Epidemija išgąsdino ne visus – futbolas žaidžiamas kaimyninėje Baltarusijoje bei dar penkiose Europos šalyse

Praėjusią savaitę dėl „Covid-19“ epidemijos buvo atšaukti dauguma sporto renginių. Vis dėlto kai kur varžybos vyko lyg niekur nieko. Futbolo čempionatai buvo tęsiami šešiose Europos šalyse, daugelyje Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos valstybių, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, o Japonijos krepšinio lyga netgi pasuko prieš srovę ir po mėnesio pertraukos atnaujino varžybas.

A.Lukašenkos valdoma Baltarusija dar nemato problemos nutraukti čempionatų dėl koronaviruso<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos valdoma Baltarusija dar nemato problemos nutraukti čempionatų dėl koronaviruso<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Diego Maradona Breste<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Diego Maradona Breste<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos valdoma Baltarusija dar nemato problemos nutraukti čempionatų dėl koronaviruso<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos valdoma Baltarusija dar nemato problemos nutraukti čempionatų dėl koronaviruso<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos valdoma Baltarusija dar nemato problemos nutraukti čempionatų dėl koronaviruso<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos valdoma Baltarusija dar nemato problemos nutraukti čempionatų dėl koronaviruso<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos valdoma Baltarusija dar nemato problemos nutraukti čempionatų dėl koronaviruso<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
A.Lukašenkos valdoma Baltarusija dar nemato problemos nutraukti čempionatų dėl koronaviruso<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 3:37 PM, atnaujinta Mar 16, 2020, 3:38 PM

Tačiau kai kurie pavieniai sportininkai ir visas Buenos Airių „River Plate“ futbolo klubas nepakluso sporto vadovų nurodymui ir atsisakė eiti į aikštę.

Jaudinosi ne dėl epidemijos

Europoje futbolo čempionatų praėjusį savaitgalį nesustabdė tik šešios šalys: Vladimiro Putino Konstitucinėmis pataisomis dėj jo kadencijų užsiėmusi Rusija, Turkija, Ukraina, Serbija, Vengrija ir Aliaksandro Lukašenkos valdoma Baltarusija. Kelių žemesnių lygų rungtynės vyko ir Anglijoje.

Rusijoje į stadionus netgi buvo įleidžiami žiūrovai. Tiesa, kai kurių miestų valdžia įvedė atskirus apribojimus: Maskvoje į stadionus leista ateiti 5000 sirgalių, Sankt Peterburge – 1000, o Krasnodaro krašto ir Jekaterinburgo valdžia nurodė žiūrovų į tribūnas visai neleisti.

Praėjusį savaitgalį Rusijoje taip pat vyko ledo ritulio lygos atkrintamosios varžybos, buvo surengtas rankinio taurės finalo ketverto turnyras. Tuo tarpu krepšinio lygos vadovybė penktadienį paskelbė stabdanti varžybas.

Rusijos Žemyninė ledo ritulio lyga (KChL), kurioje žaidžia ir užsienio klubai, prarado dvi komandas. Iš pradžių iš turnyro pasitraukė Helsinkio „Jokerit“, o paskui ir Nursultano „Barys“. „Barys“ atsisakė žaisti, kai Kazachstano vyriausybė uždraudė masinius renginius ir smarkiai apribojo keliones į užsienį.

Rusijos sporto dienraštis „Sport Ekspress“ surengė KChL žaidėjų apklausą, per kurią išsiaiškino, kad 60 proc. ledo ritulininkų pasisako už tai, kad turnyras būtų sustabdytas.

Tiesa, tarp „Sport Ekspress“ apklausų sportininkų buvo nemažai už turnyro sustabdymą pasisakiusių ne dėl epidemijos grėsmės, o dėl to, kad pasitraukus į ketvirtfinalį patekusiam „Jokerit“, jo varžovas Sankt Peterburgo SKA klubas be žaidimo gavo kelialapį į pusfinalį ir įgijo pranašumą prieš būsimus varžovus Maskvos CSKA arba Maskvos „Dinamo“, kurie dar turėtų tarpusavyje kovoti ketvirtfinalio serijoje.

Beje, į klausimą, ar baiminasi koronaviruso, neigiamai atsakė net 44 proc. apklaustųjų.

Dezinfekavo visą stadioną

Turkijos futbolo lygoje savaitgalį įvyko du supermačai. Stambule kovojo amžini varžovai „Galatasaray“ ir „Beşiktaş“ klubai, o Trabzone žaidė šio sezono superlygos lyderiai „Trabzonspor“ ir Stambulo „Basaksehir“. Tačiau tikro futbolo dvasios trūko, nes žiūrovai į tribūnas nebuvo įleidžiami.

Stambulo derbį priėmęs „Galatasaray“ stadionas prieš rungtynes buvo dezinfekuotas nuo aikštės iki viršutinių tribūnų ir atokiausių pagalbinių patalpų užkaborių. Beje, įvairių sporto šakų komandas turintis „Galatasaray“ klubas garsiausiai reikalauja, kad visos sporto varžybos Turkijoje būtų sustabdytos.

Savaitgalį vyko ir Turkijos krepšinio lygos varžybos. Tarp ėjusių į aikštę buvo „Gaziantep“ komandos žaidėjas Šarūnas Vasiliauskas. Visos rungtynės taip pat vyko be žiūrovų.

„Jokiu būdu, nenoriu pasakyti, kad negerbiu atsakingų už koronaviruso pandemijos valdymą ir priimančių sprendimus, bet nesuprantu, kodėl Turkijos lyga toliau žaidžia, kai visos kitos pasaulio lygos sustabdytos ar atšauktos.

Suprantu, kad žaisti už uždarų durų yra saugiau, bet tai NĖRA pakankamai saugu, – asmeninėje „Twitter“ paskyroje stebėjosi Stambulo „Anadolu Efes“ komandos krepšininkas Shane‘as Larkinas. – Tiesiog noriu, kad visi būtų saugūs, ir tikiu, kad būtų geriausia, jei varžybos būtų nutrauktos ar sustabdytos, kol mes geriau kontroliuosime ar suprasime virusą“.

Į aikštę ėjo su kaukėmis

Pietų Amerikoje praėjusį savaitgalį buvo tęsiamos Argentinos, Brazilijos, Bolivijos, Čilės ir Ekvadoro futbolo lygų varžybos.

Protestuodami prieš tai, kad yra verčiami žaisti, Porto Alegrės „Gremio“ futbolininkai į aikštę ėjo užsidėję kaukes. Su kauke iš tunelio išėjo ir treneris Renato Portaluppi. Per rungtynes kaukes nusiėmę „Gremio“ futbolininkai sekmadienį Pietų Rio Grandės valstijos čempionate nugalėjo Ižujaus „Sao Luiz“ komandą 3:2.

„Šis žaidėjų protestas rodo mūsų visišką palaikymą, kad čempionatas būtų sustabdytas. Gyvybė yra svarbiausia“, – sakė „Gremio“ direktorius Paulo Luzas.

„Visas pasaulis sustojo. Nejaugi Brazilijos futbolas neturėtų sustoti? Tai mūsų žinutė ir aš tikiuosi, kad ji bus išgirsta. Tikime, kad sveikas protas nugalės“, – pridėjo treneris R.Portaluppi.

Žinutė buvo išgirsta ir sekmadienį vakare Brazilijos futbolo konfederacija paskelbė stabdanti visus nacionalinius turnyrus, bet paliekanti valstijų futbolo federacijoms teisę pačioms spręsti, ar stabdyti valstijų čempionatus.

Pabučiavo stadiono spyną

Daug ryžtingiau pasielgė Buenos Airių „River Plate“ futbolo klubas. Argentinoje praėjusį savaitgalį prasidėjo lygos taurės turnyras, tačiau „River Plate“ tiesiog atsisakė žaisti rungtynes, kuriose šeštadienį turėjo priimti Tukumano „Atletico“ komandą.

„River Plate“ dar penktadienį paskelbė, kad neketina žaisti, bet teisėjai ir „Atletico“ delegacija atvyko prie stadiono. Tačiau jiems teko apsisukti pabučiavus užrakinto stadiono spyną.

„Atletico“ vadovus nuvylė Argentinos lygos vadovybės elgesys. „River Plate“ iš anksto įspėjo varžovus, kad nekeliautų į Buenos Aires, tačiau lygos vadovai vis tiek nurodė ir Tukumano komandai, ir teisėjams numatytu laiku atvykti į stadioną.

„Mes irgi manome, kad neturėtume žaisti. Sveikata yra svarbiau, – sakė „Atletico“ kapitonas Cristianas Lucchetti. – Pritariame tam, kaip pasielgė „River Plate“. Jie pasielgė logiškai. Trys taškai į vieną ar į kitą pusę nėra svarbu“.

„River Plate“ futbolininkų sprendimą karštai palaikė net Diego Maradona, kuris būdamas futbolininkas žaidė „River Plate“ amžinoje varžovėje Buenos Airių „Boca Juniors“ komandoje.

D.Maradona paskelbė pranešimą, kuriame dar kartą pabrėžė, kad „River Plate“ yra jo nekenčiamiausias klubas, bet kartu pareiškė, jog šiuo atveju visiškai palaiko amžinus varžovus.

„Žinote kodėl? Jie kovoja už mus visus. Dabar futbolo valdžia siunčia mus žaisti be žiūrovų, be mūsų šeimos, be nieko. Kur mes atsidūrėme... Ketinu pasikalbėti su federacijos bei lygos vadovais ir per pokalbį būsiu labai griežtas“, – žadėjo Argentinos futbolo legenda.

Sustabdė turo viduryje

Indijoje šeštadienį futbolo rungtynės dar buvo žaidžiamos, bet šeštadienį vakare Visos Indijos futbolo federacija (AIFF) atšaukė sekmadienį numatytas „I-League“ rungtynes ir sustabdė šį turnyrą.

Indijoje veikia dvi pagrindinės profesionalų lygos „I-League“ ir „Super League“. „I-Legue“ varžybos sustabdytos sužaidus 17 su puse turo (iš 22). Tuo tarpu „Super League“ turnyre šeštadienį įvyko finalo rungtynės, kuriose dalyvavo ir Lietuvos futbolininkas Nerijus Valskis, atstovaujantis Čenajaus „Chennaiyin“ klubui.

Čenajaus futbolininkai lemiamoje dvikovoje, kuri vyko neutralioje aikštėje be žiūrovų, pralaimėjo Kolkatos ATK komandai 1:3. „Chennaiyin“ vienintelį įvartį įmušė N.Valskis.

Turo viduryje sprendimą stabdyti čempionatą priėmė ir Ekvadoro „Liga Pro“ vadovybė. Šioje lygoje šeštadienį rungtynės dar buvo žaidžiamos, bet sekmadienį stadionai liko tušti.

„Mes nematome, kokia rimta yra padėtis. Privalome likti namie, privalome vengti infekcijos. Visi. Prašau, kad „Liga Pro“ skubiai išnagrinėtų šią padėtį. Šalis privalo reaguoti rimtai“, – šeštadienį, dar prieš lygos vadovams priimant sprendimą, asmeninėje „Twitter“ paskyroje rašė vienas garsiausių Ekvadoro futbolininkų Antonio Valencia, kuris dešimt sezonų žaidė „Manchester United“ klube, bet pernai grįžo į tėvynę ir šiuo metu vilki Kito LDU aprangą.

Japonai grįžo į aikštę

Prieš srovę pasuko Japonijos „B.League“ krepšinio lyga. Joje šeštadienį buvo atnaujintos varžybos, kurias epidemija privertė sustabdyti vasario 17 dieną.

Vis dėlto jau šeštadienį vienerios rungtynės tarp „Kawasaki Brave Thunders“ ir „Levanga Hokkaido“ komandų buvo atšauktos, nes trims „Levanga“ krepšininkams mačo dieną pakilo temperatūra. Du karščiavę krepšininkai netgi atvyko į areną, bet galiausiai buvo nuspręsta nežaisti. O sekmadienį pakilus vieno teisėjo temperatūrai, buvo atšauktos „Utsunomiya Brex“ ir „Chiba Jets Funabashi“ rungtynės.

Kitos rungtynės vyko be žiūrovų, nes antradienį Japonijos vyriausybė pratęsė masinių renginių apribojimą. Šiuo metu numatoma, kad komandos sužais visą reguliarųjį sezoną, bet atkrintamosios varžybos bus sutrumpintos.

Kai kurie krepšininkai neslėpė pasipiktinimo, kad rizikuojama jų sveikata. „Kiekvienas, vykstantis į rungtynes, rizikuoja susidurti su kuo nors, kas jau užsikrėtęs, o tada bus per vėlu sustabdyti plitimą“, – asmeninėje „Twitter“ paskyroje rašė Seanas Ichioka, vienas iš trijų karščiavusių „Levanga“ žaidėjų. Vis dėlto dauguma žaidėjų pakluso reikalavimui eiti į aikštę, o žaisti atsisakė tik trys „Shiga Lakestars“ komandos krepšininkai (du užsieniečiai ir vienas japonas).

Šalys, kuriose praėjusį savaitgalį vyko futbolo lygų rungtynės

Europa: Baltarusija, Rusija, Serbija, Turkija, Ukraina, Vengrija.

Pietų Amerika: Argentina, Bolivija, Brazilija, Čilė, Ekvadoras.

Centrinė Amerika: Bermudos, Gvatemala, Haitis, Hondūras, Kosta Rika, Meksika, Nikaragva.

Afrika: Alžyras, Angola, Beninas, Burkina Fasas, Burundis, Gambija, Gana, Kamerūnas, Kongo DR, Mauricijus, Nigerija, Pietų Afrika, Ruanda, Siera Leonė, Sudanas, Tanzanija, Tunisas.

Artimieji Rytai: JAE, Omanas, Palestina.

Vidurio ir Pietryčių Azija: Bangladešas, Indija, Indonezija, Kambodža, Kazachstanas, Kyrgyzstanas, Malaizija, Singapūras, Uzbekistanas, Vietnamas.

Okeanija: Australija, Naujoji Zelandija.

Pastaba. Ekvadore ir Indijoje šeštadienį dar buvo žaidžiama, bet sekmadienį pirmenybės jau buvo sustabdytos. Čilėje savaitgalį buvo atšauktos pusė rungtynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.