A. Skarbalius čempionato favorite laiko Braziliją, tačiau tiki kitos rinktinės triumfu

Ketvirtadienį atidarymo rungtynėmis tarp Rusijos ir Saudo Arabijos rinktinių prasidėjo visą mėnesį truksianti futbolo šventė. Planetos čempionate Rusijoje susigrums 32 šalys, o nugalėtojas paaiškės liepos 15 dieną.

 A.Skarbalius tiki Urugvajaus pergale pasaulio čempionate.<br> E.Žaldario/AP nuotr.
 A.Skarbalius tiki Urugvajaus pergale pasaulio čempionate.<br> E.Žaldario/AP nuotr.
 Urugvajaus nacionaline rinktinė.<br> AP nuotr.
 Urugvajaus nacionaline rinktinė.<br> AP nuotr.
 Danijos rinktinės lyderis C.Eriksenas.<br> AP nuotr.
 Danijos rinktinės lyderis C.Eriksenas.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 2:23 PM, atnaujinta Jun 15, 2018, 4:24 PM

Daugybė žiūrovų bus prilipę prie televizoriaus ekranų ir sirgs už savo pasirinktus favoritus. Nors nemaža dalis pergalę prognozuoja Brazilijos rinktinei, tačiau Vilniaus „Žalgirio“ treneris Aurelijus Skarbalius nepabijojo gana netikėto pasirinkimo.

„Tikiu, kad Urugvajus gali būti juoduoju arkliuku ir išauti čempionate. Jie sudėtyje turi Luisą Suarezą, Edinsoną Cavanį, gynyboje turi Madrido „Atletico“ klube rungtyniaujančius Diego Godiną, Josę Gimenezą. Sirgsiu už juos ir futbolui būtų šventė jei laimėtų Urugvajus“, – savo favoritus lrytas.lt atskleidė buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas ir kapitonas.

45-erių futbolo specialistas didžiąją savo karjeros dalį žaidė ir dirbo treneriu Danijoje, tad nieko nuostabaus, kad būtent C grupėje žaisiančią rinktinę stebės kur kas atidžiau nei kitas vienuolikes.

– Treneri, Jūs per savo karjerą daugybę metų žaidėte ir vėliau dirbote Danijoje. Ar atidžiai stebėsite šios rinktinės pasirodymą čempionate?

– Man tikrai bus labai įdomu žiūrėti kaip seksis danams. Jie į čempionatą papuolė po tam tikros pertraukos. Danija daug metų sistemingai dirbo.

Buvęs rinktinės treneris 2000 metais Mortenas Olsenas kartu su federacija priėmė strategiją, kurioje buvo aiškiai išdėstyta, kaip turėtų rungtyniauti visos jaunimo rinktinės. Toje strategijoje buvo numatyta ir kiekvienos amžiaus grupės treniruočių metodika. Tai prigijo ir Danijos klubams.

Todėl dabar rinktinėje yra didelė konkurencija, danai turi daug gerų žaidėjų. Nepamenu, tokios situacijos, kad Ispanijos aukščiausioje lygoje žaidžiantis žaidėjas nepatektų į rinktinės sudėtį.

– Kuriuos žaidėjus ar trenerius iš dabartinės Danijos rinktinės pažįstate asmeniškai?

– Pirmiausiai, tai treneris norvegas Age Hareide. 2000 metais treniravo mane „Brondby“ klube. Puikus treneris, psichologas. Jis yra žaidėjams ir draugas, bet tuo pačiu ir autoritetas.

Teko treniruoti kelis žaidėjus “Brondby“ klube. Tai antrasis vartininkas Frederikas Ronnowas, gynėjas Jensas Larsenas, veteranas Michaelis Krohnas-Delis ir Lukas Lerageris.

– Danija žais C grupėje kartu su Prancūzija, Australija ir Peru rinktinėmis. Kokias perspektyvas danai turi šioje grupėje ir visame čempionate?

– Prancūzai šioje grupėje yra favoritai, o aš manau, kad danai tikrai turi kautis dėl antrosios vietos ir patekti į sekantį etapą. Tačiau sunku pasakyti, nes tiek Australija, tiek Peru yra gana neprognozuojamos komandos.

Danijos rinktinė turi tikrai aukščiausio lygio žaidėjų kaip Christianas Eriksenas, Thomas Delaney'us. Nicolai Jorgensenas, Yussufas Poulsenas. Jei su tokiais žaidėjais nepavyks grupėje užimti antrosios vietos, tai bus nedidelis fiasko. Bet jei žais gerai, įgaus pasitikėjimo savimi, gali ir nustebinti.

– Dar neprasidėjus pasaulio čempionatui Ispanijos rinktinę sukrėtė dramatiškos naujienos – jau nuvykus į Rusiją buvo atleistas treneris Julenas Lopetegui. Kiek tai gali atsiliepti rintkinės rezultatams?

– Apima dvejopas jausmas. Situacija nėra paranki žaidėjams. Jei nesiseks, susilauks visi papildomo spaudimo iš žiniasklaidos, komandos gerbėjų. Tačiau kartais tokios situacijos mobilizuoja komandą. Vis tik, panašu, kad Ispanija neturėjo kito pasirinkimo.

– Pirmosiose rungtynėse ispanų laukia mūšis su Europos čempionais portugalais. Ko būtų galima tikėtis iš šių rungtynių?

– Jei būčiau portugalų treneris, tai tikrai bandyčiau išnaudoti situaciją. Bus įdomu stebėti kokią sudėtį rinksis naujasis ispanų treneris. Jau čempionato pradžioje laukia labai intriguojančios rungtynės.

– Daugelis kalba, kad Lionelis Messi turi paskutinę galimybę su Argentinos rinktine triumfuoti čempionate. Jūsų nuomone, ar galime tikėtis šios šalies rinktinės triumfo?

– Argentina visada yra priskiriama prie favoričių. Neabejoju, kad jie šiame čempionate gali kautis dėl aukščiausių vietų. Tiesa, ne viskas priklausys tik nuo L.Messi.

– Ar Vokietijos rinktinei pavyks apginti pasaulio čempionų titulą?

– Šiai dienai yra daug rinktinių, kurios yra lygiavertės nugalėti: Prancūzija, Brazilija, Argentina, Ispanija. Čia galbūt dar suveikia tas momentas, kad apginti titulą yra sunkiau nei iškovoti. Reikia nepamiršti, kad vokiečiai draugiškose rungtynėse nepademonstravo čempioniško žaidimo. Bet jokiu būdu nenurašyčiau Vokietijos. Jie turi įgimtą kovotojų dvasią.

– Pasaulio čempionatuose karts nuo karto išsišoka mažosios futbolo šalys kaip Kosta Rika 2014 metais Brazilijoje. Ar galime kažko panašaus tikėtis ir šiame čempionate?

– Pietų Amerika visuomet gali pateikti staigmenų. Afrikos rinktinės irgi gali pateikti siurprizų. Jos turi individualiai stiprių futbolininkų, kurie gyvena gana emociškai nuo rungtynių iki rungtynių ir jei jiems pradės sektis bet kuri šalis gali išauti. Tuo pasaulio čempionatas ir įdomus.

– Pasaulio čempionate nuolat dalyvauja gana mažos šalys, pagal gyventojų skaičių ar dydį, kaip Islandija, Panama, ta pati Kosta Rika. Nuo 2026 metų planuojama plėsti čempionato dalyvių skaičių iki 48. Kokios perspektyvos Lietuvai kada nors pakliūti į tokį renginį?

– Norėčiau tikėti, kad kažkada pavyks. Pats dalyvauju įvairiuose futbolo projektuose su jaunimo rinktinėse. Turiu noro padėti ir ateityje tai pasiekti. Bet visi turime rasti tą raktą, strategiją, kuri leistų mums tai įgyvendinti. Islandai yra puikus pavyzdys. Jie daug investavo į trenerių edukaciją.

– Grįžkime į praeitį. 1998 metų pasaulio čempionato atrankoje Lietuva buvo per plauką nuo antros vietos grupėje ir patekimo į sekantį etapą. Tai buvo sėkmingiausias lietuvių pasirodymas atrankoje. Toje rinktinėje žaidėte ir Jūs. Ko galima būtų pasimokyti iš to laikotarpio?

– Tuo metu mūsų futbolas reitinguose buvo gerokai aukščiau, gaudavome silpnesnius varžovus. Dabar reitinge krentame žemyn, atrankose būname silpniausiųjų krepšeliuose, tenka žaisti su stipresniais varžovais.

To meto rinktinė buvo labai geras patyrusių ir jaunų žaidėjų mišinys. Gaila, kad jei tuomet nugalėti islandus buvo vienintelis mums keliamas tikslas, tai dabar džiaugtumėmės lygiosiomis su Islandija.

– Papasakokite plačiau kaip futbolo komandos treneris žiūri rungtynes per televizorių. Galbūt stebite atidžiai trenerius, o galbūt užsirašinėjate taktinius dalykus ant popieriaus lapo?

– Atsimenu, kai žaidžiau pats ir dabartinis Danijos treneris Age Hareide sakė, kad negali žiūrėti per televizorių rungtynių, jam yra nuobodu. Negalėjau suprasti, nes stengdavausi pamatyti visas transliacijas. Dabar, kai jau esu treneris pradedu jį suprasti. Man žiūrint rungtynes per televizoriaus ekraną trūksta bendro vaizdo. Kaip treneris pradedu žiūrėti strategiškai, norisi pamatyti visas smulkmenas ir per ekraną, kurių nesimato stebint gyvai. Bet pasaulio čempionate yra daug įdomių žaidėjų, rinktinių, tad tikrai neužmigsiu prie televizoriaus.

– Taigi, kas galiausiai liepos 15 dieną triumfuos pasaulio čempionate?

– Nors sakyčiau, kad Brazilija yra pagrindiniai favoritai, bet laimės Urugvajus, o danams gal pavyks prasibrauti iki pusfinalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.