Atšauktas Izraelio ir Argentinos futbolo rinktinių mačas dėl grasinimų L. Messi

 

L.Messi <br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Messi <br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Messi <br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Messi <br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Messi 
L.Messi 
L.Messi <br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Messi <br>Reuters/Scanpix nuotr.
L.Messi 
L.Messi 
L.Messi 
L.Messi 
L.Messi 
L.Messi 
L.Messi 
L.Messi 
L.Messi <br>AP nuotr.
L.Messi <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 11:19 AM

Planuotos draugiškos Argentinos ir Izraelio futbolo rinktinių varžybos Jeruzalėje buvo atšauktos, antradienį patvirtino Izraelio ambasada.

Draugiškas mačas buvo buvo atšauktas dėl neįvardijamų grėsmių futbolo klubo „Barcelona“ žvaigždei Lioneliui Messi.

Draugiškos rungtynės prieš FIFA pasaulio čempionatą turėjo įvykti šeštadienį. Tačiau jau anksčiau kilo abejonių, ar jos įvyks, palestiniečių futbolo funkcionieriams pareiškus protestą ir paraginus L. Messi nedalyvauti rungtynėse.

„Izraelio ambasada su apgailestavimu praneša, kad mačas tarp Izraelio ir Argentinos neįvyks“, – rašoma diplomatinės atstovybės išplatintame pareiškime, kuriame sprendimas atšaukti rungtynes motyvuojamas „grasinimais ir provokacijomis“ M. Messi atžvilgiu.

Kiek anksčiau antradienį vietos žiniasklaida taip pat pranešė, kad mačas bus atšauktas ir L. Messi su komandos draugais neteks galimybės sužaisti paskutinių draugiškų rungtynių prieš pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje.

Argentinos užsienio reikalų ministras Jorge Faurie, Vašingtone dalyvaujantis Amerikos valstybių organizacijos (OAS) susitikime, žurnalistams sakė, kad, jo žiniomis, Argentinos žaidėjai nenori vykti į Izraelį žaisti draugiškų rungtynių.

„Mano žiniomis, nacionalinės rinktinės nariai nenori žaisti tų rungtynių“, – sakė ministras prieš tai, kai buvo oficialiai patvirtinta, jog mačas atšaukiamas.

Argentinos rinktinės vyriausiasis treneris Jorge Sampaoli praėjusią savaitę išsakė abejonių dėl numatytos kelionės į Izraelį. Jis sakė, jog norėtų likti Barselonoje, kur rinktinė rengiasi Pasaulio futbolo čempionatui.

„Iš sporto pozicijų būčiau linkęs žaisti Barselonoje“, – sakė J. Sampaoli.

„Tačiau yra kaip yra: rungtynių išvakarėse turime vykti į Izraelį žaisti su Izraelio komanda ir tada iš ten keliauti į Rusiją“, – kalbėjo treneris.

Sekmadienį palestiniečių futbolo vadovas Jibrilas Rajoubas paragino L. Messi nežaisti Jeruzalėje, o futbolo fanus – deginti marškinėlius su jo atvaizdu, jei argentinietis visgi ten vyktų.

Per spaudos konferenciją Vakarų Kranto Ramalos mieste J. Rajoubas žurnalistams sakė parašęs Argentinos vyriausybei ir paprašęs, kad L. Messi nedalyvautų birželio 8 dieną numatytose draugiškose rungtynėse.

„Šios rungtynės tapo politiniu įrankiu“, – sakė J. Rajoubas.

„Izraelio vyriausybė mėgina suteikti tam politinės reikšmės reikalaudama, kad varžybos vyktų Jeruzalėje“, – kalbėjo jis.

Tuo metu Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas trečiadienį pasmerkė sprendimą atšaukti rungtynes ir pareiškė, kad tokiu būdu pasiduodama neapykantai.

„Gėda, kad Argentinos futbolo grietinėlė neatlaikė Izraelio nekenčiančių kurstytojų spaudimo“, – jis rašė savo „Twitter“ žinutėje.

Šis pareiškimas buvo pirmasis Izraelio vyriausybės komentaras apie sprendimą atšaukti rungtynes.

Pasak A. Liebermano, vienintelis Jeruzalėje turėjusio vykti mačo priešininkų tikslas – „smogti mūsų esminei teisei į savigyną ir siekti Izraelio sunaikinimo“.

„Mes nepasiduosime grupei antisemitų“, – pridūrė ministras.

Palestiniečių futbolo federacija sveikino sprendimą atšaukti rungtynes ir sakė, jog tai reiškia, kad sportas nebus naudojamas kaip „politinio šantažo priemonė“.

Federacija gyrė „L. Messi vadovaujamus Argentinos rinktinės žaidėjus už atsisakymą būti tiltu, vedančiu į tikslus, neturinčius nieko bendra su sportu“.

Palestiniečius papiktino JAV prezidento Donaldo Trumpo pernai gruodį paskelbtas sprendimas atsisakyti ne vieną dešimtmetį Vašingtono vykdytos politikos ir pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostine bei perkelti ten šalies ambasadą.

Gegužės 14 dieną įvykusi JAV ambasados atidarymo ceremonija dar pakurstė palestiniečių įtūžį ir išprovokavo dar didesnių protestų bangą Gazos Ruožo ir Izraelio pasienyje. Tą dieną per neramumus pasienyje Izraelio pajėgos nušovė mažiausiai 61 palestinietį.

Palestiniečiai Izraelio aneksuotą Rytų Jeruzalę laiko savo būsimos valstybės sostine. Izraelis laiko šį miestą nedaloma savo sostine.

„L. Messi yra taikos ir meilės simbolis, – sakė J. Rajoubas. – Prašome jo nedalyvauti balinant okupacijos nusikaltimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.