Asociacijos vadovas nesijaučia kuo nors prasikaltęs

Baigėsi pusmečio terminas, kuriam Lietuvos futbolo federacija (LFF) buvo suspendavusi Vytautą Vaškūną, vadovaujantį Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijai (LVJFA).

Vytautas Vaškūnas.
Vytautas Vaškūnas.
Vytautas Vaškūnas.
Vytautas Vaškūnas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 19, 2019, 11:16 AM, atnaujinta Apr 19, 2019, 11:24 AM

– Prisiminkime šios istorijos pradžią: ar suspendavimas jums buvo staigmena?, – buvo paklaustas V.Vaškūnas.

– Tikrai taip. Dar daugiau, klausimas dėl suspendavimo buvo įtrauktas į LFF vykdomojo komiteto (VK) darbotvarkę iš anksto nepranešus visiems VK nariams bei man. Žinojo tik dalis VK narių, taip pat LFF teisininkas kuris buvo pasiruošęs šiam klausimui.

Apskritai nauji klausimai į LFF VK darbotvarkę negali būti įtraukiami posėdžio metu, o darbotvarkė privalo būti paskelbiama prieš 5 dienas iki posėdžio.

Taigi mano suspendavimas, nuo pat pradžių, buvo atliktas pažeidžiant LFF įstatus ir VK posėdžių tvarką.

Kitas dalykas: pasak teisininkų, sprendimas suspenduoti priimtas neatsižvelgus į visas faktines aplinkybes, LFF VK savo narį gali suspenduoti tik už jo, kaip VK nario veiksmus, o ne už jo kaip fizinio asmens skolas.

O dalis kaltinimų buvo būtent dėl mano, kaip fizinio asmens įsiskolinimų, kurių aš niekada neneigiau, nevengiau, buvau pasiruošęs juos padengti, o šiuo metu esu padengęs.

– Priminkite juos.

– Dėl skolos už automobilio nuomą: ši sutartis niekaip nėra susijusi su mano, kaip LVJFA prezidento ar LFF VK nario teisėmis ar pareigomis. Su telefonu lygiai taip pat.

Toliau: dėl paslaugų teikimo sutarties su VŠĮ „FT Golas“ ir su Lietuvos jaunųjų futbolininkų tėvų asociacija.

Ši sutartis buvo sudaryta terminuotam laikui, kadangi LVJFA darbuotoja išėjo į vaiko priežiūros atostogas, o darbo krūvis LVJFA yra didelis, būtų tekę terminuotam laikui priimti naują darbuotoją, vietoje to LVJFA nusprendė laikinai pirkti paslaugas iš VŠĮ „FT Golas“. Darbo užmokesčio dydis asociacijai neišaugo, liko nepakitęs.

„FT Golas„direktorė Gelija yra mano žmona, todėl buvau kaltinamas etikos pažeidimu nors tokio punkto nei LFF įstatuose, nei LVJFA nėra.

Tik kai balandžio 30 d. vyksiančioje konferencijoje patvirtins naują etikos kodeksą toks punktas atsiras.

Beje, sutartis ne fiktyvi, o legali teisinė ir pasirašyta ne mano, o direktoriaus, kaip ir nurodo įstatai. „FT Golas“ veiklą vykdo jau daugiau nei 10 metų, už protingą kainą atliko visus savo įsipareigojimus LVJFA.

Taigi nematau, kuo kaip VK narys esu nenusižengęs. Su Tėvų asociacija, kuri taip pat tinkamai atliko savo įsipareigojimus LVJFA, sutartis buvo pasirašyta asociacijos valdybos sprendimu. Kur čia finansiniai nusižengimai, pinigų švaistymas ir fiktyvumas? Ir vėl kur mano kaip VK nario nusižengimas?

Paskutinis kaltinimas – dėl per mažai narių asociacijoje. Pačios LFF pasiūlymu 2018 metais buvo priimti nauji įstatai, kurių vienas iš punktų yra: „Asmuo gali būti tik vienos asociacijos, esančios LFF nare, narys“, kuris gerokai apriboja galinčių patekti į LVJFA juridinių asmenų skaičių (toks punktas yra ir LFF įstatuose).

Tai vėlgi buvo pirmas prašymas, į kurį sureaguosim artimiausiame visuotiniame susirinkime jau balandžio 25 diena. Bet vėl – tai nėra pažeidimas, nes ne prezidentas keičia įstatus, o LVJFA visuotinis narių susirinkimas.

– Yra informacijos, kad Lietuvos salės futbolo asociacijoje kelis metus nevyksta valdybos posėdžiai. Kokia situacija pas jus?

– Nors įstatai nurodo posėdžius rengti ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius, pas mus asociacijoje jie vyksta kartą per mėnesį. Yra diskutuojama, balsuojama, turime visus patvirtinančius protokolus su parašais.

Valdybos sudėtis labai kompetentinga ir ambicinga, taip pat turime gerą direktorių D. Bičką.

Dėl jų aktyvaus darbo 2018 metais LVJFA parengė svarbius Lietuvos futbolui projektus ir varžybas – jaunųjų žaidėjų integravimo į profesionalų futbolą programą, pagerino Lietuvos regionų pirmenybių kokybę, Lietuvos vaikų futbolo čempionate „Wellkid lyga“ buvo pasiektas dalyvių rekordas ir surengtas puikus finalas, nuveikta ir kitų darbų.

– Kaip manote, kokia yra jūsų suspendavimo priežastis?

– Viskas prasidėjo nuo to momento, kai UAB „Futbolo stadionas“ valdyba, kurią sudaro 5 nariai: V.Žemaitis, Ž.Buzas, A.Pukelis, G.Radavičius ir aš, nusprendė pakeisti stadiono direktorių J.Vilavičių.

Šiam sprendimui nepritariau motyvuodamas, kad direktorius gerai tvarkosi savo darbe. Balsuojant 4 „už“, vienas „prieš“ vietoj J. ilavičiaus, stadiono direktoriaus pareigoms užimti išrinko Ž. Buzo dukrą. Ar skirtumą jaučiate? Aš kaltinamas, vietoj į dekretą išėjusios darbuotojos sudaręs terminuotą paslaugų teikimo sutartį su „FT Golu“, o čia tiesiog atleidžiamas geras darbuotojas.

– Buvo rašyta, kad LFF VK narys A. Pukelis konflikto metu spjovė darbuotojui į veidą. Ar tai tiesa? Jei taip tuomet pakomentuokit.

– Paklauskit to jo paties. Kada žinosite atsakymą, tuomet pratęsim šią temą. Man pačiam labai įdomu, koks bus jo atsakymas.

– Kodėl sustabdyta sutartis tarp LVJFA ir LFF?

– Teigia, kad dėl susidariusios situacijos LVJFA ir audito išvadų. LFF vis kartoja, kad LVJFA sistemingai pažeidinėja LFF įstatus, ir tuo remiasi sustabdant paramos sutartis, tačiau niekaip nesugeba nurodyti, kokius LFF įstatų straipsnius LVJFA konkrečiai pažeidė.

Nepaisant to, mes vis tiek visus reikalavimus įvykdėme. Nors ir nebuvo nurodyta terminų, visus juos įvykdėm jau pirmame LVJFA valdybos posėdyje – sutartys su „FT Golu“ ir tėvų asociacija nutrauktos, mano asmeninės skolos gražintos, dėl narių ir naujų įstatų redakcijos posėdyje nuspręsta, posėdžio protokolas nusiųstas į LFF.

LFF teigia, kad LVJFA privalo laikytis LFF valdymo organų sprendimų, tačiau, mūsų nuomone, tai turėtų būti teisėti ir pagrįsti LFF reikalavimai, susiję su futbolo organizaciniais klausimais, varžybų vykdymu, o ne vienas po kito sekantys reikalavimai vienaip ar kitaip pakeisti įstatus.

Kalbant apie auditą, su išvadom net nebuvo supažindintas LVJFA direktorius, išvados buvo pristatytos tik VK nariams. Vėlgi pažeidimas, bet ne iš mūsų pusės.

Pagal mūsų buhalterės auditą viskas nepriekaištinga. Asociacijos veikla sulaukė ir rekvizitai.lt pripažinimo, 2018 metais patekus į patikimiausių ir ekonomiškai stabiliausių Lietuvos „top“ įmonių, įstaigų ir kompanijų sąrašą.

Oficialiu laišku prašėme LFF generalinio sekretoriaus, kad atsiųstu audito išvadas, sutartį tarp LFF ir audito, taip pat tos dienos VK posėdžio protokolą. Iki šiol negavome atsakymo.

– Kas toliau, kokie žingsniai ateityje?

– Visa informacija ir dokumentai išsiųsti į FIFA ir UEFA, jų prezidentams, generaliniams sekretoriams ir etikos komitetams.

Samdysime nepriklausomus auditorius. Lauksime atsakymų ir ieškosime teisybės visur, kur tik įmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.