Futbolo galingiausi suplūs visai šalia Lietuvos: ką reikėtų žinoti keliaujantiems jų pamatyti?

Jau birželio 14 dieną prasidedantis pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje daugybei šio sporto sirgalių Lietuvoje reiškia ir kur kas daugiau – tai taip pat viena geriausių progų pamatyti ryškiausiai šviečiančias pasaulio futbolo žvaigždes šalia savo namų. O artimiausia stotelė – mažiau nei keturios valandos kelio automobiliu nuo Kauno esantis Kaliningradas.

Ispanijos futbolo rinktinė sužais šalia Lietuvos – Kaliningrade<br> AP nuotr.
Ispanijos futbolo rinktinė sužais šalia Lietuvos – Kaliningrade<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-11 11:59

Šalia Lietuvos – Anglijos, Ispanijos, Belgijos komandos

Futbolo sirgaliai Lietuvoje turėjo būti itin nudžiugę sužinoję, kad teisė surengti 2012 metų Europos futbolo čempionatą buvo patikėta Lenkijai ir Ukrainai – dar niekada istorijoje toks didžiulis futbolo turnyras nebuvo surengtas taip arti. Šiemet šalia Lietuvos sienų – dar didesnis ir kur kas daugiau galingesnių rinktinių pritraukęs renginys. Pasaulio futbolo čempionatas vėl sutraukė 32 stipriausias pasaulio futbolo komandas, kurios aiškinsis, kuri iš jų galės džiaugtis nugalėtojų taure.

Kai kurie iš rimčiausių favoritų dėl šio apdovanojimo sugužės į visai šalia Lietuvos esantį Kaliningradą. Ten esančiame 35 tūkst. vietų stadione pirmąsias savo rungtynes jau birželio 16 dieną sužais Kroatijos ir Nigerijos komandos.

Afrikiečių šansus nugalėti D grupėje lažybų bendrovė „Betsafe“ vertina panašiai kaip islandų – vos 7,7 procento. Kroatai yra vieni iš šios grupės favoritų – jų šansai užimti pirmą vietą grupėje vertinami net 27 proc. Lyderiai čia – argentiniečiai (62 proc.), kuriuos bus galima pamatyti birželio 26 dieną taip pat visai šalia Lietuvos – Sankt Peterburge. Jame lėktuvu galima atsidurti vos per valandą skrendant iš Lietuvos.

Rusijos kultūros sostinėje vienerias rungtynes birželio 22 dieną su Kosta Rika sužais ir E grupės favoritai brazilai – jų šansai nugalėti šioje grupėje vertinami beveik 80 proc. Tuo metu dėl antrosios vietos šioje grupėje užvirs kova Kaliningrade – birželio 22 dieną susitiks Serbijos ir Šveicarijos komandos, kurių šansai laimėti grupės varžybas vertinami vos 10 proc., tačiau yra kur kas didesni nei Kosta Rikos (4 proc.)

Vos po trijų dienų, birželio 25 d. šiame stadione jėgas išmėgins B grupės favoritai ispanai – tikimybė, kad jie prasibraus į kitą etapą būdami pirmoje turnyrinės lentelės vietoje – net 66,6 proc. Jų varžovų – Maroko futbolininkų – šansai užimti pirmą vietą grupėje – vos 6 proc., o kitų priešininkų portugalų – 33 proc.

Milžiniškas susidomėjimas

Tačiau įdomiausia dvikova Kaliningrade laukia paskutinę grupių etapo dieną – birželio 28 dieną. Tądien šiame tik šiemet atidarytame stadione susitiks G grupės favoritės – Anglijos ir Belgijos vienuolikės. Belgų rinktinės šansai nugalėti grupėje vertinami 52,6 proc., o anglų kiek mažiau – 48,8 proc., tačiau bendra susitikimų statistika nukrypusi tikrai ne belgų naudai – jie pralaimėjo net 14 iš 20 tarpusavio susitikimų.

Iš likusių rungtynių 5 baigėsi lygiosiomis, o belgai šventė vos vieną pergalę. Tačiau dabar viskas gali pasisukti kita kryptimi, mat Belgijos rinktinės gretose švyti tokios žvaigždės kaip puolėjas Romelu Lukaku, saugai Kevinas De Bruyne ir Edenas Hazardas. Tiesa, anglai taip pat nepėsti, o baimę varžovų gynėjams varys Harry Kane`as, Marcusas Rashfordas, Raheemas Sterlingas ir Jesse Lingardas.

Progai pamatyti vienas geriausių pasaulio čempionato grupių etapo rungtynių neatsispyrė ir „radistai“ Jonas Nainys ir Rolandas Mackevičius. Jie užsimojo surinkti pilną autobusą sirgalių, kurie šias rungtynes galės pamatyti gyvai.

„Žinom, kad žiūrėsim šias įdomias rungtynes, tačiau tikiuosi, kad tai nebus paskutinis mūsų matytas mačas bei kviečiame kitus prisijungti. Tikrai aišku, kad kai rungtynės vyksta taip netoli, į čempionatą važiuos labai daug lietuvių. O dar kai visai šalia žais tokios komandos, manau, kad itin verta krautis lagaminus“, – teigia R. Mackevičius.

O susidomėjimas visomis grupių rungtynėmis toks milžiniškas, kad išpirkti beveik visi bilietai, kurių kaina prasidėjo nuo 105 JAV dolerių (89 eurų). Tad dar neprasidėjus rungtynėms aišku, kad stadionai bus sausakimši, o juose bus sukurta puiki atmosfera.

Kainos ir saugumas

Pakili atmosfera turėtų būti ir miestų gatvėse, mat į Rusiją sugužės daugybė sirgalių. Kiekvienas bilietą į rungtynes turintis futbolo aistruolis gavo specialų sirgaliaus pasą, su kuriuo jis gali įvažiuoti į Rusiją be vizos, o keliauti iš vieno šios šalies miesto į kitą traukiniais – nemokamai. Tad nuvykus į Kaliningradą bus galima sėsti į traukinį ir atsidurti Maskvoje ar dar toliau esančiuose miestuose.

O ten ir tokios komandos kaip A grupės favoritas Urugvajus (55,6 proc. nugalėjimo tikimybė), Prancūzija (tikimybė, kad laimės C grupės varžybas, – 78 proc.), F grupės ir viso turnyro favoritė Vokietija (72 proc. tikimybė nugalėti grupėje) ar H grupės favoritė Kolumbija (40 proc. tikimybė), nuo kurios nedaug atsilieka ir Maskvoje vienerias rungtynes sužaisiantys mūsų kaimynai lenkai (34,5 proc.).

Toks rungtynių pasirinkimas ne vienintelis geras dalykas šiame čempionate. Džiaugtis čempionato svečiai turėtų ir kainomis, kurios yra mažesnės nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, Kaliningrade alaus bokalas kainuoja vos eurą, o papietauti galima maždaug trečdaliu pigiau nei Vilniuje.

„Ko reikia tikram vyrui – mėsgalio ir alaus. Nemanau, kad bus brangus ir tas, ir tas“, – juokauja R. Mackevičius.

Veiklos bus ir už stadiono ribų – turistiniai maršrutai, lankytini objektai kaip Maskvos Raudonoji aikštė, Sankt Peterburgo kanalai, Ermitažas, Mažosios Lietuvos istorijos likučiai Kaliningrade ir t.t.. O bijantiems dėl saugumo vertėtų nusiraminti ir ramiai krautis lagaminus – organizatoriai ketina itin sustiprinti saugumą, tad gatvėse neabejotinai bus galima sutikti daugybę tvarkos sergėtojų.

„Saugumu, manau, bus pasirūpinta taip, kaip ir per karališkas vestuves. Tikrai nemažai lėšų išleis valstybė tam, kad europiečiai ir atvykę iš kitų žemynų futbolo aistruoliai jaustųsi kuo geriau ir saugiau. Taip būtų didinamas turizmas, gerinamos jo sąlygos, tad nemanau, kad organizatoriai leis nutikti kažkam blogo“, – įsitikinęs jau visai greitai į Kaliningradą keliausiantis R. Mackevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.