Andrius Skerla – apie „juodajį arkliuką” ir favoritus pasaulio čempionate

Jau ketvirtadienį startuoja grandiozinis ir visų sporto mėgėjų išsiilgtas renginys. Rusijoje prasidės visa mėnesį truksiantis pasaulio futbolo čempionatas.

 Andriaus Skerlos manymu, čempionato favorite bus Brazilija.<br> Lrytas.lt montažas
 Andriaus Skerlos manymu, čempionato favorite bus Brazilija.<br> Lrytas.lt montažas
 A.Skerla favoritais čempionate mato brazilus.<br> AP nuotr.
 A.Skerla favoritais čempionate mato brazilus.<br> AP nuotr.
 Vokiečiai gins pasaulio čempionų titulą iškovotą Brazilijoje prieš ketverius metus.<br> AP nuotr.
 Vokiečiai gins pasaulio čempionų titulą iškovotą Brazilijoje prieš ketverius metus.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 12:12 PM, atnaujinta Jun 13, 2018, 2:33 PM

Net 32 stipriausios pasaulio rinktinės pradės kovas dėl taip trokštamo pasaulio čempionų titulo, kurio savininkas paaiškės tik liepos viduryje. Čempionatas vyks birželio 14 - liepos 15 dienomis.

„Favoritai yra favoritai, bet mano manymu, realiausias pretendentas, kuris gali laimėti yra Brazilija.  Jos žaidimas yra puikus, pastaruoju metu sužaidė daug gerų rungtynių. 

Štai, pavyzdžiui, lyderis Neymaras muša įvarčius net ir po traumos. Jis buvo traumuotas, į Rusiją atvyko šiek tiek pailsėjęs ir šis faktorius jam gali būti labai naudingas. 

Manau, kad brazilai dėl savo nusiteikimo nekartoti praėjusio čempionato klaidų, tikrai bus turnyro lyderiais”, – įžvalgomis apie pasaulio čempionatą su lrytas.lt dalijosi buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas, o dabar treneriu dirbantis Andrius Skerla.

A.Skerla 2005-2006 metais žaidė Rusijoje ir pats matė šalies futbolo virtuvę iš vidaus. Anot jo, per daugiau nei dešimtmetį situacija šioje šalyje smarkiai pasikeitė.  

A.Skerla „juoduoju arkliuku“ čempionate įvardijo Belgijos nacionalinę komandą, gyrė Lenkijos rinktinę bei džiaugėsi, kad lietuviai gali išbandyti jėgas su ja.  

Taip pat buvęs futbolininkas vylėsi, kad pagaliau sublizgėti sugebės ir Anglijos rinktinė.

– Pasaulio čempionatas vyks kaimyninėje Rusijoje. Ar tai yra pliusas futbolą stebėti mėgstantiems lietuviams? 

Rusija nėra Brazilija. Lietuviams, mėgstantiems čempionatą, žymiai lengviau ten nuvykti nei į Braziliją. O ir pats čempionatas Rusijoje turėtų būti įdomus. Skaitėme, sekėme, kaip vyko stadionų statybos. Galima manyti, kad Rusija tikrai pasiruošė šiam čempionatui, o renginys bus aukšto lygio.

–  Nuo kada pradėjote domėtis čempionatais? Kuri rinktinė jums įsimintiniausia?

– Vienas iš tokių, kurį dar, atsimenu tai buvo 1986 metais vykęs čempionatas, kai laimėjo Argentina. Žinoma, atsimenu jau blankokai, bet kad žaidė Diego Maradona ir vedė rinktinę į priekį, tai tikrai išliko atmintyje.

–  Turite rinktinę, kuriai simpatizuojate, kurią palaikote?

 – Tokios vienos kaip ir neturiu. Galbūt prieš čempionatą yra simpatijų vienai ar kitai rinktinei, tačiau stengiuosi žvelgti į visas komandas realistiškai ir mėgautis futbolu. Norėčiau, kad pasisektų anglams. Prieš kiekvieną čempionatą ekspertai ar sirgaliai kalba, kad jiems turi pasisekti. Dabar jie gerai žaidė atrankoje, žaidimas buvo malonus, visas rungtynes laimėjo. Norėčiau, kad jiems pagaliau pasisektų ir anglai parodytų savo galią.

–  Ką galima įvardinti čempionato favoritais?  Lažybininkai tokiais mato Vokietiją, Braziliją, Prancūziją, Ispaniją.

–  Favoritai yra favoritai. Įdomiausia, galbūt, žvelgiant į juos, yra tai, ar Vokietijai pavyks antrą kartą iš eilės laimėti čempionatą. Kiek žinau, tai tokį pasiekimą įgyvendinti yra pavykę tik Brazilijai, kuri 1962-siais antrą kartą iš eilės triumfavo čempionate, kai ten dar žaidė legendinis futbolininkas Pele.

Ar gali pavykti vokiečiams? Kodėl gi ne. Jie turi labai gerus žaidėjus, net teko atsisakyti tokio futbolininko paslaugų kaip Leroy'aus Sane, nors jis „Manchester City“ klube visą sezoną buvo vedantysis žaidėjas.  Jeigu yra prabanga atsisakyti tokio futbolininko, vadinasi yra dar geresnių. Vokietija turi patirtį laimėti čempionatus, turi ir jaunų žaidėjų, kurie yra alkani pergalių. 

Tačiau manau, kad realiausia komanda, kuri gali laimėti pasaulio čempionatą, yra Brazilija.  Jos žaidimas yra išskirtinis, jie sužaidė daug gerų pastarųjų rungtynių. Lyderis Neymaras muša įvarčius, nors yra po traumos. Ko gero, atvykti į Rusiją šiek tiek pailsėjus, jam yra labai naudinga. Net neabejoju, kad brazilai ir bus lyderiais. 

–  Jūsų manymu, kas gali tapti „juoduoju arkliuku” čempionate? 

– Aš manau kad tai galėtų būti Belgija. Kodėl? Yra daugybė aukšto lygio žaidėjų, kurie gali bet kada sužibėti. Pavyzdžiui, Kevinas De Bruyne, kuris atstovauja „Manchester City“, Romelu Lukaku, kuriam niekada netrūksta energijos ir panašiai.

Tai yra komanda aplipdyta solidžiais bei energingais futbolininkais ir stebint jų žaidimą susidaro nuomonė, kad tai yra rinktinė, kuri jau pribrendo aukštesniems rezultatams.

–  Rusijoje nebus Nyderlandų rinktinės, italų. Tai yra komandos, kurios visada turėjo didelį būrį gerbėjų Lietuvoje.  Ar bus didelis nuostolis,  kai čempionatas vyks be tokių komandų? 

–  Atsižvelgus į visas aplinkybes, tai yra labai didelis nuostolis. Ko gero, ne man vienam sunku įsivaizduoti šį čempionatą be tokių rinktinių. Jų tikrai labai truks. 

–   Pats esate 2005-2006 metais žaidęs Rusijoje. Kaip tuo metu atrodė futbolas toje šalyje? 

–  Praėjo labai daug laiko nuo tada, kai aš ten žaidžiau. Tai galiu tik pasakyti, kad per daugiau nei dešimtemtį ryškiai keitėsi ir žaidėjai, ir stadionai, labai daug kas keitėsi.

Tuomet galimybės visai buvo kitokios, jos buvo labai didelės. Tais laikais rusai komandose susirinkdavo labai gerus Europos žaidėjus, taip pat vietinus rinktinės futbolininkus, neblogai atstovaudavo šaliai Europos turnyruose.  Ko gero tai, kad Rusija gavo galimybę organizuoti čempionatą, yra tam tikras įvertinimas ar net nuopelnų futbolui pripažinimas.

–  Rusijoje yra nemažai tariamų futbolo chuliganų.  Ar tai nepakenks pasaulio čempionato įvaizdžiui bei pačiam turnyrui?

–  Žinote, tai yra neišvengiama. Čempionate kažkokių konfliktų, didesnių ar mažesnių, tikrai bus.  Manau, kad niekas nuo to neapsaugotas. Bet aš tikiu Rusija, manau, kad ji tikrai gerai pasiruošė ir didesnių konfliktų bus išvengta.

–  32 komandos,  aštuonios grupės. Toks formatas pasaulio čempionate yra nuo 1998 metų. Tačiau FIFA planuose yra komandų skaičiaus didėjimas.  Tai gerai ar blogai?

–  Didesnis komandų skaičius tokioms šalims kaip Lietuva, Latvija, Estija yra puiki galimybė ten papulti bei kažkiek pabūti elito spinduliuose (šypsosi). 

Tačiau ar tai gerai? Laikausi nuomonės kaip ir specialistai, kurie turi aiškų ir griežtą atsakymą ne". Tai kas buvo anksčiau – 24 komandos, buvo pats įdomiausias čempionato formatas, kuriame buvo galima matyti daugiausia intrigos. Komandos ir dabar savo lygį  išlaikys, tačiau kai bus penkiasdešimt komandų, viskas bus kitaip.

Taip, čempionatas vyks, jis bus žiūrimas, tačiau ar jis bus toks intriguojantis, koks buvo iki šių dienų, labai didelis klausimas. 

–  Pasiruošimas čempionatui ne visiems buvo sklandus. Strigo Vokietija (per šešerias rungtynes viena pergalė), Rusija tuščiais šoviniais" verčia rimtai nerimauti savo sirgalius.  Ar draugiškos rungtynės nusako pasirengimo lygį bei faktą,  ko galima būtų iš ekipų tikėtis pačiame čempionate? 

–  Pasiruošime treneris peržiūri žaidėjus bei vertina jų žaidimą ir ne visada rezultatas jam yra svarbiausias. Vokietijos rinktinė, nepaisant pastarųjų rezultatų, yra labai patyrusi. Tuo remiantis galima drąsiai manyti, kad atėjus svarbiausioms kovoms, ji bet kokiu atveju bus pasiruošusi. 

Su rusais visko gali būti. Kiek teko matyti, labai daug kritikos sulaukia ir treneriai, ir žaidėjai. Jų išskirtinumas šįkart toks, jog ekipa nedalyvavo atrankoje, o žaidė draugiškas rungtynes, bet rezultatai jose nebuvo geri. Bet pažvelkite – čempionate rusų grupė nėra pati stipriausia. Visos komandos atitinka bendrą lygį: Egiptas, Saudo Arabija ar Urugvajus. Taigi iš grupės išeiti į kitą etapą tikrai įmanoma. 

–   Žaidėte nemažai laiko Lenkijoje. Ko gero, gerai pažįstate ir domitės Lenkijos rinktine. Galbūt ši ekipa šįkart gali nustebinti pasaulį? 

–  Lenkijoje, kiek teko bendrauti su ten gyvenančiais pažįstamais, dabar yra didelis sujudimas ir susidomėjimas. Jų komanda yra labai stipri ir tai rodo visi rezultatai. Ši rinktinė subrendo pergalėms, o sirgaliai būtent todėl ir tikisi gerų rezultatų. Turint komandoje vieną geriausių puolėjų čempionate Robertą Lewandowski, kitaip ir neįmanoma. Visko galima iš lenkų tikėtis. 

Žinoma, Kamilio Gliko trauma gali šiek tiek paveikti žaidimo braižą, nes jis vienas vedančių žaidėjų. Tačiau manau susitvarkyti su problemomis rinktinė tikrai gali. Grupėje daugiausia jiems priešintis turėtų Kolumbija, o Japonija ar Senegalas yra tikrai įveikiamos.  

–  Čempionatuose dažnai sėkmė nelydi Afrikos žemyno komandų, nors šiose ekipose būna begalė gerų žaidėjų. Kokios problemos kyla su šiomis rinktinėmis, kad jos lieka už galingiausųjų borto?

–  Komandos iš Afrikos dažniausiai turi individualiai stiprius žaidėjus. Gali būti, kad jiems nepasiseka, nes pritrūksta komandinių veiksmų. Bet manau, kad tikrai nereikia tokių rinktinių nurašyti. Kad ir šiame čempionate – sėkmei susiklosčius, Senegalas ar Nigerija yra tokios rinktinės, kurios gali nustebinti.

–  Kai kurių komandų pasiruošimas įdomus: Vokietijos treneris savo auklėtiniams sugalvojo drausti naudotis socialiniais tinklais, susitikti su šeimos nariais. Ar tokios priemonės gali padėti siekti aukštų rezultatų?

–  Tai  paprasčiausias metodas. Treneris žino, kas yra geriausia. Vokietija prieš ketverius metus tapo čempionais, tai jeigu tuomet naudojo kažką panašaus, vadinasi tai veikia. Kalbant apie socialinius tinklus, laikai keičiasi.

Dabar ir dirbant su jaunimu matau, kad jie be to gyventi negali.  Kaip reaguoti į tai? Reikia prie visko taikytis. Jeigu atimsi telefoną, kitą kartą žaidėjas turės du telefonus.

Uždrausi internetą, vis tiek bus surastas būdas, kur juo pasinaudoti. Jeigu tai duoda rezultatą, tai yra gerai. Bet dažniausiai sunku tokius dalykus drausti.

–  Ir Lietuva žaidė su pasaulio čempionato dalyviais. Kokia nauda mūsų šalies futbolininkams išbandyti jėgas tokio lygio rungtynėse?

–  Lietuvai, tai yra didelė nauda. Mes visada sakydavome, kad trūksta draugiškų rungtynių. Dabar jų yra labai daug. Tokiose rungtynėse semiesi patirties. Mūsų dauguma žaidėjų žaidžia vidutinio lygio čempionatuose ir tai jiems yra neįkainojama patirtis.

Rinktinėje žaisti yra didelė garbė. Kadangi mūsų futbolininkai nėra tie, kurie rungtyniauja aukščiausiame lygyje, tai tik žaisdamas joje tu gali susidurti su tokiais aukšto lygio kitų šalių futbolininkais. Man būdavo didelė garbė, norėtųsi, kad būtų ir dabartiniams žaidėjams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.