Žingsnis, kurį E. Jankauskas privalėjo žengti anksčiau: eilėje jau laukia kiti

Lapkričio 17 ir 20 dienomis Lietuvos futbolo rinktinė beviltiškai pralaimėjo dar dvejas rungtynes UEFA Tautų lygos turnyre. Pradžioje lietuviai išvykoje 0:3 neatsilaikė kovoje su rumunais, vėliau 1:4 turėjo pripažinti serbų pranašumą. Tai buvo eilinis smūgis nacionalinės komandos prestižui, eilinis rinktinės trenerio Edgaro Jankausko auklėtinių pralaimėjimas.

E.Jankauskas jau greitu metu gali palikti trenerio postą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
E.Jankauskas jau greitu metu gali palikti trenerio postą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
E.Jankauskas jau greitu metu gali palikti trenerio postą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Jankauskas jau greitu metu gali palikti trenerio postą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdas Dambrauskas šiuo metu darbuojasi Latvijoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Valdas Dambrauskas šiuo metu darbuojasi Latvijoje.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Ivanauskas minimas tarp kandidatų pakeisti E.Jankauską.<br> Archyvo nuotr.
V.Ivanauskas minimas tarp kandidatų pakeisti E.Jankauską.<br> Archyvo nuotr.
Aurelijus Skarbalius vasarą liko be darbo.<br> fkzalgiris.lt nuotr.
Aurelijus Skarbalius vasarą liko be darbo.<br> fkzalgiris.lt nuotr.
J.Couceiro vadovaujama rinktinė buvo pakilusi iki 37 vietos FIFA reitinge.<br> Archyvo nuotr.
J.Couceiro vadovaujama rinktinė buvo pakilusi iki 37 vietos FIFA reitinge.<br> Archyvo nuotr.
Caritas Falchas dirbo su jaunimo rinktine.<br>lff.lt nuotr.
Caritas Falchas dirbo su jaunimo rinktine.<br>lff.lt nuotr.
C.Laszlo yra treniravęs Edinburgo „Hearts“ ir Lietuvos rinktinę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.Laszlo yra treniravęs Edinburgo „Hearts“ ir Lietuvos rinktinę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vladimiras Čeburinas su Marijampolės komanda du kartus laimėjo A lygą.<br>E.Šemioto nuotr.
Vladimiras Čeburinas su Marijampolės komanda du kartus laimėjo A lygą.<br>E.Šemioto nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2018-11-21 17:51

Komanda per šešerias rungtynes Tautų lygoje nesurinkusi nei taško iškrito iš C į D divizioną. Nors rinktinės rezultatai prastėja jau kelis metus, tačiau E.Jankauskas atsistatydinimo rašto Lietuvos futbolo federacijai (LFF) dar neįteikė.

Spalio 16 dieną naujai išrinktas LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius tą pačią dieną pareiškė, kad trenerio likimas bus nuspręstas iki gruodžio 1 dienos.

„Tai skaudi tema. Turime priekaištų iš rėmėjų, tad norisi mums geresnių rezultatų. Reikės atsisėsti ir nuspręsti“, – tuomet kalbėjo E.Stankevičius.

Viešumoje jau kuris laikas buvo kalbama, kad federacija apsisprendė nepratęsti bendradarbiavimo su E.Jankausku, nors jo sutartis dar galioja iki 2019 metų lapkričio mėnesio pabaigos. Tačiau rinktinės treneris nei prieš lapkričio rungtynes, nei po jų į kalbas apie pasitraukimą nesileido.

„Dabar esu labiau susikoncentravęs ties artėjančiomis rungtynėmis Tautų lygoje su Serbija ir Rumunija. Nenorėčiau komentuoti tokių dalykų, kurie galėtų sujaukti komandos vidinę atmosferą ar sukelti jai papildomą spaudimą“, – taip bendraudamas su lrytas.lt lapkričio pradžioje kalbėjo E.Jankauskas.

Vis tik daugelis futbolo specialistų pabrėžė, kad strategui trauktis reikia ir tai daryti pačiam, o ne laukti kol federaciją atleis.

„Savo laiku, kuomet pamačiau, kad komandai nieko duoti nebegaliu – pats išėjau. Manau, kad dabar Edgarui reikėtų pasitraukti pačiam, nelaukiant federacijos sprendimo. Jam reikia galvoti apie savo ateitį, reputaciją, pavyzdžiui, jeigu norėtų dar kada nors grįžti į tą kėdę, tai turi išeiti pats. Jam net nebūtina laukti tų dvejų rungtynių su Rumunija ir Serbija, nes gali pasitraukti, kad ir dabar“, – dar prieš lapkričio mėnesio rinktinės rungtynes lrytas.lt pasakojo 67-erių buvęs Lietuvis rinktinės treneris Algimantas Liubinskas.

Statistika E.Jankauskui negailestinga

Per trenerio vadovavimo metus nuo 2016 metų pradžios rinktinė sužaidė 28 rungtynes (dar dvejas žaidė Lietuvos B rinktinė su Šri Lankos komanda) per kurias iškovojo vos 3 pergales, dar penkis kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė net 20 pralaimėjimų. Įvarčių santykis per tą laikotarpį – 15:57 ne mūsų šalies komandos naudai. Lietuvių vidurkis per rungtynes – vos 0,5 pelnyto įvarčio ir 2 praleisti.

Liūdniausiai atrodo 2017 metai. Tuomet rinktinė per septynerias rungtynes pralaimėjo šešis kartus ir tik sykį išvykoje 1:1 sužaidė su Maltos komandą.

Tai ir buvo ženklas E.Jankausko, kad gal jau gana. Nepasisekė su rinktine, užleidžiame vietą kitam. Juolab, kad vyrų komandų treniravimo patirties E.Jankauskas turėjo minimaliai – dirigavo tik „Trakų“ klubui, bet jame ir tai neišbuvo visą sezoną.

Jei E.Jankauskas neišeis pats, tuomet atleidimo atveju jo tolimesnei karjerai ir prestižui būtų suduotas skaudus smūgis.

„Visų pirma, E.Jankauskas privalo pirmas apsispręsti, kaip jis nori gyventi toliau – jo, kaip trenerio reputacija sumenko iki nulio. Gėda. Jei tokiais skirtumais pralaimima ir Juodkalnijai, tai kas kaltas? Manau, Edgaras supranta viską – jis yra protingas žmogus, tačiau žingsnius vis dėlto reikia žengti“, – apie susidariusią situaciją lrytas.lt pasakojo šiuo metu Lenkijoje dirbantis treneris Valdas Ivanauskas.

Labai galimas dalykas, kad E.Jankauskas jau senai apgalvojo šiuos scenarijus ir artimiausiu metu pats paliks trenerio postą. Nors neatmetamas ir kitas variantas – oficialus atleidimas ir kompensacijos išmokėjimas už anksčiau laiko nutrauktą sutartį.

Kas pakeis?

Neretai yra kalbama, kad dabartinis rinktinės treneris žaidžia su tuo ką turi. Ir jei anksčiau šalies nacionalinės komandos lyderiai žaisdavo Italijos, Ispanijos ar Vokietijos aukščiausiose lygose, tai šiuo metu tik Lenkijoje ar Rusijoje. Bet kokiu atveju, trenerio sprendimai ir vadovavimas turi didelę įtaką komandos žaidimui.

Pastaruoju metu galimų nuskambėjo dvejų kandidatų pavardės.

A.Liubinskas vienintelį tokiame poste mato V.Ivanauską. Tačiau šis 52-ejų futbolo specialistas su Lenkijos „Ekstraklasa“ komanda Sosnovieco „Zaglebie“ sudarė sutartį iki sezono pabaigos. Lenkijoje šis turėtų tęstis iki gegužės 19 dienos.

Tuo tarpu, komentatorius Nerijus Kesminas viešai buvo įvardijęs tarp galimų rinktinės trenerių Valdą Dambrauską. Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ strategas šiame sezone dirbo Latvijoje, kur su Rygos RFS komanda užėmė trečiąją vietą. Klubas iškovojo teisę žaisti kitų metų Europos lygos atrankoje, tad veikiausiai 41-erių specialistas dar bent metams liks Rygoje.

Šiuo metu be komandos yra dar vienas žinomas futbolo treneris iš Lietuvos. Tai – vasarą darbo Vilniaus „Žalgiryje“ netekęs Aurelijus Skarbalius. 45-erių treneris daugelį metu dirbo Danijoje, o pirmas blynas Lietuvoje su sostinės komanda prisvilo. Tačiau, būtų įdomu pamatyti vakarietiškas vertybes diegantį trenerį prie rinktinės vairo.

Užsieniečiai

Lietuvos futbolo rinktinės treneris iš užsienio kelia dvejopus jausmus. Daugelis teigiamai prisimena portugalo Jose Couceiro vadovavimo laikotarpį 2008-2010 metais. Jo vadovaujam rinktinė pasiekė išties skambių pergalių -išvykoje 3:0 sutriuškino rumunus, namuose 2:0 pamokė austrus bei 2:1 nugalėjo serbus.

Tuo laikotarpiu rinktinė FIFA reitinge netgi buvo pakilusi iki 37 vietos.

Tačiau lietuviams nemalonius prisiminus sukelia kito užsieniečio vadovavimas rinktinei. 2012-2013 metais prie nacionalines komandos vairo stovėjo Csabo Laszlo. Specialisto iš Vengrijos rezultatai buvo vos vos geresni nei dabartinio trenerio E.Jankausko, o atmintyje vengras daugiausiai įstrigo visiems savo nepamatuotomis kalbomis.

Šiai dienai pagal finansines galimybes Lietuva tikrai negali pasiūlyti nieko, kas sudomintų rimtesnį pasaulinės klasės trenerį. Turbūt ir panašių trenerių į C.Laszlo niekas nebenorėtų priimti. Tas pats J.Couceiro į rinktinę tuo metu atvyko puikiai užsirekomendavęs Kauno FBK klube.

Panašioje situacijoje šiuo metu yra du puikius sezonus su Marijampolės „Sūduvos“ komanda turėjęs kazachas Valdimiras Čeburinas. 53-ejų specialisto ateitis Lietuvos čempionų komandoje yra miglota, tačiau pelningų pasiūlymų iš užsienio šiam treneriui irgi neturėtų trūkti.

Lietuvos jaunimo (iki 21 metų amžiaus) rinktinę treniruoja danas Caritas Falchas. Nors jo treniruojama rinktinė stebuklingais rezultatais neblizgėjo, tačiau jo auklėtinių demonstruojama žaidimo kokybė atkarpomis buvo išties gera, o ir atrankos ciklą jaunimas užbaigė pergale 2:0 su Suomijos bendraamžiais. Tad atmesti galimybės, kad rinktinės stratego kėdė gali būti pasiūlyta 41-erių danui nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.