Jausmas, stebint „atgyjantį“ futbolą: keista ir nejauki patirtis Dalis apsaugos priemonių – tik imitacija

Vokietijos bundeslyga sugrįžo, tačiau sirgaliai pajuto, kad koronaviruso pandemijos sukelti neramumai akivaizdžiai palietė ir futbolą. Be sirgalių, be pergalės šokių, bet su kaukėmis ir dezinfekavimo skysčiais. BBC atskleidžia varžybų įspūdžius, stebint rungtynes stadione.

 lrytas.lt montažas.
 lrytas.lt montažas.
 Imago/Scanpix nuotr.
 Imago/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 18, 2020, 12:13 PM

Šeštadienį bundeslygoje buvo sužaistos šešerios rungtynės, sekmadienį – dvejos.

Visose dvikovose šeimininkų komandos turėjo užtikrinti griežtus apsaugos reikalavimus, tad tai buvo neeilinė patirtis, kurią pajuto Vokietijos futbolo ekspertas Constantinas Eckneris, gyvai stebėdamas Frankfurto „Eintracht“ ir Menchengladbacho „Borussia“ (1:3) mūšį.

Kai kurie žmonės buvo sekami

Sirgaliai – pagrindinis lygos turtas. Jie sukuria atmosferą, kuri žavi tiek pačius žiūrovus, tiek futbolininkus. Vis dėlto futbolo aistruoliams teks priprasti, mat Vokietijoje vieši renginiai nebus leidžiami bent iki rugpjūčio.

Televizijos žiūrovai taip pat galėjo išgirsti kiekvieną šūksnį, teisėjo švilpuką ar net kamuolio bumbsėjimą, mat tuščios tribūnos kūrė medžioklės atmosferą.

Atmosfera, rungtynes stebint stadione, buvo dar keistesnė. Remiantis lygos pranešimais, stadionuose galėjo būti iki 320 žmonių, įskaitant žaidėjus, komandų darbuotojus, žurnalistus, operatorius ir apsaugos darbuotojus.

Renginio dalyviai buvo padalyti į tris teritorijas – aikštę ar greta jos, tribūnas ir vieta už stadiono.

Žurnalistams buvo leista mačą stebėti iš tribūnų, tiesa, jie privalėjo atvykti gerokai anksčiau, kad praeitų visas būtiniausias saugos procedūras.

Atmosferą gadino ir tai, kad visi dėvėjo kaukes, privalėjo laikytis atstumo. Nebuvo galima nei normaliai kalbėti, nei juokauti. Visi, norėję patekti į stadioną, elgėsi labai rimtai, suvokdami padėtį.

Žinoma, prieš žengiant į areną žurnalistams teko užpildyti daugybę blankų, tačiau nustebino tai, kad dalis žmonių privalėjo užsidėti mažus sekimo įrenginius. Apie 30 žmonių gavo prietaisus, kurie rodė, ar laikomasi atstumo nuo kito asmens, turinčio tokį patį įrenginį.

Dalis atsargumo priemonių atrodė lyg imitacija

Frankfurto stadione žurnalistai žiniasklaidos kambarį gali pasiekti tik liftu. Tiesa, šįkart įspūdis buvo kitoks, mat pasitiko tuščios tribūnos, o stadione skambėjo „Ghostbusters“ daina. Rungtynės be žiūrovų Vokietijoje yra vadinamos „vaiduokliu maču“.

Aikštėje taip pat ne viskas vyko taip, kaip turėjo. Treneriai ir atsarginiai žaidėjai privalėjo dėvėti kaukes, tačiau apšilimo metu jie nesuprato, ar tai reikia daryti. „Borussia“ žaidėjai net nesinaudojo stadiono rūbine, mat persirengė viešbutyje.

Juokingai atrodė ir atstumas tarp žaidėjų prieš pat pradedant rungtynes. Jie negalėjo vienas kitam palinkėti geros kovos, nusifotografuoti ar tinkamai išmesti monetos. Tačiau vos prasidėjo dvikova, jie jau grūmėsi petys į petį. Vaizdas atrodė kiek juokingai.

Žaidimo metu futbolininkai nebijojo kontakto, tiesa, po įvarčio apsikabinimų nebuvo.

Sterilu ir nejauku

Ilgainiui buvo galima priprasti prie mirtinos tylos, žaidėjų ir trenerių šūksnių.

Garsus kėlė tik aikštėje esantys žaidėjai, kartas nuo karto paplodavo ir atsarginiai žaidėjai, žinoma, labiausiai girdėjosi trenerių raginimai. Tačiau garsas buvo sterilus.

Rungtynės už uždarų durų atrodo mažiau reikšmingos, nors sezono rezultatai vis dar yra svarbūs.

Tai buvo labai keistas pirmasis futbolo savaitgalis, vykęs už uždarų durų. Tačiau prie to reikės priprasti.

Rezultatai:

„FC Koln“ 2:2 (1:0) „Mainz“

„Augsburg“ 1:2 (0:1) „Wolfsburg“

„Dusseldorf“ 0:0 (0:0) „Paderborn“

„Hoffenheim“ 0:3 (0:0) „Hertha“

„RB Leipzig“ 1:1 (0:1) „Freiburg“

„Borussia“ 4:0 (2:0) „Schalke“

„Uninio“ 0:2 (0:1) „Bayern“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.