Lietuvos futbolo bosas Tomas Danilevičius: „Rusai pralaimėjo specialiai? Nemanau“

Irano futbolo rinktinės treneris Carlosas Queirozas metė švarką ant vejos, kai rungtynėse su Portugalija teisėjas skyrė 11 metrų baudinį į Irano rinktinės vartus. Ko gero, reakcija būtų santūresnė, jei ne itin per šį čempionatą nuskambėjusios VAR sistemos įsikišimas.

T.Danilevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
T.Danilevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
T.Danilevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Danilevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Danilevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Danilevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 5:31 PM, atnaujinta Jul 11, 2018, 3:54 PM

Tų pačių rungtynių pabaigoje buvo peržiūrėtas epizodas dėl Cristiano Ronaldo pražangos prieš iranietį. Nors peržiūrėti epizodą buvo nuspręsta dėl raudonos kortelės skyrimo ar neskyrimo, teisėjas apsiribojo tik geltona kortele. Tai sukėlė dar vieną pasipiktinimų audrą Irano rinktinės stovykloje.

Panaudojus VAR sistemą rungtynėse tarp Ispanijos ir Maroko komandų buvo įskaitytas išlyginamasis ispanų įvartis, kuris užtikrino jiems pirmąją vietą grupėje, o Maroko rinktinei pakišo koją įsirašyti istorinę pergalę pasaulio čempionate.

Per vieną vakarą pagausėjo VAR sistemos kritikų gretos, o futbolo specialistai ir treneriai jau spėjo išreikšti nepasitenkinimą nauja sistema. Pasigirdo ir kandžių replikų, jog teisėjai VAR sistemą naudoja ne lygiomis teisėmis, bet pataikauja autoritetingoms pasaulio rinktinėms.

Daugiausiai įvarčių Lietuvos futbolo rinktinės istorijoje įmušęs ir Lietuvos futbolo federacijos prezidento pareigas einantis Tomas Danilevičius turi kitą nuomonę. Paklaustas apie tokius kritiškus pasisakymus buvęs puolėjas mano, kad teisėjai vadovaujasi lygybės principu.

„Manau, kad taip nėra. Teisėjai vadovaujasi lygybės principu. Dėl kylančių diskusijų futbolas tampa gražesnis. Visi turi savo nuomonę, o VAR sistema dabar tampa pralaimėjusių komandų pasiteisinimu. Dėl teisėjų sprendimų yra diskutuojama visada. Naujoji sistema turėjo tas kalbas sumažinti, bet panašu, kad jų tik daugėja,” – griežtą poziciją išsakė T.Danilevičius.

– Kokį įspūdį palieka pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje?,lrytas.lt paklausė T.Danilevičiaus.

– Čempionatas iš tiktųjų labai įdomus. Matome, kad futbolo gigantams turnyro starte sekasi sunkiai – tai prideda žavesio turnyrui ir yra patrauklus žiūrovams. Prieš čempionatą lyderiais vadinti vokiečiai, brazilai, argentiniečiai, ispanai sunkiai įsivažiuoja, bet manau, kad perėję į kitus etapus jie parodys žymiai geresnį žaidimą.

– Ilgąją savo karjeros dalį žaidėte Italijoje. Nekeista stebėti čempionatą be šios rinktinės?

– Na taip, šiame čempionate nėra ne tik Italijos, bet ir Olandijos rinktinių. Tai yra neįprasta ir keista. Italija paskutinį kartą į pasaulio čempionatą nepateko prieš 60 metų. Ironiška, kad čempionatas vyko Švedijoje, o būtent švedai šiais metais ir užkirto kelią italams. Italijoje nepatekimas į finalinį etapą yra tragedija, nes futbolas šioje valstybėje yra kaip religija.

– Kurią rinktinę palaikote?

– Čempionate neturiu vienos rinktinės, kurią palaikyčiau. Visada palaikau vieną rinktinę – Lietuvą (juokiasi). Lietuviai nežaidžia finaliniame etape, todėl grožiuosi aukščiausio lygio futbolu. Įdomu stebėti įvairių stilių futbolą ir skirtingų žemynų rinktines.

– Rusijoje pirmą kartą naudojama vaizdo pakartojimo – VAR sistema. Kokį įspūdį susidarėte apie šią naujovę?

– Dėl VAR sistemos yra daug diskusijų ir kalbų. Aš manau, kad futbolas tobulėja tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Technologijos sparčiai tobulėja ir jų pritaikymas sporte yra logiškas bei dėsningas sprendimas. Visada galima diskutuoti, ar panašios sistemos yra pilnai išdirbtos, reikalingos ar nereikalingos. Tačiau tobulėjame ir gyvename technologijų pasaulyje, todėl visos sistemos yra ir bus pritaikomos.

– Rungtynėse tarp Irano ir Portugalijos ši sistema buvo panaudota net tris kartus. Ar dažnas sistemos naudojimas netampa žalingu futbolui?

– Naudojimo limitų nenustatysi. Naudojama tiek, kiek teisėjo nuomone reikia arba išvis nenaudojama. Suprantu, kad trukdosi rungtynių laikas, vyksta stabdymai ir nusimuša ritmas. Tai sukelia daugiau nervų sirgaliams, žaidėjams bei treneriams, bet reikia apsispręsti arba naudoji, arba ne, o limituoti peržiūrų skaičiaus neįmanoma. Ir neverta.

– Dalies abejotinų epizodų teisėjai neperžiūri, o tuo lieka nepatenkinta nukentėjusi rinktinė. Ar verta svarstyti tokį variantą, kurio dėka rinktinės turėtų teisę prašyti peržiūrėti epizodą?

– Žaidėjai turi žaisti, o teisėjai teisėjauti. Manau, kad žaidėjai ar treneriai neturėtų spręsti, ar peržiūrėti abejotiną epizodą, ar ne. Klausimas dėl VAR sistemos naudojimo turėtų likti ir būti tik teisėjo prioritetas.

– Rusijoje pasirodė pranešimų, jog rusai tyčia pralaimėjo Urugvajaus rinktinei, kad pasirinktų varžovą ir patogesnį stadioną. Ar tikėtina, kad rinktinės rinksis su kuo žaisti aštuntfinalyje?

– Nemanau, kad žaidėjai eina į aikštę pralaimėti. Kaip diskutuojama dėl VAR sistemos, taip daug aistrų kyla dėl rinktinių varžovų pasirinkimo ar tyčinių pralaimėjimų. Tačiau manau, kad rusai tikrai nesiruošė specialiai pralaimėti, to nedarys ir kitos rinktinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.