Anapilin iškeliavo „Manchester United“ futbolo legenda, kuri apgavo mirtį lėktuvo katastrofoje

Sekmadienį mirė vienas garsiausių Šiaurės Airijos futbolo vartininkų ir „Manchester Unitd“ ekipos narys Harry Greggas, praneša BBC.

 Harry Greggas
 Harry Greggas
Lėktuvo katastrofoje, kuriuo skrido 44 keleiviai, žuvo 8 „Manchester United“ komandos futbolininkai
Lėktuvo katastrofoje, kuriuo skrido 44 keleiviai, žuvo 8 „Manchester United“ komandos futbolininkai
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 17, 2020, 5:49 PM

Futbolo legenda mirė Šiaurės Airijos Kolereino mieste esančioje ligoninėje, jam buvo 87 metai.

H.Greggas „Manchester United“ ekipoje žaidė nuo 1957-ųjų iki 1966 metų. Jis buvo vienas iš likusių gyvų lėktuvo katastrofoje 1958-siais, kurioje žuvo 23 žmonės, įkaitant beveik visą pagrindinę „Manchester United“ komandą.

Tai laikoma viena garsiausių futbolo nelaimų.

Šaltą 1958 metų vasario naktį „British European Airways“ lėktuvas su 44 žmonėmis sudužo bandydamas pakilti iš Miuncheno oro uosto.

Buvo pranešta, kad neišgyveno 23 žmonės, tarp kurių buvo ir „Manchester United“ futbolininkai, o komandą treniravo legendinis Mattas Busby. Todėl ekipa buvo vadinama „Busby Babes“.

Futbolininkai iš Mančesterio skrido į Belgradą rungtyniauti su vietos „Crvena zvezda“ ekipa, tačiau turėjo sustoti pasipildyti degalų Miunchene.

Lėktuvas dukart nesugebėjo pakilti ir pilotas nusprendė bandyti dar ir trečiąjį sykį.

Pradėjo stipriai snigti, tad orlaivis nesugebėjo išvystyti reikiamo greičio, pramušė oro uosto pakilimo tako užtvarą. Tuomet nuplyšo vienas iš sparnų, iš sumaitoto lėktuvo pasipylė degalai.

Buvo baiminamasi sprogimo ir gelbėti gyvųjų ėmėsi vartininkas H. Greggas – jis padėjo traukti iš lėktuvo išgyvenusius, tarp kurių buvo ir treneris M.Busby.

Žuvo net aštuoni „Manchester United“ ekipos futbolininkai, trys personalo nariai, aštuoni į rungtynes su komanda skridę žurnalistai.

Tai buvo viena talentingiausių Anglijos futbolo ekipų, „Manchester United“ po šios tragedijos prireikė atsigauti 10 metų.

Tik po dešimtmečio trenerio M.Busby vedamas Mančesterio klubas 1968 m. laimėjo Europos taurę.

Po šios tragedijos H.Greggas buvo apdovanotas medaliu, o „Manchester United“ ekipos vartus jis vėl gynė dvi savaitės po katastrofos. Iš viso Mančesterio klube šiaurės airis sužaidė 247 mačus.

H.Greggas taip pat atstovavo ir Šiaurės Airijos futbolo rinktinei, nacionalinės ekipos marškinėlius vilkėjęs 25 kartus. Jis su komanda 1958-siais planetos čempionate nužengė iki ketvirtfinalio ir buvo pripažintas geriausiu turnyro vartininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.