Drąsuoliams kelias atviras: kas po E. Jankausko išdrįs sėstis ant degančios kėdės?

Formalumai sudėlioti ir gruodžio 4 dieną buvo pranešta: Edgaras Jankauskas palieka Lietuvos rinktinės trenerio kėdę. Lietuvos futbolo federacija (LFF)  pranešė, kad tai padaryta abipusiu susitarimu.

 Lietuvos rinktinės trenerio pozicija tapo laisva.<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvos rinktinės trenerio pozicija tapo laisva.<br> Lrytas.lt montažas
Valdas Dambrauskas šiuo metu dirba Latvijoje.<br>Sauliaus Čirbos nuotr.
Valdas Dambrauskas šiuo metu dirba Latvijoje.<br>Sauliaus Čirbos nuotr.
Edgaras Jankauskas jau nebe rinktinės treneris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Edgaras Jankauskas jau nebe rinktinės treneris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdas Ivanauskas nemato sau vietos Lietuvos futbole.<br>zaglebie.eu nuotr.
Valdas Ivanauskas nemato sau vietos Lietuvos futbole.<br>zaglebie.eu nuotr.
Valdas Urbonas pratęsė sutartį su sostinės komanda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdas Urbonas pratęsė sutartį su sostinės komanda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Stankevičius pradėjo dirbti treneriu Italijoje.<br>ac-crema1908.com nuotr.
M.Stankevičius pradėjo dirbti treneriu Italijoje.<br>ac-crema1908.com nuotr.
J.Couceiro sėkmingai treniravo Lietuvos rinktinę.<br>L.Brundzos nuotr.
J.Couceiro sėkmingai treniravo Lietuvos rinktinę.<br>L.Brundzos nuotr.
A.Skarbalius šiuo metu neturi darbo.<br>E.Žaldario nuotr.
A.Skarbalius šiuo metu neturi darbo.<br>E.Žaldario nuotr.
C.Laszlo su Lietuvis rinktine kalnų nenuvertė.<br>„Reuters“ nuotr.
C.Laszlo su Lietuvis rinktine kalnų nenuvertė.<br>„Reuters“ nuotr.
Vladimiras Čeburinas ir toliau vadovaus Marijampolės komandai.<br>E.Šemioto nuotr.
Vladimiras Čeburinas ir toliau vadovaus Marijampolės komandai.<br>E.Šemioto nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 5, 2018, 11:04 PM

„Norime padėkoti Edgarui ir visai trenerių komandai už jų profesionalų požiūrį į darbą ir atsidavimą, kurį jie parodė būdami rinktinės treneriais. Linkime E.Jankauskui ir visam trenerių štabui didžiausios sėkmės tolesnėje karjeroje bei kantrybės siekiant užsibrėžtų naujų tikslų“, – sakė LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Tuo pačiu buvo pranešta, kad LFF pradėjo naujo trenerio paieškas.

Statistika E.Jankauskui negailestinga

Nors T.Danilevičius padėkojo rinktinės trenerių štabui už profesionalumą, tačiau rinktinės rezultatai nudžiugintų galėtų tik vienetinius optimistus pasaulyje.

Per E.Jankausko vadovavimo metus nuo 2016 metų pradžios rinktinė sužaidė 28 rungtynes (dar dvejas žaidė Lietuvos B rinktinė su Šri Lankos komanda) per kurias iškovojo vos 3 pergales, dar penkis kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė net 20 pralaimėjimų. Įvarčių santykis per tą laikotarpį – 15:57 ne mūsų šalies komandos naudai. Lietuvių vidurkis per rungtynes – vos 0,5 pelnyto įvarčio ir 2 praleisti.

Liūdniausiai atrodo 2017 metai. Tuomet rinktinė per septynerias rungtynes pralaimėjo šešis kartus ir tik sykį išvykoje 1:1 sužaidė su Maltos komandą. Tai ir buvo ženklas E.Jankausko, kad gal jau gana. Nepasisekė su rinktine, užleidžiame vietą kitam. Juolab, kad vyrų komandų treniravimo patirties E.Jankauskas turėjo minimaliai – dirigavo tik „Trakų“ klubui, bet jame ir tai neišbuvo visą sezoną.

Neretai yra kalbama, kad dabartinis rinktinės treneris žaidžia su tuo ką turi. Ir jei anksčiau šalies nacionalinės komandos lyderiai žaisdavo Italijos, Ispanijos ar Vokietijos aukščiausiose lygose, tai šiuo metu tik Lenkijoje ar Rusijoje. Tačiau bet kokiu atveju, trenerio sprendimai ir vadovavimas turi didelę įtaką komandos žaidimui bei rezultatams.

Kas pakeis?

Pastaruoju metu viešoje erdvėje skambėjo kelių kandidatų pavardės.

Buvęs rinktinės treneris Algimantas Liubinskas vienintelį tokiame poste mato V.Ivanauską. Tačiau šis 52-ejų futbolo specialistas su Lenkijos „Ekstraklasa“ komanda Sosnovieco „Zaglebie“ sudarė sutartį iki sezono pabaigos. Lenkijoje šis turėtų tęstis iki gegužės 19 dienos.

"Kas liečia mane, apie viską galima kalbėtis, tartis, bet šiuo metu dirbu Lenkijoje. Darbas ir sąlygos mane tenkina, stengiuosi pasiekti reikiamą rezultatą, o kas bus toliau – ne mano kompetencija. Manau, kad ne tik mano pavardė yra sąraše“, – neseniai su lrt.lt žurnalistu Arnu Šarkūnu kalbėjęs teigė 52-ejų strategas.

Tuo tarpu, komentatorius Nerijus Kesminas viešai buvo įvardijęs tarp galimų rinktinės trenerių Valdą Dambrauską. Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ strategas šiame sezone dirbo Latvijoje, kur su Rygos RFS komanda užėmė trečiąją vietą. Klubas iškovojo teisę žaisti kitų metų Europos lygos atrankoje, tad veikiausiai 41-erių specialistas dar bent metams liks Rygoje.

Šiuo metu be komandos yra dar vienas žinomas futbolo treneris iš Lietuvos. Tai – vasarą darbo Vilniaus „Žalgiryje“ netekęs Aurelijus Skarbalius. 45-erių treneris daugelį metu dirbo Danijoje, o pirmas blynas Lietuvoje su sostinės komanda prisvilo. Tačiau, būtų įdomu pamatyti vakarietiškas vertybes diegantį trenerį prie rinktinės vairo.

Jei žiūrėti į trenerius, kurie daugiausiai pasiekė treniruodami Lietuvos klubus, tai pirmas eilėje būtų dabartinis Vilniaus "Žalgirio" treneris Valdas Urbonas. 51-erių specialistas net keturis kartus triumfavo A lygoje su jau dabar užgesusiu Panevėžio "Ekrano" klubu. Nedaug trūko, kad praėjusiame sezone vasaros viduryje sostinės komandos vairą perėmęs treneris būtų nuvairavęs nuo solidaus atsilikimo iki pirmosios vietos, tačiau kelių taškų pritrūko.

Vis dėl to, praėjusią savaitę buvo patvirtinti, kad V.Urbonas lieka "Žalgirio" komandoje, tad vargu ar įmanoma prikalbinti jį treniruoti rinktinę.

Prie galimų kandidatų galima būtų priskirti ir dar vieną pavardę – buvusį rinktinės gynėją Marių Stankevičių.

Futbolininkas prieš dvi savaites iš žaidėjo tapo treneriu. Vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų ėmė treniruoti Italijos „Serie D“ komandą „Crema“, kurioje pradėjo sezoną kaip žaidėjas. 37-erių M.Stankevičius buvo paskirtas treneriu po nesėkmingų rungtynių lapkričio viduryje ir per debiutą pasirodė puikiai – jo vadovaujama „Crema“ svečiuose 2:1 nugalėjo „Lentigione“ ekipą.

Nors jo treniravimo patirtis kol kas minimali, tačiau LFF jau kartą buvo paskyrusį į rinktinės trenerio kėdė nepatyrusį buvusį rinktinės žaidėją – Raimondą Žutautą.

Užsieniečiai

Lietuvos futbolo rinktinės treneris iš užsienio kelia dvejopus jausmus. Daugelis teigiamai prisimena portugalo Jose Couceiro vadovavimo laikotarpį 2008-2010 metais. Jo vadovaujam rinktinė pasiekė išties skambių pergalių -išvykoje 3:0 sutriuškino rumunus, namuose 2:0 pamokė austrus bei 2:1 nugalėjo serbus.

Tuo laikotarpiu rinktinė FIFA reitinge netgi buvo pakilusi iki 37 vietos.

Tačiau lietuviams nemalonius prisiminus sukelia kito užsieniečio vadovavimas rinktinei. 2012-2013 metais prie nacionalines komandos vairo stovėjo Csabo Laszlo. Specialisto iš Vengrijos rezultatai buvo vos vos geresni nei dabartinio trenerio E.Jankausko, o atmintyje vengras daugiausiai įstrigo visiems dėl savo nepamatuotų kalbų.

Šiai dienai pagal finansines galimybes Lietuva tikrai negali pasiūlyti nieko, kas sudomintų rimtesnį pasaulinės klasės trenerį. Turbūt ir panašių trenerių į C.Laszlo niekas nebenorėtų priimti. Tas pats J.Couceiro į rinktinę tuo metu atvyko puikiai užsirekomendavęs Kauno FBK klube. Panašioje situacijoje šiuo metu yra du puikius sezonus su Marijampolės „Sūduvos“ komanda turėjęs kazachas Valdimiras Čeburinas.

53-ejų specialistas, kaip ir V.Urbonas, liko Lietuvos čempionų komandoje ir vargu ar įmanoma prikalbinti jį treniruoti rinktinę.

Lietuvos jaunimo (iki 21 metų amžiaus) rinktinę treniravo danas Caritas Falchas. Nors jo treniruojama rinktinė stebuklingais rezultatais neblizgėjo, tačiau jo auklėtinių demonstruojama žaidimo kokybė atkarpomis buvo išties gera, o ir atrankos ciklą jaunimas užbaigė pergale 2:0 su Suomijos bendraamžiais. Tad atmesti galimybės, kad rinktinės stratego kėdė gali būti pasiūlyta 41-erių danui nereikėtų.

Vis dėl to, LFF nesivargino pranešti visuomenei, kad su danu šiomis dienomis sutartis buvo nutraukta, o pats C.Falchas jau turi naują darbovietę – prisijungė prie Kipro aukščiausiame divizione žaidžiančio Paralimnio „Enosis“ klubo.

Tačiau nesvarbu, kas taps naujuoju treneriu, nes jam vis tiek teks milžiniška užduotis: grąžinti tikėjimą rinktine ir bent jau pradėti rodyti rezultatus, o ne tik apie juos kalbėti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.