Jau paskaičiuota – iš bilietų perpardavinėtojai per čempionatą susižers 40 mln. eurų

Šią savaitę Sankt Peterburgo policija suėmė pirmąjį 2018 metų pasaulio futbolo čempionato Rusijoje bilietų perpardavinėtoją, kuris siūlė už dvigubą kainą bilietus į Portugalijos ir Maroko komandų rungtynes.

 Perpardavinėtojai iš pasaulio čempionato bilietų susikraus 40 mln. eurų pelną<br> Scanpix.com nuotr.
 Perpardavinėtojai iš pasaulio čempionato bilietų susikraus 40 mln. eurų pelną<br> Scanpix.com nuotr.
 Perpardavinėtojai iš pasaulio čempionato bilietų susikraus 40 mln. eurų pelną<br> Scanpix.com nuotr.
 Perpardavinėtojai iš pasaulio čempionato bilietų susikraus 40 mln. eurų pelną<br> Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 1:09 PM

Policijos teigimu, 33-ejų nedirbantis Gatčinos rajono gyventojas norėjo pirkėjais apsimetusiems policininkams parduoti čempionato bilietus į rungtynes birželio 20-ąją Maskvos „Lužnikų“ stadione. Už kiekvieną iš dviejų bilietų, kurių nominali kaina yra 12 500 rublių (171 euras), perpardavinėtojas paprašė po 25 tūkst. rublių (342 eurus).

Policijos atstovų teigimu, sugautas pilietis, pagal Rusijos naujai specialiai čempionatui priimtą administracinių bausmių kodeksą, privalės sumokėti baudą, siekiančią 20-25 kartus didesnę sumą, nei buvo siekiama parduoti bilietus. Tad prasikaltęs pilietis privalės pakloti apie 8,5 tūkst. eurų.

Jei bilietais spekuliuoti siektų juridiniai asmenys, bauda už vieną parduodamą bilietą būtų 500 tūkst. rublių (6,8 tūkst. eurų). Be to, tokiems juridiniams asmenims taip pat būtų uždrausta vykdyti bet kokią komercinę veiklą 90 dienų.

Jau konstatuojama, kad nors Rusija ir bandė užkirsti kelią čempionato bilietų perpardavinėjimui, tai padaryti vis dėlto jai nepasisekė. Iš viso organizatoriai FIFA paprašė atspausdinti 2 mln. 926 172 bilietus, iš kurių apie 2,5 mln. jau parduoti.

Dalis tų bilietų taip pat yra rezervuoti kviestiniams svečiams, FIFA atstovams, žurnalistams bei fotografams ir komerciniams FIFA partneriams.

Dar 31,5 tūkst. bilietų yra rezerve, kuriuo galės naudotis patys organizatoriai.

Čempionato rengėjai, siekdami užbėgti už akių perpardavinėtojams, per internetą siūlė pirkti tik vardinius bilietus: tam, kad gautum bilietą, norintis privalėjo registruotis, gauti taip vadinamą sirgaliaus pasą ir tik tuomet nusipirkti bilietą, ant kurio užrašyta yra ir to žmogaus pavardė.

Tačiau jau dabar FIFA ir 2018 metų pasaulio čempionato rengėjai tikina, kad nepavyko visiškai užkirst kelią tam tikriems bilietams „be pavardžių“ patekti į antrinę rinką.

FIFA jau padavė į Ženevos prokuratūrą skundą dėl didžiausios bilietų perpardavinėjančios internetinės kompanijos – Viagogo AG – veiklos.

Analitinės kompanijos etickets4 skaičiavimais, antrinėje perpardavinėjimo rinkoje iš viso atsiras 5-7 procentai pasaulio futbolo čempionato bilietų – tai yra apie 140 tūkst. bilietų, kurių vertė yra apie 20 mln. eurų.

Analitikų teigimu, bilietai bus perpardavinėjami su 200 procentų antkainiu ir galima drąsiai teigti, kad spekuliacijos apsukriems verteivoms atneš apie 40 mln. eurų uždarbį.

Vidutinė 2018 metų pasaulio futbolo čempionato bilieto kaina antrinėje rinkoje jau siekė apie 440 eurų. Perpardavinėtojai už 18 eurų bilietą, pirktą oficialioje FIFA paskyroje mačams su Rusijos ekipa, jau prašo apie 400 eurų.

Rekordines aukštumas siekia ir bilietai į Argentinos komandos pasirodymus – už trečiosios kategorijos bilietą, kurio kaina yra 100 eurų jau prašoma net 900. Ir tai net ne lemiamų kovų bilietas – už tokią nemenką sumą argentiniečių sirgalius gali pamatyti savo ekipos ir Islandijos rinktinės rungtynes.

Kitą vertus, etickets4 tikina, kad į juodąją rinką šįkart pateko kur kas mažiau bilietų bei per praėjusiais metais Rusijoje vykusias Konfederacijų taurės varžybas. Ten buvo per perpardavinėtojus“išplatinta“ apie 18 proc. bilietų. Kaip vieną iš svarbių šio laimėjimo priežasčių analitikai vardina FIFA siekius užbėgti už akių nelegaliai bilietus perpardavinėjamčioms interneto parduotuvėms. Didžioji dalis jų buvo uždarytos.

Tačiau vienas iš Sankt Peterburgo bilietų brokerių patikino, kad „bilietų upė“ teka į rinką per organizacinio komiteto pažįstamųjų rato „skylę“. Mat organizatoriai daliai partnerių yra rezervavę bilietus ir iš tos kvotos per pažįstamus šie atsiranda juodojoje rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.