Dėl faraono Salah – triukšmas, nematytas nuo Kleopatros laikų

Kleopatros ir Tutanchamono šalis turi naują faraoną. Jam 25-eri, dėl barzdos sulaukia palyginimų su islamo fundamentalistais, tačiau terorizuoja tik varžovų gynėjus. Mohamedas Salah vis dažniau laikomas žmogumi, kuris artėjančią vasarą pagerins brangiausio pasaulyje perėjimo futbole rekordą.

Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br> AP nuotrauka
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br> AP nuotrauka
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br> AP nuotrauka
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br> AP nuotrauka
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br> AP nuotrauka
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br> AP nuotrauka
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br> AP nuotrauka
Mohamedas Salah bus karščiausia prekė vasaros futbolo rinkoje. <br> AP nuotrauka
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 22, 2018, 12:18 PM, atnaujinta Mar 22, 2018, 4:31 PM

Į priekį vedė įspūdingi pasirodymai prieš būsimus darbdavius

Iki įspūdingiausio sezono karjeroje egiptietį vedė ilgas kelias. Nuo 14 metų jis priklausė „El Mokawloon“ klubui. Komandoje debiutavęs 2010 metais jis greitai įsitvirtino starto sudėtyje ir po metų jau buvo kviečiamas į nacionalinę rinktinę.

2011–2012 metų sezonas Egipte buvo pažymėtas tragedijos ženklu. Vasario mėnesį vykusių rungtynių, kuriose šeimininkų „Al-Masry“ klubas 3:1 įveikė „Al-Ahli“, nugalėtojų aistruoliai su peiliais, akmenimis ir kitais ginklais užpuolė svečių aistruolius. Policija atsisakė atidaryti stadiono vartus, todėl žuvo 74 žmonės, daugiau negu 500 buvo sužeista. Buvo sustabdytas nacionalinis čempionatas.

Spręsdama rungtynių stygiaus problemą, Egipto futbolo federacija organizavo draugiškų rungtynių ciklą Europoje, į jį leidosi jaunimo iki 23 metų rinktinė su M.Salah priešakyje. Rungtynėse su „Basel“ klubu užteko vieno kėlinio, kad šveicarų klubas būtų įtikintas siekti įsigyti futbolininką, – šis pelnė du įvarčius, o Egiptas laimėjo 4:3.

Per pusantro sezono Šveicarijoje egiptietis neužtruko įsitvirtinti starto sudėtyje ir atvedė komandą į triumfą šalies čempionate. 2013–2014 metų sezono Čempionų lygos burtai „Basel“ suvedė su Londono „Chelsea“. Šveicarai laimėjo abejas rungtynes, o M.Salah aikštėje žibėjo – Jose Mourinho auklėtiniams įmušė du kartus. „Aristokratai“ nelaukdami vasaros sezono viduryje įsigijo egiptietį už 11 milijonų svarų.

Metai Londone buvo blankūs – per 13 rungtynių įmušti vos du įvarčiai, tad 2014 metų žiemą M.Salah buvo išnuomotas „Fiorentina“. Italijoje jis greitai sužibo, tad Toskanos ekipa dėjo visas pastangas, kad išpirktų egiptiečio sutartį. Pasiūlymą futbolininkas atmetė ir buvo išnuomotas „Roma“ klubui – šis po pirmo sezono už 15 milijonų eurų M.Salah išpirko. Per du sezonus „romėnų“ gretose egiptietis buvo komandos atakų lyderis, nors trofėjų lentynos nepapildė.

Praėjusią vasarą už 42 milijonus eurų egiptietį išpirko „Liverpool“. Jis tapo rekordiniu klubo pirkiniu ir jau dabar aišku, kad „raudonieji“ dėl to nė kiek nesigaili. M.Salah prireikė vos 26 rungtynių, kad įmuštų 20 įvarčių. Nuo XX amžiaus pradžios niekas to nepadarė greičiau. Jau kovo 17-ąją po rungtynių su „Watford“ klubu, per kurias egiptietis įmušė net keturis įvarčius, jis tapo visų laikų rezultatyviausiu klubo debiutantu. Vos keturių taiklių smūgių trūksta, kad būtų pagerintas „Premier“ lygos rezultatyvumo rekordas žaidžiant dabartiniu 38-erių rungtynių formatu.

Be to, spalį jo įvartis pirmą kartą nuo 1990 metų išvedė Egiptą į pasaulio čempionatą. M.Salah pernai buvo pripažintas ir geriausiu Afrikos metų futbolininku. Tad nekeista, jog vis dažniau pasirodo kalbų, kad M.Salah taps geriausiu Anglijos „Premier“ lygos žaidėju, gali pretenduoti į Auksinį kamuolį ir perėjimų lango rekordo, priklausančio Neymarui, pagerinimą. Dabar ši suma siekia 222 milijonus eurų.

Karjera kryps į Madridą?

Nors nuo 2015 metų, kai „Liverpool“ treniruoja charizmatiškasis Jurgenas Kloppas, „raudonieji“ atsisveikina su lyderius galingesniems klubams parduodančio klubo reputacija, praėjusios žiemos perėjimo lango įvykiai buvo labai skaudūs komandai. Phillippe'as Coutinho privertė komandos vadovus jį išleisti į „Barcelona“ klubą už 105 milijonus svarų.

Anglijos futbolo legenda Ianas Wrightas „Sky Sport“ teigė neabejojantis, kad panaši istorija gali nutikti ir M.Salah: „Nė neabejoju, kad Madrido „Real“ artimiausiu metu perkonstruos savo sudėtį, o M.Salah bus jų pagrindinis taikinys. Nors ir „Liverpool“ darys viską, kad šis žaidėjas liktų jų gretose, tai bus mūšis, kurį jiems laimėti bus itin sunku“, – pabrėžė futbolininkas.

Ar M.Salah vertas tapti nauju brangiausiu pasaulio futbolininku, klausimas atviras. Tačiau tai gali lemti būtent „Liverpool“ užsispyrimas, kurį klubas jau parodė P.Coutinho istorijoje. Nors brazilas buvo paleistas, katalonai priversti sumokėti 105 milijonus svarų. Be to, „raudonųjų“ finansinė padėtis yra stabili, sėkmingas pasirodymas Čempionų lygoje dar labiau papildys komandos sąskaitas ir vasarą J.Kloppas sieks sustiprinti komandą. Veikiausiai mažai komandų turės tokią storą piniginę vasaros perėjimų lange, kaip „Liverpool“.

„talkSPORT“ šaltiniai teigia, kad konkurenciją karališkajam klubui sudaryti mėgins ir „Barcelona“ bei „Paris Saint Germain (PSG)“.

Galbūt sunkiausia įsivaizduoti scenarijų, pagal kurį M.Salah apsivilktų PSG marškinėlius. Nors komandos vasarą turbūt laukia permainos – realu, kad bus parodytos durys treneriui Unai Emery, bet vargu ar įspūdingoji puolimo trijulė, sudaryta iš Neymaro, Edinsono Cavanio ir Kyliano Mbappe bus išardyta. Nors kalbų apie tai, kad brazilas yra nelaimingas Paryžiuje, yra daug, tačiau vargu ar Neymaras keltųsi į komandą, kurioje nebūtų pagrindinė komandos žvaigždė, tad išsitekti „Real“ su Cristiano Ronaldo, lengva nebūtų. Išsaugoti žvaigždę komandoje galėtų padėti ir tai, kad vienu favoritų tapti PSG treneriu laikomas Luisas Enrique, kuris su Neymaru sėkmingai dirbo Barselonoje.

Ar „Barcelona“ domėtųsi galimybe įsigyti M.Salah, turbūt labiausiai priklausytų nuo to, kaip greitai komandoje adaptuosis Ousmane Dembele. Traumų kamuojamas prancūzas kol kas nedemonstruoja to, ko iš jo tikėjosi klubo vadovybė, tačiau progresas matomas plika akimi. Be to, vis daugiau kalbų, kad vasarą į Kataloniją kelsis Madrido „Atletico“ lyderis Antoinas Griezmannas, tad egiptietis vargu ar bus reikalingas klubui.

Tad turbūt daugiausiai galimybių įsigyti M.Salah turi „Real“. Tikėtina, kad vasarą bus paskirtas naujas komandos treneris. Jeigu poste ir liktų Zinedinas Zidanas, durys gali būti parodytos vilčių nepateisinantiems valui Garethui Bale'ui ir prancūzui Karimui Benzema. Tad naujuoju smogiamuoju puolimo trejetu gali tapti C.Ronaldo, Marco Asensio, įrodinėjantis, kad nepelnytai sezono pradžioje per daug laiko leido ant suolo ir M.Salah. Be to, karališkajame klube visada didžiausią įtaką žaidėjų pasirinkimui turi prezidentas Florentino Perezas. Po sezono, kuris bent jau „La Liga“ yra tikrai nuviliantis, realu tikėtis bent vieno įspūdingo pirkinio, kuris padidintų sirgalių optimizmą. M.Salah šiam gali būti idealus pasirinkimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.