Robbie Williamso vidurinis pirštas ir ar V. Putinas mėgsta kvailius

Birželio 16-ąją britų leidiniai pasakojo apie pasaulio futbolo čempionato Rusijoje atidarymą ir triuškinamą Rusijos rinktinės pergalę prieš Saudo Arabiją.

Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą<br>Scanpix nuotr.
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą<br>Scanpix nuotr.
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą<br>Scanpix nuotr.
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą<br>Scanpix nuotr.
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą<br>AP nuotr.
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą<br>AP nuotr.
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą<br>AP nuotr.
Robbie Williamso pasirodymas Maskvoje per pasaulio futbolo čempionato atidarymą<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 17, 2018, 9:44 AM, atnaujinta Jul 7, 2018, 11:42 AM

Pirmąsias rungtynes Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stebėjo Saudo Arabijos sosto įpėdinio ir save visiškai diskreditavusios futbolo organizacijos FIFA prezidento draugijoje, rašė „Daily Mail“ apžvalgininkas Robertas Hardmanas ir pridūrė: „Kokia puiki turnyro, amžinai sukančio galvą dėl pinigų, pradžia.“

Šis čempionatas – nesąžiningo sprendimo rezultatas nuo to momento, kai FIFA 2010 metais suteikė Rusijai teisę rengti čempionatą. Nuo to balsavimo, per kurį Anglijos paraiška gavo minimalų balų skaičių, futbolo organizacija įsipainiojo į virtinę skandalų, susijusių su pinigų prievartavimu globaliu mastu.

Buvusiam prezidentui Seppui Blatteriui šešerius metus uždrausta dirbti futbolo sferoje. Iš kartu su juo dirbusių FIFA valdininkų komandos kai kurie jau atlieka bausmę kalėjime, kai kurie laukia nuosprendžio, o kai kurie iš visų jėgų bando išvengti ekstradikcijos į JAV, kur pradėtas korupcijos futbole tyrimas, rašo autorius.

Tačiau dabartinio pasaulio čempionato šeimininkai išvengė tokios dalios. Per tą laiką Rusija įsiveržė į kaimynų teritoriją, numušė civilinį lėktuvą, kurstė karą Sirijoje, buvo nušalinta nuo dalyvavimo olimpiadoje ir organizavo valstybės skatinamą terorizmą Didžiosios Britanijos gatvėse. Bet niekas netapo pretekstu išplėšti čempionatą iš kibių V.Putino rankų, pabrėžė žurnalistas.

Tačiau dėl šių aplinkybių prezidento draugijoje nebuvo žvaigždžių. Tarp išskirtinių svečių – Abchazijos, Azerbaidžano, Armėnijos, Baltarusijos, Bolivijos, Kazachstano, Kirgizijos, Libano, Moldovos, Panamos, Paragvajaus, Ruandos, Tadžikistano, Uzbekistano ir Pietų Osetijos vadovai. Iš visų šių šalių tik Panamos rinktinė dalyvauja čempionate.

Atidarymo ceremonija bent jau neilgai truko. Skirtingai nuo olimpinių žaidynių, už pasaulio futbolo čempionato atidarymą buvo atsakinga FIFA, o ne čempionato šeimininkai.  Labiausiai politizuoto istorijoje pasaulio čempionato prologą FIFA nutarė sutrumpinti iki 15 minučių. Pasirinko dainininką Robbie Williamsą, matyt, tikėdamiesi, kad jis ką nors iškrės.

Prieš dvejus metus dainininkas buvo iškritikuotas Rusijoje už dainą „Party Like A Russian“. Nenuostabu, kad daina nebuvo įtraukta į pasirodymo per čempionato atidarymą programą: lakšingala iš Stoko prie Trento miesto padainavo patikrintas (taip pat ir Rusijoje) „Let Me Entertain You“ ir „Angels“, rašė R.Hardmanas.

Tačiau vienu momentu buvusiam grupės „Take That“ nariui pavyko sumenkinti patosą, kai jis nežinia kodėl per tiesioginę transliaciją parodė kamerai vidurinį pirštą. Tuo metu jo pasirodymą visame pasaulyje žiūrėjo apie milijardą žmonių.

Aistruoliai reagavo piktai: „Koks košmaras! Aš žiūrėjau su vaikais, o čia – še tau.“ Pirmos klasės mokytoja pasakojo, kad moksleiviai, pažiūrėję pasirodymą, pradėjo vienas kitam rodyti vidurinius pirštus. V.Putino kalba truko maždaug tiek, kiek visas R.Williamso pasirodymas, ir sulaukė daugiau plojimų, pabrėžė leidinys.

R.Williamso gestas galėjo sulaukti ne tik pasmerkimo – dainininkas galėjo būti areštuotas arba nubaustas pinigine bauda, jeigu Rusijos valdžia jo elgesį būtų palaikiusi įžeidžiamu. Bauda gali siekti pusę milijono rublių (apie 7000 eurų), rašė „Daily Express“.

Šaltinis Maskvoje sakė: „Būtina įrodyti, kad jis tyčia savo veiksmais norėjo įžeisti, ir ekspertui reikėtų teisme įrodyti, kad tai įžeidimas.“

Rusų aistruolis, vardu Jevgenijus, leidiniui sakė: „Jeigu jis parodė įžeidžiamą gestą, reikia jį nubausti. Ten buvo mūsų prezidentas, o jis iš visos širdies nekenčia kvailių.“

Prieš pasirodymą R.Williamsas buvo iškritikuotas, kad politinio nestabilumo laikotarpiu ima pinigus iš Rusijos. Jis atsakė, kad pasaulio futbolo čempionato atidarymas – jo vaikystės svajonės išsipildymas ir jis dainuoja be atlygio, pabrėžė laikraštis.

Futbolo karnavalas pilkose Rusijos miestų gatvėse

Leidinių korespondentai dalijosi įspūdžiais apie Rusijos miestus, kuriuose vyksta čempionatas.

Maskvą užplūdo karnavalas, kuriam vadovauja Lotynų Amerikos gyventojai. Jų ryškus, spalvingas anturažas kontrastavo su miestu, kurio atmosfera ir orai artimi pilkiems tonams, pasakojo „Guardian“ korespondentas Andrew Rothas.

Metro važiavo kolumbiečiai didelėmis klouniškomis skrybėlėmis, argentiniečiai parke gėrė alų, veidus išsidažę brazilai žongliravo futbolo kamuoliu prie Maskvos universiteto pastato. „Mes užpildėme visus lėktuvus. Čia atvyko visa šalis“, – sakė Roberto, su tėvynainiais šokęs gatvėje.

Tai buvo keistų derinių diena. Prieš rungtynių pradžią rusų didžėjus kaitino minią: „Kas iš Australijos? Pakelkite rankas! Azijiečiai, rankas aukštyn!” Kazokų choras su papachomis ant galvos dainavo sutrikusiems meksikiečiams ir iraniečiams. Kartais atrodė, kad pramoginė programa sirgalių zonoje visiškai tiktų politiniam mitingui Rusijos gilumoje, tačiau su minia, atvežta autobusais iš Pietų Amerikos, ironizavo autorius.

Tačiau, pasak „Times“ korespondento Richardo Morrisono, už pusantro tūkstančio kilometrų nuo Maskvos, Permėje, patenki tarsi į kitą planetą. Galbūt priežastis ta, kad žmonės, gyvenantys Europos ir Azijos sandūroje, toli nuo Kremliaus, tiesiog abejingi. Kurį laiką miestas buvo uždaras, nes jo gamyklos gamino raketas, patrankas ir karinius lėktuvus Sovietų Sąjungai.

Pertvarkos metais Permė pabudo. Vietos valdžia pradėjo investuoti į kultūrą. Ar net kultūras, nes dėl teritorinės padėties Permėje gyvena žmonių iš visur. Ilgai buvusi atplėšta nuo pasaulio Permė vėl atrado savo kultūrinį ir meninį paveldą. Čia Borisas Pasternakas parašė „Daktarą Živago“. Netoli gimė kompozitorius Piotras Čaikovskis. Sergejus Diagilevas – garsusis impresarijus, suvaidinęs svarbų vaidmenį XX a. muzikos ir šokio istorijoje, šiame mieste praleido 15 pirmųjų savo gyvenimo metų.

Birželio 12-ąją minėtos Miesto dienos proga buvo parengta kultūrinė programa, aprėpianti spektaklius, parodas ir koncertus.

„Pamačiau tai, ką V.Putino Rusija tarsi gniaužia: liberalias socialines vertybes, drąsius meninius eksperimentus, laisvę, individualumą ir džiaugsmą. Ir visa tai ėjo iš žmonių, o ne iš viršaus kaip pasaulio futbolo čempionate. Iš to padariau dvi išvadas.

Pirma, nepaisant visų nelaimių, kurias užtraukia V.Putinas ir jo sėbrai, būtų neteisinga tvirtinti, kad visa šalis, ypač tokia didžiulė, sudėtinga ir prieštaringa kaip Rusija, pritaria jo pitavališkiems interesams.

Antra, negalima nuvertinti paprastų žmonių intelektinės jėgos priešinantis oficialioms dogmoms, ypač šalyje, kurioje menas tapo užšifruotos informacijos perdavimo forma. Galbūt pasaulio futbolo čempionatas bus neįtikėtinai populiarus Rusijoje, o gal ir ne, tačiau rusai, su kuriais man teko bendrauti, apsispręs patys, o ne vykdys įsakymus“, – rašė R.Morrisonas.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.