V. Dambrauskas apie čempionatą: „VAR sistema stabdo futbolo grožį“

Pasaulio futbolo čempionato kovos tęsiasi toliau. A ir B grupėse buvo sužaistos trejos antrojo turo rungtynės.

 V.Dambrauskas stebi Irano trenerio darbą.<br> S.Čirbos/AP nuotr.
 V.Dambrauskas stebi Irano trenerio darbą.<br> S.Čirbos/AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 10:03 PM

Trečiadienį žiūrovai išvydo tris pergales, kurios baigėsi identiškais rezultatais 1:0.

Ispanija tik po atkaklios kovos palaužė Iraną, portugalams pergalę prieš Maroko rinktinę nukalė ankstyvas Cristiano Ronaldo įvartis, o Urugvajus turėjo vargo su Saudo Arabija.

„Kaip bebūtų ispanai yra ispanai. Jie pasižymi kantrybe, puikiai sugeba išlaukti savo progų. Jų žaidime yra mažai skubėjimo, neapgalvotų sprendimų. Jie dusina savo varžovus, spaudžia ir laikydami kamuolį kantriai laukia, kol galiausiai pasiekia savo“, – apie sunkią ispanų pergalę lrytas.lt pasakojo futbolo specialistas Valdas Dambrauskas.

Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ treneris šiuo metu vadovauja Rygos RFS klubui, kuris užtikrintai pirmauja Latvijos čempionate.

V.Dambrauskas pripažino, kad jau kurį laiką stebėjo Irano žaidimą, dėl jų trenerio Carloso Queirozo .

– Ar trečiadienio rungtynių rezultatai Jus nustebino?

– Aš asmeniškai panašių rezultatų ir tikėjausi. Pirmasis turas buvo tarsi susipažinimas, o antrajame rate matėme kitokį žaidimą. Ta pati Saudo Arabija beviltiškai pralaimėjusi pirmąsias rungtynes, prieš Urugvajų buvo geriau pasiruoši ir žaidė visiškai kitaip.

Marokas irgi sugebėjo priešintis, buvo abejotinų Portugalijos pražangų, už kurias galėjo būti skirti 11 metrų baudiniai.

– Kaip vertinate Ispanijos rinktinės žaidimą prieš Iraną?

– Man labai patiko šios rungtynės. Gan nemažai seku Irano rinktinę, jos žaidimą. Labai imponuoja jų trenerio Carloso Queirozo darbas. Mano manymu, jis yra stipriausias taktikas čempionate. Buvo įdomu stebėti ir pirmąsias jų rungtynes prieš Maroką, jų taktinius sprendimus.

Todėl tikėjausi iš Irano gero pasiruošimo šioms rungtynėms ir matėme, kad iraniečiai atrodė solidžiai. Jie ne tik aklai gynėsi, bet ir kūrė pavojų prie ispanų vartų. Iranas žaidė agresyvų futbolą. Net gi pelnė įvartį. Deja, po vaizdo peržiūros jis buvo anuliuotas.

Sakyčiau laukia labai įdomi Irano ir Portugalijos dvikova trečiame ture.

– Ar Ispanijos rinktinės žaidimas įtikina, kad jie gali laimėti pasaulio čempionatą?

– Aš manau, kad kaip bebūtų jie kantriu žaidimu savo tikslą dažniausiai pasiekia. Sakyčiau, kad ispanus, kaip ir vokiečius, per anksti visi nurašo.

– Ispanijos ir Irano rungtynėse buvo panaudota vaizdo peržiūros sistema (VAR) ir atšauktas iraniečių įvartis. Jūs esate VAR šalininkas ar vis tik prieš tokių sistemų naudojimą?

– Vėl gi, čia yra amžinas klausimas. Manau, kad tai yra skonio reikalas. Vieniems patinka, nori teisybės, kiti nori daugiau emocijų. Aš esu prie konservatyvesnių ir manau, kad ji stabdo futbolo grožį.

Jei jau turėti tokią sistemą, norėtųsi, kad ji 100 procentų garantuotų sprendimo teisybę. Dabar dar matome, kad teisėjai klysta ir naudodami VAR. Futbolas tapo populiariausiu žaidimu būtent dėl savo nenuspėjamumo, žmogiškųjų klaidų.

Suprantu, kad tos komandos, kurios nukenčia dėl teisėjų klaidos bus už VAR, bet tos pauzės trukdo futbolui, kuomet žaidėjai bėga, džiaugiasi, vėliau įvartis būna atšaukiamas.

Meksikoje pergalingo įvarčio buvo užfiksuotas nedidelis žemės drebėjimas, tai Irane greičiausiai įvyki du tokie drebėjimai. Vienas kai įmušė ispanams, kitas – kai atšaukė įvartį.

– Kokią rinktinę palaikote šiame čempionate?

– Stengiuosi žiūrėti visas įmanomas rungtynes. Jei nepavyksta peržiūriu įrašus, santraukas. Tokių mėgstamų komandų, po kurių įvarčio kelčiau žemės drebėjimą, kol nepateks Lietuva, neturiu.

Tradiciškai palaikau man artimą Anglijos rinktinę. Taip pat, gana patiko Meksikos žaidimas, Peru rinktinė pelnytai nebuvo įvertinta. Laukiu ketvirtadienio šios ekipos susitikimo su Prancūzija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.