Lietuviško futbolo staigmena kai kam ištirpdė grandiozinius planus

Intrigos ir sensacijų kūrėjai bei svajonių ir planų daužytojai. Taip galima apibūdinti Kauno „Stumbro“ komandą, kuri LFF taurės varžybose sukūrė sensaciją.

 "Stumbrui" iškovojus LFF taurę, šansų žaisti Europoje neteko daug vilčių puoselėjęs "Utenio" klubas<br> Lrytas.lt koliažas
 "Stumbrui" iškovojus LFF taurę, šansų žaisti Europoje neteko daug vilčių puoselėjęs "Utenio" klubas<br> Lrytas.lt koliažas
 "Utenis" antroje sezono pusėje vertėsi legionieriais<br> V.Gimžausko nuotr.
 "Utenis" antroje sezono pusėje vertėsi legionieriais<br> V.Gimžausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tomas Zmitrevičius

Sep 27, 2017, 10:42 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 5:18 PM

Kovoje dėl trofėjaus portugalo Mariano Barreto vadovaujami auklėtiniai sekmadienį Panevėžyje 1:0 (0:0) palaužė Vilniaus „Žalgirį“ ir neleido šiems jau septintą kartą iš eilės džiaugtis LFF taure. Laimėjimas „Stumbrui“ suteikė privalumų, tačiau iš kitų juos negailestingai atėmė. 

„Stumbras“ užsitikrino vietą Europos lygos atrankoje ir tuo pačiu galimybę pasipildyti savo ekipos biudžetą solidžia premija, kurią gauna ten pasirodantys klubai (praėjusį sezoną už pirmąjį atrankos etapą daugiau nei 200 tūkst. eur.). Tačiau kai kurioms Lietuvos komandoms beliko graužtis nagus – jų grandioziniai planai dužo į šipulius.

Kauno komandai iškovojus taurę, o tuo pačiu dėl didelio lyderių atotrūkio beveik nebeturint šansų patekti į pirmąjį A lygos trejetą, galimybės kitoms komandoms, užėmus ketvirtąją vietą, gauti bilietą į Europos lygos atranką, dingo.

Toks „Stumbro“ pasiekimas buvo nemenkas smūgis apie Europą, kaip niekada ankščiau, svajojusiam  Utenos „Uteniui“, kuris dar vasaros viduryje, tikėdamasis pakilti į neregėtas aukštumas, iš pagrindų pasikeitė ir įsigijo visą būrį naujokų, kurių dauguma buvo ispanai.

„Tiesiog su lietuviais futbolininkais didelių tikslų A lygoje dabar pasiekti sunku – reikėjo skausmingų sprendimų, ir mes juos priėmėme. Uždirbti galime tik Europoje“, – iškart po didelių pasikeitimų apie viltis žaisti Europos lygos atrankoje kalbėjo klubo direktorius Artūras Gimžauskas.

Nesunku suprasti, kodėl kalbėta apie uždarbį. Europos lygos duodami pinigai„Uteniui“ būtų saldus kąsnelis, mat tokia suma yra beveik pusė komandos finansų. Prieš šį sezoną komanda turėjo apie 500 tūkst. eurų biudžetą. 

„Viešai pasakydami, kad norime kovoti dėl ketvirtosios pozicijos, žinojome, kad taurės laimėtoja gali būti komanda, kuri nepretenduos A lygoje užimti vieną iš pirmųjų trijų pozicijų. Įvyko, kaip įvyko. Reikia pasveikinti „Stumbrą“, kad iškovojo kelialapį į Europą“, – paklaustas, ar labai teko nusivilti sužinojus, kad kelias į Europą užsidarė, sakė „Utenio“ direktorius Artūras Gimžauskas.

Utenos klubo vadovas pripažino, kad pasirinkdama legionierius, komandos vadovybė iš tikrųjų  įžvelgė milžiniškas galimybes. Anot jo, atvykėliai yra jauni, todėl gali kilti karjeros laiptais ir duoti daug naudos.

„Legionieriai diktuoja aplinkybes. Nuspręsdami kviesti juos įžvelgėme ir teorinę, ir praktinę galimybę užsikabinti bei pakovoti dėl šansų žaisti Europoje. Pabandėme, intriga tikrai buvo. Yra tikslai ir skirtingi keliai. Pasirinkome būtent tokį kelią ir nemanau, kad dabar imsime kardinaliai mėtytis. Nesame pagyvenusi komanda. Juk net ir atvykę legionieriai yra jauni. Matome galimybę, kad jie kiltų karjeros laiptais. Artimiausiu metu kartu su valdyba ir dalininkais šnekėsime, kas bus toliau“, – situaciją apibūdino jis. 

Anot A.Gimžausko, nusivilti nebėra ko, nes ir papildomų dovanų dabar nesuteiksianti ketvirtoji vieta, bet kokiu atveju, taptų istoriniu pasiekimu:

„Žaidžiame Lietuvos čempionate tam, kad kurtume istoriją ir nesinori nepasiekus europinių tikslų nusivilti. Aukšta vieta yra istorija ir norisi, kad ji būtų. Likusiose rungtynėse kovosime tik dėl taškų“.

Realiausi pretedentai užimti ketvirtąją vietą finišavus A lygai šiuo metu, kol kas, yra du: „Utenis“ ir Klaipėdos „Atlantas“. Jie savo sąskaitoje turi po 29 taškus. Iki ketvirtojo rato pabaigos lieka vos trys turai, tačiau po to dar laukia penktasis, kuriame tarpusavyje žais pirmąsias šešias vietas po keturių ratų užėmusios komandos.

Teorinių šansų pakovoti dėl aukštesnių pozicijų dar yra, tačiau su laiku jie tampa vis mažesni. Trečiąją vietą, kurioje su 41 tašku dabar yra įsitaisiusi Marijampolės „Sūduva“, nuo ketvirtosios skiria net dvylika taškų. 

Šansus įsitaisyti aukštesnėje turnyrinės lentelės pozicijoje dar turi ir šeštoje pozicijoje esantis „Stumbras“, tačiau apie šiuos kalbėti taip pat sudėtinga, kadangi komandą nuo artimiausių, aukščiau esančių varžovų dabar skiria septyni taškai. Be viso to, Kauno komandą dar gali aplenkti „Jonava“, kuri yra septintoje turnyrinės lentelės poziicijoje, tačiau turi tiek pat taškų ir yra sužaidusi vieneriomis rungtynėmis mažiau.

Sužaidus keturis ratus, paskutinioji A lygos komanda iškris į Pirmąją lygą, o septintoji turės žaisti pereinamąsias rungtynes su 2-ąją vietą Pirmoje lygoje užėmusia komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.