoje net 3:0 sudavė skaudų smūgį favoritais laikytiems „Sion“ (Šveicarija) komandos futbolininkams.

Ne taip gerai pasirodė, tačiau svarbią pergalę šventė ir „Trakai“, kurie savų sirgalių akivaizdoje 2:1 palaužė varžovę iš Makedonijos – Tetovo „Škendija“ komandą.

Iki kito etapo – vienintelis žingsnis, tačiau tuo, kad jis bus sunkus abejojančių nėra daug. Futbole, net ir turint solidžią persvarą, atsipalaiduoti negalima. Darbą visuomet reikia atlikti iki galo. Tuo įsitikinęs ir ne vienerius metus Lietuvos futbolo rinktinę treniravęs specialistas Algimantas Liubinskas.

„Šansų yra visada, tačiau lygybės tarp mūsų šalį atstovaujančių dviejų komandų nedėčiau. „Sūduva“ nuveikė labai didelį namų darbą, o „Trakai“ tiesiog laimėjo. Žinoma, sakyti, kad „Trakai“ neturi šansų tikrai negalima. Aišku viena – bus sunku“, – teigė jis.

A.Liubinskas stebėdamas Lietuvos klubų žaidimą, atkreipė dėmesį ir į kitus svarbius dalykus. Futbolo specialisto nuomone, komandose trūksta aukšto lygio lietuvių, o ir į pačią futbolo infrastruktūrą, nepaisant tokių blykstelėjimų Europoje, kreipiama per mažai dėmesio.

Rezultatai stebina, tačiau džiaugtis dar per anksti

„Trakų“ komandos žaidimą stebėjusiam A.Liubinskui, kaip ir daugeliui kitų asmenų gaila, kad Lietuvos vicečempionams nepavyko pasinaudoti situacija, kai varžovų komandoje dėl raudonų kortelių liko vos devyni žaidėjai. Jis pasigedo kūrybiško, saugo pozicijoje rungtyniaujančių futbolininkų žaidimo.

„Trakų“ komandoje neatsirado nė vieno saugo, kuriančio žaidimą. Nemažai laiko buvo žaidžiama prieš devynis žaidėjus, tačiau galutinis rezultatas nebuvo toks, koks iš tikrųjų galėjo būti. Saugai buvo labiau gynybinio plano ir tai nėra blogai, tačiau puolime nebuvo padaryta tiek, kiek reikėjo ir tai šiek tiek komplikavo situaciją. Gaila, kad nepavyko, tačiau žaidžiant prieš devynis žaidėjus reikėjo kaip nors pelnyti tą trečiąjį įvartį. Žinoma, juk net ir jis nebūtų  garantavęs žingsnio į kitą etapą, bet būtų buvę kur kas ramiau“, – mintimis dalijosi A.Liubinskas.

Anot specialisto, „Trakai“ turės žaisti uždarą, kontraatakomis paremtą futbolą: „ Jeigu išvykoje praleisime vieną įvartį, reikės būtinai įmušti. Todėl „Trakai“ negali žaisti atviro futbolo. Jie turi taikyti uždarą, kontraatakomis paremtą žaidimą. Reikia disciplinuotumo, kad išlaikytų persvarą. Manau, kad nepraleisti įvarčio bus labai sunku“.

Buvusio Lietuvos rinktinės trenerio manymu, kaip niekada gerai namų darbus atliko marijampoliečiai, tačiau net ir tai negarantuoja vietos kitame etape.

„Akivaizdu, kad „Sūduva“ turi geresnius šansus nei „Trakai“. Bet lengva irgi nebus. Per daug atsipalaiduosi ir viskas. Juk yra teorinė galimybė, kad varžovai gali įmušti ir keturis įvarčius. Galbūt situaciją apsunkina tai, kad pirmąsias rungtynes žaidėme namuose. Lygybės tarp dviejų komandų nedėčiau. „Sūduva“ nuveikė labai didelį namų darbą, o „Trakai“ tiesiog laimėjo. Tačiau pasakyti, kad kažkas neturi šansų negalima. Aišku viena – bus sunku“, – savo nuomone dalijosi jis.

Lietuvos futbole įžvelgia problemų

Nors rezultatai, kuriuos šiais metais pademonstravo komandos į Lietuvos futbolą įneša atgaivos, A.Liubinskas per daug džiaugtis nenori. Stebėdamas komandų pasirodymus, jis iškart įžvegė problemas, kurios jam, kaip ilgamečiui specialistui neduoda ramybės.

Paklaustas apie užsienio specialistus bei legionierius, kurie tampa Lietuvos komandų vedliais, jis juokavo: „Jeigu jau klubus treniruoja specialistai atvykę iš svetur, o ir pusė žaidėjų komandoje yra iš kitų šalių, tai ar ne laikas, kad ir federacijoje sedėtų užsieniečiai ir vadovautų?“.

A.Liubinskas vis labiau pasigenda gerų vietinių žaidėjų, kurie atstovautų mūsų klubams. Jo manymu, šie būtų ir puiki Lietuvos rinktinės ateitis. 

„Per daug orientuodamiesi į užsienį prarandame ir lietuvišką mentalitetą. Dabar kviečiamės užsieniečius, juos išlaikome. Tai nėra blogai, bet vietoj to, kad statytume aikštes, maniežus, atiduodame viską laikiniems dalykams. Štai pavyzdžiui „Utenio“ atvejis. Ką jis duos? Neesu prieš tai, kad nebūtų mišraus varianto, bet jis darosi per daug išreikštas. Kažkada turėjome vietinių aukščiausio lygio žaidėjų, kurie pretendavo į rinktinę, o dabar to trūksta. Vienas dalykas yra stebėti futbolą, kai žaidžia tavo šalies žaidėjai, o visai kitas, kai žaidžia užsieniečiai. Tokį futbolą galime pamatyti stebėdami rungtynes, kurios vyksta Anglijoje. Bet ten juk visai kitas lygis“, – šypsodamasis teigė treneris.

Futbolo specialisto manymu, reikia kreipti dėmesį į ilgalaikes perspektyvas. Jis džiaugiasi, kad Lietuvos klubų veikloje šioks toks profesionalumo augimas matosi, o ypač džiugina marijampoliečių atlikti darbai. 

„Klubai, lyginant su ankstesniais metais, pasidarė profesionalesni. Džiugu matyti, kad „Sūduva“ turi gerą infrastruktūrą, treniruočių bazę, ko neturi kiti Lietuvos klubai. Žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą  turėti savo bazę – būtina. Pavyzdžiui, daugelis klubų turi keletą aikščių, kur vienu metu gali treniruotis daugybė futbolininkų.  Žiūrint į gerą ateitį, komanda turi turėti savo bazę. „Sūduva“ jau yra arti to ir smagu matyti, kad ilgametės investicijos po truputį atsiperka“,  – džiaugėsi A.Liubinskas.

Marijampolės klubas į kovą stoja trečiadienio vakarą, 19 valandą, o Trakų miesto komanda varžovus iš Makedonijos bandys įveikti ketvirtadienį, 18 valandą Lietuvos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.