Europos lygos vakare – A. Wengero išlikimo kova

UEFA Europos lygos ketvirtfinalyje susidarė kelis dešimtmečius nematyta situacija – visos aštuonios komandos, kurios pateko į šį varžybų etapą, yra iš skirtingų šalių. O burtai jas išdalino taip, kad favoritai tarpusavyje nesusitiktų. Ko laukti artimiausius du ketvirtadienio vakarus?

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
„Manchester United“ ir CSKA mačas.<br>AP nuotr.
„Manchester United“ ir CSKA mačas.<br>AP nuotr.
Viena iš Europos lygos turnyro dalyvių – Romos „Lazio“ komanda.<br>AP
Viena iš Europos lygos turnyro dalyvių – Romos „Lazio“ komanda.<br>AP
AP nuotr.
AP nuotr.
Marselio komanda sužaidė lygiosiomis.<br>AP archyvo nuotr.
Marselio komanda sužaidė lygiosiomis.<br>AP archyvo nuotr.
„Salzburg” įvarčių mašina – ispanas J.Soriano (dešinėje).<br>AP nuotr.
„Salzburg” įvarčių mašina – ispanas J.Soriano (dešinėje).<br>AP nuotr.
„Atletico“ ir „Valencia“ rungtynių akimirka.
„Atletico“ ir „Valencia“ rungtynių akimirka.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 5, 2018, 3:42 PM, atnaujinta Apr 6, 2018, 10:43 AM

Leipzig“ – „Marseille“

Vokiečiams tai yra vos pirmas tarptautinis sezonas ir jį jau galima vertinti kaip labai sėkmingą. Nors iš grupės be aiškių favoritų patekti į kitą Čempionų lygos etapą nepavyko, bet Europos lygoje eliminavo keletą varžovų ir pateko į geriausiųjų aštuonetą. Visgi, dabar turbūt būtų logiška visa energiją skirti „Bundesliga“ pirmenybėms, nes šansų iškovoti Europos lygos trofėjų yra gana nedaug, o kelialapis į kitą Čempionų lygos etapą per Vokietijos pirmenybes yra įmanoma misija. Šiuo metu klubas yra ketvirtoje vietoje. „Leipzig“ šioje sezono stadijoje yra neblogos formos – tą įrodo ir šešerių nepralaimėtų rungtynių serija.

Prancūzai gali džiaugtis – burtai jiems leidžia susitikti su įveikiamu varžovu. Jų pusėje ir patirtis – nors paskutiniai keleri metai klubui nebuvo labai derlingi nei namų, nei Europos fronte, sudėtyje yra nemažai žaidėjų, kurie yra užgrūdinti tokio lygio varžybų patirties. Kaip ir vokiečių atveju, sezono tikslas yra Čempionų lyga, o kelias į jį tiesiau ves per nacionalinį čempionatą, tačiau „Marseille“ naudai veiks faktorius, kad „Ligue1” jų lauks lengvesni varžovai, negu „saksų“ jų šalies čempionate. Prancūzų pusėje bus ir namų aikštės pranašumas. Per paskutines 20 rungtynių „Marseille“ patyrė vos 4 pralaimėjimus, tad jų forma yra nebloga.

Nors komandas slėgs įtampa, tačiau galima laukti gana rezultatyvių rungtynių, nes abi komandos nežiba gynyboje. Paprastai daug progų sukuriantis „Marseille“ itin pavojingas greitose atakose ir standartinėse situacijose. Vokiečių Achilo kulnas yra būtent gynyba greitose atakose, o puolime itin daug kas priklauso nuo to, kiek daug varžovai leidžia nuveikti aikštės kraštuose. Poros favoritai turbūt yra prancūzai – komandos apylygės tad labai svarbus bus patirties veiksnys.

Londono „Arsenal“ – Maskvos CSKA

„Kanonieriams“ ši serija gali būti gyvybės ir mirties klausimas. Tiksliau ilgamečiam komandos treneriui Arsenui Wengerui, kurio kėdė po to, kai pernai komanda nepateko į Čempionų lygą, o šiemet vėl žaidžia blankiai, dreba turbūt labiau negu bet kada anksčiau per daugiau negu du dešimtmečius klube. Jeigu komanda patektų į Čempionų lygą, A.Wengeras galėtų pasitraukti aukštai pakelta galva arba galbūt netgi sulauktų dar vieno šanso. Į „Premier“ lygą jau galima spjauti – varžovai paleisti per toli. Taigi, motyvacijos daug, o kaip su galimybėmis? Bent jau šiame etape jų yra – iškovotos keturios pergalės iš eilės.

Maskviečiai turės aikštės namų pranašumą. Jie turi ir atsarginį kelią į Čempionų lygą – padėtis Rusijos čempionate nebloga, nors kova dėl kelialapio yra atvira. Nors britai yra gerokai žvaigždėtesni, „armiečiai“ puikiai žino, ką reiškia žaisti Europos turnyrų atkrintamosiose varžybose. Po žiemos pertraukos atsinaujinus sezonui, iš aštuonerių rungtynių rusai pralaimėjo vos vienerias. Todėl britams lengva nebus – juos slėgs gerokai didesnis spaudimas, o CSKA niekas per daug nepasmerks ir pralaimėjimo atveju.

Favoritai yra anglai, tačiau žinant tai, kiek spragų turi „Arsenal“ gynyba, savo progų rusai tikrai turės. Būtent didžiulis individualių klaidų gynyboje skaičius itin smukdo „artileristų“ rezultatus. Kita vertus, CSKA šį sezoną taip pat nemažai įvarčių padovanoja varžovams lengvai. CSKA pasižymi tuo, kad sėkmingai ginasi per standartines situacijas, kurios, „Arsenal“ šį sezoną yra vienas pagrindinių ginklų. Puolime CSKA išsiskiria tuo, kad nemažai įvarčių pelno tolimais smūgiais. Įvertinant visus faktorius, toliau žengs „Arsenal“. Jiems ši kova visgi yra žymiai svarbesnė.

Madrido „Atletico“ – Lisabonos „Sporting“

Portugalai gavo patį sunkiausią varžovą – turnyro favoritus. Tačiau jie kovos, nes sezonui pasibaigus taip, kaip yra dabar, „Sporting“ metus praleistų be Čempionų lygos, o jeigu tarp dviejų kovų su „Atletico“ įsiterpusiose rungtynėse būtų pralaimėta Bragos „Sporting“, padėtis namų fronte dar labiau susikomplikuotų. Per paskutines 10 rungtynių klubas patyrė tris pralaimėjimus, tačiau su „Atletico“ kalibro varžovais nežaista nuo pat Čempionų lygos etapo. Bus nelengva, guosti gali nebent tai, kad burtai lėmė namų pranašumą.

Diego Costa žiemą pasipildęs „Atletico“ bent jau nominaliai dabar turi vieną galingiausių puolimo tandemų Europoje – Antoine'o Griezmanno ir D.Costos pora jau įrodė, kad kartu gali surengti įspūdingus pasirodymus. Gynyba visada ir iki tol buvo klubo stiprybė. Ispanai žaidžia gerą sezoną ir namų fronte, kur lenkia Madrido „Real“. Iš paskutinių 13 rungtynių „Atletico“ laimėjo 11. Lažybų tarpininkai juos laiko pagrindiniais turnyro favoritais, galbūt šis statusas ir slėgs, bet portugalai nėra tie varžovai, kurių reiktų baimintis.'

Tarpusavio akistatos neturi būti labai rezultatyvios – klubai labiau išsiskiria gynybos, o ne puolimo pajėgumais, nors padėtis Madride po žiemos pastiprinimo kiek keičiasi. Visgi, trenerio Diego Simeones filosofija tokia, kad mačai turbūt bus atsargūs. Netgi nereiktų stebėtis, jeigu trenerio planas bus toks, kad nominalūs favoritai sąmoningai atiduos teritorijos kontrolę „Sporting“. Tai realu, nes „Atletico“ spaudimui ir mokėjimui perėmus kamuolį pabėgti į greitas atakas lygių Europoje nedaug. Nors ispanai nėra kūrybingiausia komanda Europoje, tačiau portugalai paprastai leidžia savo oponentams sukurti nemažai progų. Lisabonos klubo stiprybė puolime gali būti tai, kad gausu žaidėjų, kurie gali mušti į vartus iš toliau – daug laisvų erdvių tikėtis portugalams neverta, Veikiausiai laukia du mačai, kuriuose matysime daug klampaus ir atsargaus futbolo, o toliau žengs „Atletico“

Romos „Lazio“ – „Salzburg

Turbūt nėra komandos, kuri šiame varžybų etape bus labiau atsipalaidavusi negu austrai. Net jeigu abejos rungtynės būtų pralaimėtos triuškinančiais rezultatais, „Salzburg“ fanai sezoną prisimins dėl puikios pergalės prieš Dortmundo „Borussia“ turnyro aštuntfinalyje. Bet kodėl nepasiekus dar daugiau? Austrijos „Bundesliga“ Mocarto miesto komanda užtikrintai pirmauja. Atsakomosios rungtynės vyks namų stadione. Nepralaimėtų oficialių rungtynių serija siekia įspūdingas 35 – paskutinis pralaimėjimas patirtas dar vasarą. Austrai neturi ko prarasti ir tai bus jų pagrindinis ginklas.

Romos komanda taip pat jau seniai turėjo tokį sėkmingą sezoną Europoje. Padėtis namų fronte yra miglota – keturios komandos užsitikrins vietas Čempionų lygoje, „ereliai“ yra penkti. Nors lažybų tarpininkų nuomone jie yra treti pagrindiniai Europos lygos favoritai, tačiau reikia sverti, kuris turnyras „Lazio“ turėtų būti prioritetinis. Šioje sezono stadijoje italų forma yra prastoka – iš paskutinių 15 rungtynių laimėtos vos penkerios. Visgi, vertinant sudėtį ir komandos sukauptą patirtį, „Lazio“ tikrai gali patekti į pusfinalį ir nutraukti įspūdingą austrų seriją.

Galima tikėtis, kad tarpusavio dvikovos bus puikūs reginiai žiūrovams. „Lazio“ puolimas šiemet yra labai galingas, o gynyba gerokai šlubuoja. Austrų gynyba šiemet yra pajėgi, bet „ereliai“ daugelyje rungtynių sukuria labai daug šansų ir ne kartą išsigelbėdavo nuo taškų praradimo sudėtingose situacijose. Nors ir ne pačioje geriausiojo sezono formoje yra „Lazio“, tačiau jie turbūt bus per kietas riešutas austrams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.