Signalas futbolui ir jo žaidėjams: siūloma drausti kamuolį smūgiuoti galva

Kamuolio smūgiavimas galva turi būti apribotas profesionaliame futbole ir visiškai uždraustas tiems, kuriems nėra suėję 18 metų. Tokią išvadą padarė vienas labiausiai pasaulyje pasižymėjusių daktarų, kuris ilgą laiką dirba su smegenų traumomis.

 Žaidėjas smūgiuoja kamuolį galva.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Žaidėjas smūgiuoja kamuolį galva.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2018, 6:05 PM

Iš Nigerijos kilęs bei JAV dirbantis 49-erių Daktaras Bennetas Omalu įžvelgė akivaizdų pavojų futbolininkų smegenims, kurie dažnai smūgiuoja kamuolį galva.

„Manau, kad bėgant laikui profesionalams turėtume uždrausti smūgiuoti kamuolį galva. Tai pavojinga“, – teigė jis.

Kalbėdamas BBC radijo stočiai, daktaras drąsiai dėstė savo nuomonę.

„Vaikai iki keturiolikos turėtų žaisti futbolą su mažiau kontakto. Jiems ypač negerai smūgiuoti kamuolį galva. Žinau, tai sunku kai kam suvokti, tačiau mokslas vystosi. Visuomenė keičiasi. Metas kažką daryti ir mums“, – teigė jis.

Nemažai kalbų sukėlė prieš daugiau nei dešimtmetį anapilin iškeliavusio, tuomet 72-ejų buvusio futbolininko, „West Brom“ komandos žaidėjo Jeffo Astle'o dukros pasisakymai. Jis mirė kentėdamas nuo smegenų traumos.

„Dabar tai faktas, kad tiek mano tėtis, tiek ir daugelis kitų buvusių žaidėjų mirė nuo panašios traumos. Ji buvo sukelta nuo kamuolio smūgiavimo galva. Turime išmokti laiku pagelbėti“, – teigė ji.

Futbolininko dukra neragino visiškai uždrausti atlikti smūgius galva, tačiau skatino įvairias federacija kuo labiau prisidėti prie pagalbos buvusiems futbolininkams bei jų šeimoms, kurie vėliau kenčia nuo smegenų traumų.

Iš karto buvo pabrėžta, kad panašios problemos su smegenimis kamavo ir praeityje gerai žinomus futbolininkus tokius kaip 1966 pasaulio čempionus su Anglijos rinktine Nobby Stilesą, Martiną Petersą ir Ray'u Wilsoną. Taip pat „Liverpool“ komandos legendas Roną Yeatsą ir Tommy Smithą.

„Žmogaus smegenys kabo galvoje tarsi balionas. Kai atleiki smūgį galva, tu iš kart gauni kažkokią žalą. Kuo esi vyresnis, tuo didesnė tikimybė susirgti kokia nors smegenų liga“, – įsitikinęs daktaras B.Omalu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.