„Inkaras“ smarkiai trenkė durimis: atsisakė dalyvauti čempionate

Naujajame „Betsafe“ salės futbolo A lygos sezone Kaunas turės tik vieną komandą – UEFA salės futbolo Čempionų lygos „Elito“ turnyrą pasiekusį „Vytį“. „Inkaro“ klubas atsisakė dalyvauti čempionate dėl kilusių nesutarimų.

Prieš porą metų „Inkaro“ futbolininkai (mėlyni marškinėliai) buvo grėsmingi varžovai visoms komandoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieš porą metų „Inkaro“ futbolininkai (mėlyni marškinėliai) buvo grėsmingi varžovai visoms komandoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 3, 2018, 1:01 PM

Vos prieš trejus metus Kaunas galėjo pasigirti net 4 šalies čempionate dalyvaujančiomis komandomis, nors jos ir nepasižymėjo skambiais laimėjimais.

Šiemet tarp devynių A lygos komandų liko vienintelis „Vytis“. Paskutinę akimirką iš čempionato pasitraukė „Inkaras“, kurio vadovai pažėrė priekaištų Lietuvos salės futbolo asociacijai. Pirmiausia – dėl nenoro labiau riboti legionierių skaičiaus.

Asociacijos vadovas Remigijus Daugėla pareiškė, kad nuostatai priimti klubų vadovų balsų dauguma, o vos prieš trejus metus šalies čempionu tapusio „Inkaro“ pasirinkimas – dalyvauti čempionate arba iš jo pasitraukti.

Siekė didesnių apribojimų

„Inkaro“ komandos vadovas Jaroslavas Bojarskis seniai griežė dantį dėl „Vyčio“, kuris sugebėjo prisivilioti daug pajėgių futbolininkų iš Brazilijos ir kitų šalių.

Rugsėjį buvo pateiktas nuostatų projektas dėl griežtesnio legionierių skaičiaus ribojimo. Dokumente buvo numatyta, kad klubai gali registruoti ne daugiau kaip 6 užsieniečius. Rungtynėse jų skaičius būtų sumažintas iki 5, o vienu metu aikštėje galėtų būti tik 3 legionieriai.

„Vytis“ suskubo atsiliepti į šį dokumentą. Klubo prezidentas Darius Gurskis pareiškė, kad priėmus tokias nuostatas neliktų galimybių registruoti komandą Lietuvos čempionate, taip pat kiltų rimtų sunkumų dalyvauti net UEFA Čempionų lygoje. Joje komanda šiemet pasiekė neįtikėtinų aukštumų.

D.Gurskis siūlė palikti 8 užsienio futbolininkų limitą, ir „Vyčio“ argumentai buvo išgirsti.

Papiktino skubūs sprendimai

„Inkaro“ vadovas J.Bojarskis įsitikinęs, kad sprendimai dėl nuostatų buvo priimti skubotai ir neįvertinus visų nuomonių.

„Visi sprendimai – tik dėl „Vyčio“, – stebėjosi klubo vadovas.

Jam taip pat visiškai nepriimtina ir procedūra, atvėrusį kelią į A lygą naujokams – Panevėžio bei Akmenės komandoms. Pasak J.Bojarskio, vėl viskas buvo daroma skubotai.

„Turi būti kažkokie sportiniai principai. Ar mes priimame į čempionatą bet kokias komandas?“ – klausė J.Bojarskis. Po šių įvykių „Inkaro“ vadovybė nusprendė trauktis iš čempionato.

Lietuvos salės futbolo asociacijos vadovas R.Daugėla tikino, kad klubai patys sprendė dėl nuostatų punktų. Dauguma klubų balsavo už nuostatus, kurie dabar ir galioja.

„Dalyvauti ar nedalyvauti čempionate – „Inkaro“ vadovų pasirinkimas“, – kalbėjo R.Daugėla.

Atsirado aktyvių naujokų

Asociacijos vadovui smagu, kad į salės futbolo čempionatą įsilieja naujų komandų, kurias remia vietos savivaldybės ir verslo atstovai. Salės futbolas pasiekia mažesnius miestus, o šios sporto šakos populiarumui tai labai svarbu.

„Čempionatas turėtų būti kupinas įdomių kovų ir azarto. Aplinkybė, kad Lietuvos čempionai prasimušė į UEFA salės futbolo Čempionų lygos Elito turnyrą, rodo aukštą mūsų čempionato lygį“, – sakė R.Daugėla.

Daugiausia komandų, startuosiančių čempionate, yra iš Vilniaus – trys. Kaunui atstovaus šalies čempionas „Vytis“. Pirmenybių geografijoje – Gargždai, Jonava, Mažeikiai ir dvi naujos komandos iš Akmenės ir Panevėžio.

Panevėžiečiai čempionatą pradėjo įspūdingai – pasiekė dvi pergales iš eilės. Kai kurios kitos komandos dar išvis nebuvo išbėgusios į aikštelę, o „Vyčio“ klubas dabar ruošiasi Čempionų lygos grupės varžyboms, kurios lapkričio viduryje vyks Alytuje.

R.Daugėlos nuomone, apie komandų pajėgumą ir lygį kalbėti dar anksti – tai bus galima padaryti sezono eigoje ir metų pabaigoje.

Varžovai nedalys pergalių

R.Daugėla nesutiko, kad čempionatui kenkia vieno itin pajėgaus klubo atsiradimas.

„Ar Kauno „Žalgirio“ patekimas į Eurolygos finalo ketvertą ir dominavimas Lietuvos krepšinio lygoje kenkia šalies čempionatui?

Manau, kad kiekviena komanda norės įkąsti futbolininkams, patekusiems į aukščiausio lygio turnyrą“, – įsitikinęs asociacijos vadovas.

Jis priminė, kad praėjusiame sezone „Vytis“ tik paskutiniame ture įgavo pranašumą ir laimėjo pirmąją vietą.

Tai liudija rimtą konkurenciją, o „Vyčio“ patekimas į UEFA salės futbolo Čempionų lygos Elito turnyrą duoda didžiulę naudą salės futbolui ir didina aistruolių susidomėjimą varžybomis, mat atvyksta ryškiausios pasaulio žvaigždės, geriausios salės futbolo komandos.

„Visos komandos kovoje su „Vyčiu“ atiduoda 120 procentų jėgų. Lengvų dvikovų niekada nebūna“, – patvirtino „Vyčio“ vadovas D.Gurskis.

Pasirinko naują varžybų formatą

Šiame sezone „Betsafe“ salės futbolo A lygos čempionatas vyks pagal naują formatą.

Devynios komandos žais du ratus, po kurių paaiškės keturios pajėgiausios ekipos, kurios pateks į atkrintamąsias varžybas.

Komandoms teks susigrumti dukart – išvykoje ir namų aikštėje, o tuomet bus skaičiuojamas bendras abejų rungtynių rezultatas.

Tokį formatą nuspręsta pasirinkti siekiant padidinti intrigą, sukurti papildomą šventę žiūrovams, o tai dar padidins susidomėjimą salės futbolu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.