Lietuvos futbolo realijos: grasinimai nužudyti ir juodoji buhalterija

Lažybų šešėlis, įtartini finansai ir kolegos grasinimai – Marijus Stankevičius sako visa tai patyręs per beveik metus „Jonavos“ futbolo klubo direktoriaus kėdėje. 

 Jonavos ekipą vasarą supurtė permainos.<br> fkjonava.lt nuotr.
 Jonavos ekipą vasarą supurtė permainos.<br> fkjonava.lt nuotr.
 Z.Petrauskas.<br> fkjonava.lt nuotr.
 Z.Petrauskas.<br> fkjonava.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2017, 11:04 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 12:11 PM

Nors elitinėje Lietuvos futbolo A lygoje žaidžiančios komandos vadai skaičiuoja jau trečią ramybės mėnesį, dabar į viešumą iškilusios intrigos – skandalingos. 

Šimtas tūkstančių grynaisiais 

Anksčiau „Kėdainių“ krepšinio klubui vadovavęs sporto pasaulyje žinomas 45-erių M.Stankevičius Jonavoje pradėjo dirbti praėjusį rudenį.  

Vos atėjus į naują darbovietę, anot M.Stankevičiaus, į akis krito keli neįprasti dalykai. 

Pirmiausia – iki tol visa „Jonavos“ buhalterija buvo tvarkoma grynaisiais pinigais.  

Nuo 2016-ųjų pradžios iki rugpjūčio klubas disponavo beveik 100 tūkst. eurų, kurie tiesiog išgryninti iš banko sąskaitos. 

„Kai atėjau, man paprasčiausiai perdavė „Excel“ lape surašytą buhalteriją. Tame lape figūravo keli valdybos nariai. 

Schema paprasta: pinigai įplaukia į klubo sąskaitą, tada imami iš bankomato ir dalijami. Metų pabaigoje vienas žmogus pasirašo visus išmokėjimus – užpildo piniginių prizų ir maistpinigių žiniaraščius“, – pasakojo M.Stankevičius. 

Buvęs „Jonavos“ direktorius teigė, kad jam nusprendus finansus tvarkyti banko pavedimais klubo aplinka buvo nepatenkinta. 

Tuo metu, be klubui vadovaujančios valdybos, jame dirbo du asmenys – M.Stankevičius ir administratorius Tadas Laucius. 

„Klubo viduje struktūra buvo sudėliota. Man atėjus į klubą pasirodė, kad jame veikia gerai organizuota gauja. Negalėčiau pavadinti kitaip. 

Iki mano atėjimo pinigus klubui pervesdavo savivaldybė ar rėmėjas, jie juos iškart išsigrynindavo ir išdalydavo ar žaidėjams, ar sau ir kažkokią naudą turėjo“, – kalbėjo M.Stankevičius. 

Įtarimas lažybomis 

Antro signalo M.Stankevičius sulaukė jau rugsėjį, kai klubą pasiekė LFF raštas dėl galbūt sutartų rungtynių. 

LFF Tyrimų komitetas pranešė, kad gavo anoniminę SMS žinutę apie įtartinus lažybininkų statymus prieš Klaipėdos „Atlanto“ ir Jonavos „Lietavos“ mačą. 

Federacijos atstovai informavo klubą, kad sutartų rungtynių tikimybė itin didelė, ir statymai buvo sustabdyti.  

„Anglijoje už šias rungtynes statė 120 tūkstančių svarų. Federacijai atsiuntus oficialų pranešimą kreipiausi į teisėsaugą.  

Dėl to klube buvo nepatenkintų, jie nusivylė. Juk kažkas tuos pinigus prarado. Tada ir prasidėjo agresija mano atžvilgiu, viskas sutampa“, – pasakojo M.Stankevičius. 

Žinutė sukėlė nerimą  

M.Stankevičius pasakojo, kad po lažybų skandalo spaudimą jautė nuolat, tačiau viskas paaštrėjo įvykus ginčui su klubo administratoriumi T.Lauciumi. 

„Vieną kartą manęs paprašė pervesti pinigus į vieno darbuotojo sąskaitą, kaip neva atlyginimą iš klubo biudžeto.  

Kadangi turiu praktikos, esu dirbęs normaliose įmonėse ir sporto klubuose, žinau, kaip tvarkoma apskaita, ir pavedimo nepadariau“, – konflikto priežastį aiškino M.Stankevičius. 

Beveik savaitę nesulaukęs pinigų T.Laucius kolegai pasiuntė SMS žinutę.  

„Api**sai, aš tau sakiau, palauksiu iš halės išeinančio tavęs. Čia principas jau dabar. Atsėdėsiu už tave!“ – rašė T.Laucius.  

Paklaustas apie žinutę, T.Laucius aiškino tiesiog norėjęs atgauti pinigus ir grasinimų omenyje neturėjęs. 

„Marijus yra ne viso proto žmogus. Jis žino, dėl ko jam tai rašiau.  Nežinau, kokie jo interesai, gal pinigus vogė.  

Jis man tris mėnesius nemokėjo pinigų, melavo, sakė, kad padarė pavedimą. Bet pinigų negavau, o jis nubėgo į policiją ir pasiskundė, kad jam grasinu. 

O aš jam buvau sakęs: „Marijau, tu skoloje neliksi, nes aš atvažiuosiu ir atsiimsiu pinigus iš tavęs. Bet keturias dienas tų pinigų nebuvo“, – kalbėjo T.Laucius. 

Kreipėsi į teisėsaugą 

Dėl dviprasmiškos žinutės T.Lauciui buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir jam teko rašyti oficialų pasiaiškinimą, tačiau po jo prokuratūra nusprendė net nepradėtą bylą nutraukti.

 „Po paaiškinimo man net neiškelta byla, nes kaltinimai buvo nelogiški. Prokuratūra suprato, kad žmogus melavo, prisižadėjo, o vėliau neturėjo kur dėtis ir nuvažiavo į policiją. O ta žinutė tiesiog buvo žodžių žaismas“, – gynėsi T.Laucius. 

Tačiau pačiam M.Stankevičiui žinutė nepasirodė „žodžių žaismas“ ir paklaustas, kuo jam buvo grasinama, nedvejojo: „Nužudymu.“

 Vis dėlto vyras teigė nė kiek nenustebsiantis, jei ši istorija taip ir pasibaigs. 

„Juk kaime visi vieni kitus pažįsta. Tikrai nebūtų nieko keisto, jei viskas taip ir praeitų“, – sakė jis. 

Buvęs „Jonavos“ direktorius pridūrė, kad T.Lauciaus žinutė nebuvo vienintelis grasinimas. 

„Grasinimai vyko nuolat, tarp jų ir žodiniai. Bet kai viskas pasisuko į asmeniškumus, kelio atgal nebebuvo“, – kalbėjo M.Stankevičius.

Pagrindinis dalininkas palaikė direktorių 

Apie nesutarimus su kolega M.Stankevičius informavo ir „Jonavos“ vadybą, kurios priešakyje – klubo dalį turintis verslininkas Zigmas Petrauskas bei jo žentas, valdybos pirmininkas Rokas Venslauskas. 

„Valdyba apie įvykį žinojo ir, manau, aptarinėjo situaciją. Bet jiems viskas atrodė normalu.

Ne kartą valdybos posėdžiuose sakiau, kad tokios agresijos priežastys labai aiškios. Vos tik tvarka įvedama - prasideda nesutarimai“, – sakė M.Stankevičius. 

Anot vyro,  dirbdamas „Jonavos“ klube, jis spaudimo sulaukė ir iš pačios valdybos pusės. 

„Valdybos narys Vaidas Vaškevičius yra atsakingas už klubo veiklos kontrolę. Jis žmogus be sąskaitos banke, bet su grandine ant rankos.  

Iš jo visada sulaukdavau žodinių grasinimų, o kai apie tai informuodavau Z.Petrauską, gaudavau atsakymą: „Na baik, gal ne taip supratai...“ – pasakojo M.Stankevičius. 

Tuo tarpu Z.Petrauskas teigė, jog apie valdybos narių grasinimus nežinojo ir konflikto metu palaikė M.Stankevičiaus pusę. 

„Valdyboje aptarėme visą situaciją. Marijus man sakė, kad turėjo nesutarimų Jonavoje. Kadangi aš direktorių buvau rekomendavęs, iki tam tikro momento jį palaikiau“, – aiškino klubo dalininkas. 

Klube nebeliko abiejų 

Po konflikto valdyba nusprendė iš administratoriaus pareigų atleisti T.Laucių, o M.Stankevičius netrukus direktoriaus postą paliko pats. 

„Ko gero klubui buvau reikalingas tam, kad sezonui jie gautų licenciją. Dirbdamas laikausi įstatymų, atsiskaitinėjau pavedimais. O jų tai netenkino, jie norėjo grynųjų“, – nuomonę apie buvusią darbovietė dėstė M.Stankevičius. 

Z.Petrauskas aiškino, jog po nemalonios istorijos valdyba turėjo priimti griežtą sprendimą, tačiau M.Stankevičiaus iš darbo nevarė.

„Įvyko vidinis konfliktas. Valdyba išklausė abiejų nuomonę ir priėmė sprendimą, kad jei kolegos nesugeba susitarti, nereikia nei vieno, nei kito.  

Net negalėčiau pasakyti, kas teisus, o kas neteisus, bet mes palaikėme direktorių, todėl T.Laucių atleidome. O Marijus iš esmės išėjo pats, jam atmosfera atrodė sudėtinga. Psichologinis klimatas buvo nelabai geras“, – sakė Z.Petrauskas. 

Pasitraukus M.Stankevičiui, „Jonavos“ direktore tapo Rita Bagdonienė, o administratoriaus vietą užėmė jonavietis Aurimas Šalūga. 

Pasak Z.Petrausko, klubas prie neskaidrių mokėjimų grynaisiais nebegrįš, o intrigos jau liko praeityje. 

„Kai tapau dalininku praėjusių metų rudenį, iškart pasakiau, kad jokių grynųjų būti neturėtų. Manau, dabar visos intrigos jau baigėsi.  

Nors kai daug žmonių, gal kas ir vyksta, tik iki manęs tai neateina. Juk komandoje trisdešimt jaunų vyrų, visko gali nutikti“,– sakė Z.Petrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.