„Sūduvos“ žygis Europoje: futbolo ekspertas įvardijo receptą sėkmei pasiekti

Lietuvos futbolo sirgaliai laiko kumščius. Ketvirtadienio vakarą į kovą paskutiniajame UEFA Europos lygos atrankos etape stoja Marijampolės „Sūduvos“ komanda.

 "Sūduva" stoja į kovą paskutiniame Europos lygos atrankos etape<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 "Sūduva" stoja į kovą paskutiniame Europos lygos atrankos etape<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 "Sūduvai" iki patekimo į Europos lygą beliko paskutinis etapas<br> E.Šemioto nuotr.
 "Sūduvai" iki patekimo į Europos lygą beliko paskutinis etapas<br> E.Šemioto nuotr.
 "Ludogorec" klubas namuose žaidžia labai galingai<br> Klubo nuotr.
 "Ludogorec" klubas namuose žaidžia labai galingai<br> Klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tomas Zmitrevičius

Aug 17, 2017, 5:17 PM, atnaujinta Aug 17, 2017, 7:24 PM

Lietuvos atstovai vieši Bulgarijoje, kur galanda ginklus kovai su šį sezoną Vilniaus „Žalgirį“ jau nuskriaudusiu Razgrado „Ludogorec“ klubu.

Fantastišką žygį Europoje surengę marijampoliečiai jau užsitikrino 950 tūkst. eurų premiją iš UEFA, tačiau istorinis patekimas į Europos lygos grupių etapą piniginę galėtų papildyti dar labiau. Už tai būtų gauta net 2,6 mln. eurų siekianti suma. 

Dabar lieka vienintelė mintis – kaip įveikti gerokai turtingesnį ir akivaizdžiu poros favoritu laikomą klubą.

Patys bulgarai daugiau nei užtikrinti – „Sūduvos“ barjero perkopti sunku nebus. Vis dėlto tokiais pamąstymais jiems gyventi reikėtų kiek atsargiau. „Ludogorec“ komanda savų minusų turi taip pat, o Lietuvos atstovai, ilgai ruošęsi lemiamiems mūšiams, tai puikiai žino.

Pietietiški bruožai ir perdėtas pasitikėjimas

„Ludogorec“ komandą nuspėti nesunku. Jau rungtynėse su „Žalgiriu“ matėsi, kaip šiek tiek sutrikus nesiklijuoja žaidimas. Po to, kai rungtynėse namuose žalgiriečiai išlygino rezultatą, Bulgarijos komanda pasidavė panikai. 

Jeigu žaidimas einasi, jie gali labai daug. Jeigu ne – komanda ima griūti. Tokį pastebėjimą turi atidžiai varžovų žaidimą sekęs buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas.

„Razgrado komanda – pietietiškų bruožų. Jeigu jiems žaidimas einasi, tai gali daug. Jeigu ne – sustoja ir neranda žaidimo. Privalome tuo pasinaudoti. Akivaizdu, kad jiems gali pakišti koją ir pietiečiams būdingas karštakošiškumas. Tuo atveju, jeigu pamąstytų, kad vieną Lietuvos komandą jau nušlavėme, o dabar nesunkiai tai padarysime su kita, tai jau būtų didelis pliusas mums“, – įsitikinęs futbolo ekspertas.

Anot A.Liubinsko, „Ludogorec“ komandoje įvykusios permainos nėra didelis pranašumas, kadangi tai gali paveikti dvejopai.

„Trenerių ir žaidėjų kaitą, kuri įvyko jų komandoje, galime įvardyti kaip pliusus. Vis dėlto tokia kaita gali duoti du dalykus: ir teigiamus, ir neigiamus. Naujasis treneris gali įnešti energijos arba sunkiai adaptuodamasis sugriauti komandą. Todėl tai nėra veiksniai, kurie lemtų artimiausių dvejų rungtynių baigtį“, – sakė A.Liubinskas. 

„Autobuso“ statyti į vartus nereikia 

Priešingai nei „Žalgiriui“, „Sūduvos“ pranašumas kovojant su Bulgarijos futbolo grandu yra tas, kad antrosios rungtynės žaidžiamos namuose, o ne išvykoje.

Svarbiausia užduotis – įmušti išvykoje. Žinoma, naudos būtų tuo atveju, jeigu tik varžovai neįsisiautėtų puolime ir nepelnytų krūvos įvarčių, kaip nutiko Bulgarijoje viešint Lietuvos čempionams. 

„Jeigu sugebėsime įmušti vieną įvartį, aišku, nepraleidę keturių, tai šansų tikrai turėsime. Jeigu pergalė ar  lygiosios, tai išvis būtų fantastika. Svarbiausia pirmosiose rungtynėse drausmingai apsiginti. Kaip sakoma, gera gynyba – kelias į pergalę. Daugiau būtų šansų, jeigu įmuštume įvartį. Juodasis scenarijus, bet galime pamąstyti, kad pralaimėję 1:3 turėtume didesnes galimybes nei 0:2“, – apie galimus šansus svarstė A.Liubinskas.

Tačiau futbolo ekspertas įsitikinęs – „autobuso“ statyti į vartus tikrai nereikia, kadangi didelės naudos iš to nesulauksime. Privaloma surengti ir greitų kontraatakų, būti labai drausmingiems. Anot jo, reikia džiaugtis, kad  galime pasimokyti iš kiek anksčiau padarytų „Žalgirio“ klaidų.

„Jeigu pastatysime „autobusą“, gero irgi nebus. Reikia žaisti ir bandyti, tačiau žinoti, kad praradus kamuolį privalu greitai užsidaryti į drausmingą gynybą. „Sūduva“ tai moka, tačiau reikėtų žaisti ir normalų žaidimą su kontraatakomis. Nepamiršti – negalima bent sekundę išsijungti iš žaidimo. Jei išliksime mobilūs devyniasdešimt minučių, tik tokiu atveju rezultatas bus. Žalgiriečių pagrindinės klaidos – kai vidurio gynėjai palikdavo savo zonas. Kita vertus, matėmė, kad „Žalgiris“ kamuolio kontrolę turėti galėjo. Turime pasimokyti iš to“, – teigė A.Liubinskas.

Pirmasis komandų susitikimas Razgrade – vėlyvą ketvirtadienio vakarą. Atsakomasis mačas Marijampolės „Arvi“ arenoje vyks po savaitės.

Iki šiol nė vienai Lietuvos komandai nebuvo pavykę prasimušti į Europos lygos grupių etapą. Labai arti to prieš ketverius metus, 2013-aisiais buvo Vilniaus „Žalgiris“, tačiau kelią jiems tuomet užkirto Zalsburgo „Red Bull“ komanda iš Austrijos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.