Liūdnos prognozės Kroatijai: dar nėra įveikusi Prancūzijos rinktinės

Gynėjas Liliamas Thuramas būdavo neretas svečias prie svetimų vartų. Tvirtai sudėtas prancūzas patraukdavo į varžovų baudos aikštelę keliant kampinius, erzindavo gynėjus ilgais reidais dešiniuoju kraštu. Jo kelionės per visą aikštę pasiteisino ne kartą, tačiau pats L.Thuramas, vilkėdamas Prancūzijos rinktinės aprangą, per 142 rungtynes įmušė vos du įvarčius. Abu – į Kroatijos rinktinės vartus 1998 metų pasaulio čempionato pusfinalyje.

 Finale susikaus Kroatijos ir Prancūzijos rinktinės.<br> AP nuotr.
 Finale susikaus Kroatijos ir Prancūzijos rinktinės.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2018, 11:19 AM, atnaujinta Jul 15, 2018, 11:33 AM

1998 metų pasaulio čempionatas buvo ypatingas ir Prancūzijos, ir Kroatijos futbolininkams. Prieš 20 metų namie žaidę prancūzai pirmajį ir iki šiol vienintelį kartą tapo pasaulio čempionais, o kroatai pirmąjį ir iki šių metų vienintelį kartą pateko tarp keturių geriausių pasaulio komandų.

Būtent šios rinktinės 1998 metų liepos 8 dieną Paryžiaus priemiestyje Sent Deni esančiame „Stade de France“ stadione susitiko turnyro pusfinalyje. Prancūzai iškovojo pergalę 2:1, bet kroatai privertė šeimininkų sirgalius ne juokais pasijaudinti.

Pirmajame kėlinyje agresyviau žaidė Prancūzijos ekipa, tačiau iki pertraukos vartininkams nereikėjo atlikti nemalonios prievolės traukti kamuolį iš tinklo. Užtat futbolininkams vos grįžus iš rūbinių „mėlynieji“ buvo perlieti šaltu dušu – Kroatijos rinktinės puolėjas Davoras Šukeris rado tarpelį varžovų gynyboje, gavo puikų perdavimą ir po akimirkos pasiuntė kamuolį už Prancūzijos vartininko Fabieno Barthezo nugaros (46-ąją min.).

Kroatai vos spėjo pasidžiaugti įvarčiu, o rezultatas tučtuojau tapo 1:1 (47-ąją min.). Varžovų baudos aikštelės prieigose atsidūręs L.Thuramas atėmė kamuolį iš kroatų kapitono Zvonimiro Bobano, sužaidė sienele su Youri Djorkaeffu ir dešine koja įkalė kamuolį į tinklą.

Dešinysis gynėjas L.Thuramas puolėjo pareigas dar kartą nepriekaištingai atliko 70-ąją min. Iš Gvadelupės kilęs futbolininkas kietai pakovojo su varžovu prie baudos aikštelės linijos, iškrapštė kamuolį ir staigiu smūgiu kaire koja įspyrė antrą įvartį.

Nors paskui komandos įvarčių nebeįmušė, įvykių netrūko. 76-ąją min. prancūzai liko be vieno žaidėjo – ispanas teisėjas Jose Maria Garcia Aranda parodė raudoną kortelę Laurent‘ui Blanc‘ui, kuris varžovų baudos aikštelėje apsistumdė su Slavenu Biličiumi. Jei teisėjas būtų galėjęs peržiūrėti epizodą, tikriausiai abiem futbolininkams būtų parodęs geltonas korteles, tačiau vaizdo peržiūrų dar nebuvo, o J.M.Garcia Aranda incidento užuomazgos nepastebėjo ir sureagavo tik į vaizdingą kroato griuvimą.

L.Blanc‘ui priverstinai išėjus į rūbinę, Kroatijos futbolininkai pabandė surengti paskutinį šturmą, bet F.Barthezas ir jo komandos draugai atrėmė visus varžovų antpuolius.

Po trijų dienų Kroatijos rinktinė rungtynėse dėl trečiosios vietos nugalėjo Nyderlandų komandą 2:1, o liepos 12-ąją Prancūzijos ekipa sutriuškino Brazilijos vienuolikę 3:0 ir iškovojo pasaulio taurę, kuri pirmiausiai pateko į tuometinio „mėlynųjų“ kapitono Didier Deschamps‘o rankas.

Prancūzai ir kroatai dar vienerias oficialias rungtynes žaidė 2004 metų Europos pirmenybėse Portugalijoje. Pirmajame etape komandos pateko į vieną grupę ir antrajame ture tarpusavio dvikovą baigė lygiosiomis 2:2.

Pirmajame kėlinyje kroatas Igoras Tudoras nukreipė kamuolį į savo vartus (22-ąją min.), bet antrojo kėlinio pradžioje jo komandos draugai Milanas Rapaičius (48-ąją min.) ir Davoras Pršo (52-ąją min .) išllygino ir persvėrė rezultatą. Vis dėlto kėliniui įpusėjus prancūzas Davidas Trezeguet pasinaudojo šiurkščia kroatų gynėjo bei vartininko klaida ir sugrąžino lygsvarą (64-ąją min.).

Prancūzijos ekipa kitas dvejas grupės rungtynes laimėjo ir pateko į ketvirtfinalį, o Kroatijos rinktinė trečiajame ture pralaimėjo Anglijos futbolininkams ir jau po pirmojo etapo išvažiavo namo.

Kroatijos futbolininkai dar nė karto neįveikė Prancūzijos rinktinės ir draugiškose rungtynėse. 1999 metais Paryžiuje prancūzai sutriuškino kroatus 3:0 (beje, antrasis įvartis buvo įmuštas po L.Thuramo prasiveržimo ir perdavimo), o 2000 metais Zagrebe nugalėjo 2:0.

2011 metais šios komandos dar kartą susitiko Paryžiuje, bet įvarčių neįmušė nei vieni, nei kiti.

Iš viso per penkerias oficialias ir draugiškas rungtynes Prancūzijos rinktinė laimėjo tris kartus, o Kroatijos ekipa vis dar nėra patyrusi pergalės džiaugsmo. Pagal įvarčius prancūzai pirmauja 9:3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.