Rusija supančiojo futbolą: skandalas atskleidė kortas

Rusijos dopingo skandalas palietė daugybę sportininkų ir svarbių asmenybių, tačiau viena kertinių personų net nesudrebėjo, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) išdrįso suduoti smūgį.

 V.Putinas (kairėje), FIFA prezidentas G.Infantino (viduryje) ir V.Mutko per susitikimą Kremliuje 2016-aisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas (kairėje), FIFA prezidentas G.Infantino (viduryje) ir V.Mutko per susitikimą Kremliuje 2016-aisiais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Mutko nebegalės gyvai stebėti olimpinių renginių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Mutko nebegalės gyvai stebėti olimpinių renginių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Mutko nebegalės gyvai stebėti olimpinių renginių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Mutko nebegalės gyvai stebėti olimpinių renginių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Mutko nebegalės gyvai stebėti olimpinių renginių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Mutko nebegalės gyvai stebėti olimpinių renginių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Mutko nebegalės gyvai stebėti olimpinių renginių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Mutko nebegalės gyvai stebėti olimpinių renginių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Mutko (kairėje) ir G.Infantino Kazanėje 2016 metais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Mutko (kairėje) ir G.Infantino Kazanėje 2016 metais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 FIFA biudžetą pildo ir nemažos „Gazprom“ lėšos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 FIFA biudžetą pildo ir nemažos „Gazprom“ lėšos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 IOC prezidentas Thomas Bachas pabrėžė, kad kitokių variantų organizacija ir neturėjo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 IOC prezidentas Thomas Bachas pabrėžė, kad kitokių variantų organizacija ir neturėjo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 18, 2017, 11:55 AM, atnaujinta Dec 18, 2017, 1:35 PM

Šalia ir į kitų metų rinkimus įšokti nusprendusio Vladimiro Putino dažnai su šypsena fotografų pagaunamas Vitalijus Mutko yra viena svarbiausių figūrų didžiajame dopingo skandale, po kurio Rusija neturės savo vėliavos kitų metų žiemos olimpinėse žaidynėse.

O gal ir pati svarbiausia, apraizgiusi ir sporto karalių futbolą.

Pasaulio futbolo valdovė FIFA yra ne kartą gynusi V.Mutko ir net po skambaus IOC antausio Rusijai tik nusilenkė V.Putino bičiuliui.

Rusijoje viskas kitaip

Į buvusį sporto ministrą V.Mutko skriejo daugybė kritikos strėlių ir pagrindinis kaltinimas. Iš Rusijos į JAV pabėgęs informatorius Vitalijus Stepanovas nurodė, kad būtent 58 metų politikas pats „sukūrė“ ir „prižiūrėjo“ dopingo sistemą, apraizgiusią ir palaikiusią visą šalies sportą.

Tokie kaltinimai galėtų išversti daugybę politikų iš posto, bet V.Mutko šiandien yra įsitaisęs patogioje kėdėje. Jau nebe sporto ministras, bet ministro pirmininko pavaduotojas. Ir futbolo asociacijos prezidentas, žinoma.

Kaip jau dabar aišku – vadovavo ir kūrė žalingą sistemą, kuri buvo atskleista.

Veja žvilgsnius nuo futbolo

Po IOC sprendimo paskelbimo V.Mutko buvo priverstas sutikti su V.Putino žodžiais, nors pats ne kartą pasaulį kaltino puolant Rusiją ir klastojant faktus.

Tam yra dvi priežastys. Pirmoji – jeigu V.Putinas pasakė, kad netrukdys Rusijos sportininkams keliauti į Pjongčango olimpiadą, kur jie po griežtos patikros galės kovoti tik su neutralia vėliava, jo patikėtinis tam tikrai negali prieštarauti.

Žinoma, politikos korta buvo mesta.

Bet kita priežastis – gerokai svarbesnė.

 

V.Mutko negali sau leisti kelti dar didesnės audros, nei kilo po lemtingo IOC sprendimo, kurį sporto pasaulis pasitiko plojimais.

Juk Rusija 2018 metais priims pasaulio futbolo čempionato svečius, o V.Mutko yra pagrindinis visame pasiruošimo spektaklyje.

Futbolo vadai priklausomi nuo Rusijos

Kaip pabrėžė „The Guardian“ apžvalgininkas Seanas Ingle, Rusija dabar visomis išgalėmis stengiasi išvengti dopingo skandalo šešėlio kritimo ant futbolo čempionato. Superrenginį gavusi supervalstybė privalo pasauliui pasirodyti kone tobulai.

Bet savo generolo Rusija paaukoti nežada, todėl dar ne vieną kartą sporto pasaulis matys, kaip FIFA prezidentui Gianni Infantino ranką spaus V.Mutko, kuriam IOC skyrė nušalinimą visam gyvenimui nuo olimpinio sporto.

Pastarasis yra ne tik Rusijos futbolo asociacijos vadovas, bet ir pasaulio čempionato pasiruošimo organizacinio komiteto prezidentas.

„IOC sprendimas turėtų reikšti, kad FIFA jau nebegali slėptis nuo aiškios pozicijos dėl Rusijos nusižengimų sportui, tačiau šis žingsnis tik atskleidė, kaip stipriai FIFA yra priklausoma nuo Rusijos, – pažymėjo „The Guardian“ apžvalgininkas Davidas Connas. – G.Infantino su V.Mutko praleidžia daug laiko. Jie kartu petys į petį stovėjo per pasaulio čempionato burtų traukimo ceremoniją.“

Išvys vieną kontroversiškiausių trijulių

Dar visai neseniai korupcijos skandalo krėsta ir apie pokyčius kalbėjusi FIFA jau daug kartų sulaukė milžiniškos kritikos dėl savo pozicijos dopingo skandalo klausimu. Pasaulio futbolo vadovybė tarytum ignoravo tai, apie ką kalbėjo visas pasaulis.

Tik tuomet visą kritiką atlaikydavo plona „palaukime, kol sprendimą priims IOC“ siena, bet antradienį tos plytos subyrėjo.

FIFA organizacija liko tarytum nuoga, ir netrukus pasipylė dar daugiau kritikos.

 

„2018 metų pasaulio čempionato atidarymo ceremonija tikrai vėl iškels moralinį klausimą. Buvęs KGB agentas, korumpuotas buvęs FIFA prezidentas bei pagrindinis žmogus „IOC nepageidaujamų žmonių sąraše“ vasarą sėdės patogiuose krėsluose Lužniškų stadione“, – situaciją spalvingai apibūdino „Independent“ žurnalistas Samuelis Lovettas.

Jis pirštu dūrė į V.Putiną, tą patį susitepusį Seppą Blatterį, kuris jau priėmė Rusijos prezidento kvietimą ir, žinoma, V.Mutko.

Įspėjo ir tyrėjas

Anksčiau FIFA yra skelbusi, kad atskirų asmenų situaciją nagrinės drausmės komisija, bet jau tada buvo aišku, kad visi V.Mutko pareikšti kaltinimai futbolo karalystėje nuo jo tiesiog nutekės kaip nuo žąsies vanduo. Kai antradienį IOC paskelbė, kad Rusija nušalinama, FIFA reakcija buvo lakoniška.

Netrukus organizacija paskelbė, kad IOC išvados neturės „jokios įtakos“ 2018 metų pasaulio futbolo čempionatui. Kitaip tariant, olimpinio judėjimo juodajame sąraše atsidūręs V.Mutko futbolo pasaulyje yra švarus.

Iki šiol nėra aišku, ar FIFA imsis kokių nors veiksmų dėl 2014 metų Rusijos futbolo rinktinės, kurios nariai buvo patekę į Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomos komisijos tyrėjo Richardo McLareno raportą.

Kol kas atrodo, kad FIFA ir čia užmerkia akis.

Kapojo galvas

V.Mutko taip pat buvo apkaltintas tiesiogiai prisidėjęs prie „bent vieno užsienio futbolininko, žaidusio Rusijos lygoje, dopingo mėginio „sutvarkymo“. Raporte teigiama, kad žaidėją išsaugojo būtent V.Mutko sprendimas.

Į šį kaltinimą FIFA buvo sureagavusi, tačiau istorija susidėliojo ne taip, kaip tikėjosi dauguma. Tuomet šveicarų prokuroro Cornelio Borbely vadovaujamas FIFA etikos komitetas pradėjo tyrimą, tačiau taip ir nesulaukė jokių įrodymų.

Po septynių mėnesių C.Borbely pavardės etikos komitete jau nėra. Jį pašalino G.Infantino, o žinių apie tyrimą dabar tiesiog nėra.

Gegužės mėnesį G.Infantino priėmė sprendimą, kad būtų pašalinti C.Borbely ir vokiečių teisininkas Hansas Joachimas Eckertas, kuris vadovavo komitetui, atsakingam už sankcijas. FIFA taryba pritarė G.Infantino sprendimui.

 

Abu vyrai tikino, kad G.Infantino šališkai nutarė su jais susidoroti. Netrukus paaiškėjo, kad jų vadovaujami komitetai vykdė tyrimą dėl gautų skundų, kad G.Infantino kišosi į Afrikos futbolo konfederacijos prezidento rinkimus. Prie to teko pridėti ir įtarimus, kad G.Infantino nedeklaravo, kokį jam UEFA davė biudžetą, kai jis kandidatavo į FIFA prezidento postą.

FIFA prezidentas apgynė V.Mutko

G.Infantino taip pat tiesiogiai gelbėjo V.Mutko, kai portugalų teisės profesorius Miguelis Maduro su savo komitetu buvo nutarę neprileisti Rusijos politiko prie FIFA tarybos. FIFA prezidentas asmeniškai apsaugojo V.Mutko, o M.Maduro buvo atleistas.

Tuomet FIFA pabrėžė, kad taryba turi būti politiškai neutrali.

Tačiau M.Maduro po atleidimo viešai pasakyti žodžiai buvo išties iškalbingi. M.Maduro tikino, kad G.Infantino buvo įsitikinęs, kad jeigu V.Mutko bus pašalintas iš tarybos, jo paties ateitis organizacijoje gali pakibti ant plauko.

Esą tada su M.Maduro nusprendė susitikti FIFA generalinė sekretorė Fatma Samoura.

„Ji aiškiai leido suprasti, kad sprendimas dėl V.Mutko yra problemiškas ir mums reikia surasti būdą, kaip V.Mutko paskelbti tinkamu dirbti. Ji pabrėžė, kad kitu atveju pasaulio čempionatas virs katastrofa, o paties G.Infantino situacija taps sudėtinga“, – rugsėjį sakė M.Maduro.

Kyšo ir „Gazprom“ ranka

Baimė dėl savo kėdės – ne vienintelis argumentas, dėl kurio saugomas V.Mutko. Jis išlieka atsakingas už pasaulio čempionato organizavimą.

Be to, reikia dėmesį skirti ir pinigams. 2014 metų pasaulio futbolo čempionatas FIFA davė 4,8 milijardo JAV dolerių pelno. 2018 metų pirmenybės dar labiau prikimš ir taip pilnas FIFA kišenes.

Niekam ne paslaptis, kad FIFA daug pinigų gauna ir iš Rusijos valdomos gigantės „Gazprom“.

Visai kaip ir „Qatar Airways“, kurią valdo 2022 metų pasaulio čempionato organizatorius Kataras.

„FIFA reikia, kad Rusija surengtų pagrindinį renginį ir niekas negalvoja apie jokias alternatyvas. FIFA prezidentui G.Infantino V.Mutko yra visiškai švarus, o šou ir toliau privalo vykti“, – reziumavo D.Connas.

Straipsnis parengtas pagal BBC, „The Guardian“, „Independent“ ir lrytas.lt informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.