Subliūškus aštuonių komandų formatui A lyga taptų išskirtinė visoje Europoje

Nors už lango žiema, Lietuvos futbolo klubai įnirtingai ruošiasi būsimam A lygos sezonui. Pastaruosius trejus metus buvo įprasta matyti 8 klubų Lietuvos pirmenybes, tačiau šiemet kyla reali grėsmė, jog kovo 1–2 dienomis A lyga startuos turėdama vos 7 komandas.

Kita sezone A lygoje gali likti 7 klubai.<br>fksuduva.lt ir fkzalgiris.lt nuotr.
Kita sezone A lygoje gali likti 7 klubai.<br>fksuduva.lt ir fkzalgiris.lt nuotr.
V.Lekevičiui nepavyko parduoti „Atlanto“ klubo.<br>L.Brundzos nuotr.
V.Lekevičiui nepavyko parduoti „Atlanto“ klubo.<br>L.Brundzos nuotr.
Vidmantas Murauskas papasakojo apie būsimą A lygos sezoną.<br>E.Šemioto nuotr.
Vidmantas Murauskas papasakojo apie būsimą A lygos sezoną.<br>E.Šemioto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 31, 2019, 9:52 AM, atnaujinta Jan 31, 2019, 4:26 PM

Pirmasis terminas, kuris įneš kažkiek aiškumo, – vasario 7 diena. Būtent tada baigsis klubų licencijavimo periodas. Dar lapkričio mėnesį buvo skelbta, kad A lygos licencijos sieks 9 komandos: Vilniaus „Žalgiris“, „Trakai“, Kauno „Stumbras“, „Kauno Žalgiris“, Klaipėdos „Atlantas“, „Palanga“, „Jonava“, „Panevėžys“ ir Alytaus „Dainava“.

7 komandos jau pradėjo pasirengimą, žaidžia draugiškas rungtynes, komplektuoja sudėtis, o štai Alytaus „Dainava“ ir „Jonava“ pareiškė, kad jos žais pirmojoje lygoje ir į A lygą dairytis neketina. Tuo tarpu iš Klaipėdos „Atlanto“ stovyklos – jokių rimtesnių žinių.

„Pastaruoju metu „Atlanto“ atstovų nebuvo A lygos valdybos susitikimuose. Anksčiau dar buvo, bet paskutiniame nedalyvavo“, – lrytas.lt patvirtino A lygos valdybos pirmininkas Vidmantas Murauskas.

Kaip atstovu A lygos valdyboje įvardytas „Atlanto“ klubo prezidentas Vacys Lekevičius. Pastarasis, futbolas.lt žiniomis, sutiko parduoti klubą neįvardytai teisininkų grupei, kuri buvo pasiryžusi padengti skolas, tačiau deryboms nenusisekus V.Lekevičius paprasčiausiai pradingo.

„Tvarkaraštis yra sudarytas, o jame lieka įrašytas „Atlantas“. Jei liks tik 7 komandos, paprasčiausiai vienas klubas ture nežais, ir tiek“, – patikino V.Murauskas.

Nelyginis komandų skaičius pirmenybėse neatrodo itin patraukliai, bet, pasak A lygos valdybos pirmininko, geriau jau išvis nepradėti nei pradėjus neužbaigti sezono.

Jei tokia schema pasitvirtins, tuomet greičiausiai reikės pakeisti iki šiol galiojusią tvarką – po 4 turų pirmosios 6 komandos sužaisdavo tarpusavyje dar vieną papildomą ratą. Taip A lygoje buvo sužaidžiamos 33 rungtynės. Lygoje turint 7 komandas norint pasiekti bent 30 rungtynių skaičių veikiausiai reikėtų organizuoti pirmenybes penkių ratų sistema.

Tačiau V.Murauskas baltos vėliavos pirma laiko nekelia.

„Galutinis sprendimas bus priimtas vasario 18 dieną Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomojo komiteto susitikime. Būtent jis sprendžia ir tvirtina, kiek komandų dalyvaus čempionate. Nebūtinai A lygoje turėtų žaisti vien tik A lygos licencijas turintys klubai, tą būtų galima išimties tvarka daryti ir su pirmosios lygos licencija. Tik būtų pritaikytos sankcijos, pavyzdžiui, taškų atėmimas ar piniginė bauda. Galiausiai tikimės, kad bus 8 komandų čempionatas.

Plačiau komentuoti kai kurių klubų pareiškimų, esą ketina žaisti kitame sezone, nenorėčiau. Būna, kad pradžioje eina į A lygą, vėliau neina. Juk yra ir tam tikrų pranašumų žaisti aukščiausioje lygoje“, – pasakojo valdybos pirmininko pareigas einantis „Sūduvos“ prezidentas V.Murauskas.

Nepaisant neaiškumų dėl komandų skaičiaus, A lyga šiemet turi ir kuo pasigirti. Pastaraisiais metais nemažai kritikos sulaukė tvarkaraštis, o didesnė dalis rungtynių buvo žaidžiamos darbo dienomis. Tokias sąlygas diktavo bendradarbiavimo sutartis su „Sportradar“, kuri ir dėliojo A lygos rungtynių laiką.

V.Murauskas patvirtino, kad šiame sezone A lygos turai grįžta į savaitgalius ir tik keletas rungtynių bus žaidžiamos darbo dienomis.

Jei vis dėlto A lyga sezoną pradės su 7 komandomis, tai bus mažiausiai dalyvių turintis nacionalinis čempionatas Europos futbole. Po 8 komandas pirmenybėse turi Andora, Moldova, Latvija ir Azerbaidžanas, 9 rungtyniauja Armėnijos čempionate. Praėjusį sezoną armėnų aukščiausiojoje lygoje žaidė viso labo 6 klubai.

2017 metais 7 klubų lygos formatas buvo Latvijoje, kai prieš pirmenybių pradžią dėl sutartų rungtynių teko pašalinti „Babite“ komandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.