Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi

Vokietija ėmėsi Europos futbolo vedlės vaidmens. Vokietijos bundeslyga pirmoji tarp didžiųjų Europos futbolo lygų jau užpraeitą savaitgalį atnaujino dėl COVID-19 epidemijos sustabdytas varžybas, o dabar pasimokyti iš šios šalies bando kitų nacionalinių lygų vadovai, irgi planuojantys pratęsti pirmenybes.

Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europos futbolas nori eiti Vokietijos pramintu taku, bet tą daryti gali ne visi.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 8:20 AM

Tiesa, kelios šalys jau kapituliavo ir paskelbė, kad šį sezoną futbolo nebebus.

Angliją gaubia nežinia

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) balandžio pabaigoje paprašė, kad visos nacionalinės futbolo lygos iki gegužės 25 dienos nuspręstų ir praneštų, ar jos ketina baigti 2019-2020 metų pirmenybes. Tačiau pasakyti lengviau negu padaryti. Kai kuriose šalyse epidemiologinė padėtis vis dar labai paini, todėl nuspręsti nėra paprasta. Futbolo lygų vadovai norėtų, kad čempionai paaiškėtų aikštėje, bet norai ne visada sutampa su galimybėmis.

Daugiausiai žvilgsnių krypsta į Angliją, kurios nacionalinė lyga yra stipriausia Senajame žemyne. „Premier League“ varžybų atnaujinimo nekantriai laukia ne vien anglai, bet ir milijonai užsienio sirgalių. Tačiau klausimas, ar Anglijos stadionuose vasarą bumsės kamuoliai, vis dar atviras.

EPL („England Premier League“) vykdantysis vadovas Richardas Mastersas tvirtina, kad jo vadovaujamos organizacijos tikslas – atnaujinti varžybas birželio 12 dieną.

Pirmasis žingsnis buvo žengtas praėjusį antradienį, kai Anglijos klubų futbolininkams buvo leista grįžti į treniruotes ir pradėtas visų žaidėjų bei klubų narių patikrinimas dėl koronaviruso. Per savaitę pirmojoje lygoje buvo paimti 996 mėginiai, antrojoje lygoje („Championship“) – 1014 mėginių.

Tiesa, treniruotės dar nebuvo visavertės. Per jas buvo privaloma laikytis socialinio atstumo ir buvo draudžiami bet kokie kontaktai. Šie apribojimai įvesti ir dėl to, kad nustačius koronaviruso atvejus nereikėtų izoliuoti visos komandos. O teigiamų testų buvo keliuose dviejų stipriausių Anglijos lygų klubuose: „Watford“, „Burnley“, „Bournemouth“, „Hull City“ (antroji lyga) ir dar bent viename neįvardintame pirmosios lygos klube.

„Mes nebūtume žengę pirmojo žingsnio ir atnaujinę treniruočių, jei nebūtume įsitikinę, kad galime užtikrinti saugią aplinką visiems žaidėjams“, – BBC televizijai sakė R.Mastersas.

Tačiau jo žodžiai įtikino ne visus – keli futbolininkai, nerimaudami dėl sveikatos, atsisakė atvykti į treniruotes.

Visa tai aiškumo nepridėjo. Ir nors tikslas nesikeičia, šiandien niekas negalėtų garantuoti, kad birželio 12 dieną vėl bus žaidžiamos Anglijos futbolo lygos rungtynės. Aišku tik viena – net jei futbolas sugrįš, žiūrovai į stadionų tribūnas nebus įleidžiami ir privalės likti prie televizorių ekranų.

Vyriausybės leidimas nustebino

Ispanijos futbolo lygos prezidentas Javieras Tebasas šios šalies sirgaliams pasiūlė kalendoriuje apsibraukti birželio 11 dieną. Praėjusį šeštadienį Ispanijos Vyriausybei pranešus apie numatomą karantino sąlygų švelninimą, „La Liga“ vadovas iškart prabilo, kad pirmenybės galėtų būti pratęstos būtent šią dieną.

Kol kas Ispanijoje leidžiama burtis ne didesnėms nei 10 žmonių grupėms. Futbolininkams jau leidžiama treniruotis, bet ir jie privalo laikytis 10 žmonių apribojimo. Lyg tyčia, keturi „Sevilla“ futbolininkai praėjusį savaitgalį draudimą pažeidė. Jie socialiniuose tinkluose paskelbė nuotraukas, kuriose buvo aiškiai matyti, kad žaidėjai dalyvauja kur kas gausesniame vakarėlyje.

„Futbolininkai privalo būti pavyzdys visuomenei. Raginu visus futbolininkus taip nesielgti. Privalome būti atsakingi, nes nuo mūsų priklauso daugelio žmonių darbas“, – duodamas interviu nacionalinei televizijai pasipiktino J.Tebasas.

Kalbėdamas apie Vyriausybės leidimą birželio viduryje atnaujinti dviejų stipriausių futbolo lygų varžybas, J.Tebasas prisipažino, kad sprendimas jį nustebino, bet kartu ir nudžiugino: „Šis sprendimas rodo, koks svarbus šaliai yra profesionalų futbolas“.

Gegužės pradžioje pradėjus tikrinti dviejų profesionalų lygų futbolininkus, buvo pranešta apie penkis užsikrėtusius, bet simptomų nejautusius žaidėjus. Suprantama, jiems nebuvo leista treniruotis su komandos draugais.

Itališki galvosūkiai

Italija žiemos pabaigoje pirmoji Europoje pateko į COVID-19 gniaužtus, bet šios šalies futbolas ilgai spyriojosi ir „Serie A“ rungtynės buvo žaidžiamos net tada, kai kita veikla buvo smarkiai apribota. Italijos lygos varžybos buvo sustabdytos tik kovo 9 dieną – beveik tuo pat metu, kaip ir daugelio kitų Europos šalių čempionatai.

Dabar italai brangiai moka už delsimą. Nors „Lega“ vadovybė irgi svarsto galimybę atnaujinti futbolo varžybas, klaustukų daug daugiau nei kitose šalyse.

Italijos Vyriausybės paskelbtas draudimas organizuoti masinius renginius turėtų galioti iki birželio 14 dienos. Vis dėlto futbolo visuomenė tikisi, kad apribojimai bus sušvelninti ir komandos į aikštes galės grįžti birželio 13 dieną. Kita minima data – birželio 20-oji.

Praėjusį savaitgalį „Lega“ vadovybė išsiuntė Italijos Sporto ir jaunimo reikalų ministrui Vincenzo Spadaforai pasiūlymus, kokių priemonių bus imamasi, kad varžybas būtų galima rengti saugiai. Italai šį priemonių sąrašą vos ne pažodžiui nukopijavo nuo vokiečių.

Ministras pažadėjo, kad ketvirtadienį (gegužės 28 d.) surengs vaizdo konferenciją su Italijos futbolo federacijos (FIGC) ir „Lega“ vadovais, o po šio pasitarimo turėtų būti paskelbta, kada bus pratęstos šalies futbolo pirmenybės, jei jos apskritai bus pratęstos. Variantas, kad paskutinieji 12 turų ir kelerios nukeltos rungtynės šį sezoną nebus sužaistos, irgi neatmetamas, o tarp alternatyvų svarstomas ir sutrumpintas turnyro variantas, pagal kurį čempionai paaiškėtų per atkrintamąsias varžybas.

Regis, daugiausia problemų kyla dėl to, kad televizijos nesutinka perkelti „Serie A“ rungtynių transliacijas į nemokamus kanalus. Sveikatos apsaugos tarnybos būgštauja, jog mokamų paketų neįsigiję sirgaliai, kaip ir prieš epidemiją, rinksis baruose ir jie taps naujais koronaviruso plitimo židiniais.

Italijos Nacionalinio olimpinio komiteto prezidentui Giovanni Malago dabartinė padėtis nekelia didelio optimizmo. „Vokiečiai apgalvojo kiekvieną detalę. Tuo tarpu Italijoje lieka daugybė klaustukų ir neaiškumų“, – skirtumus įvertino G.Malago.

Pirmenybių netęs

Nežinomybė dėl ateities slėgė visų šalių futbolininkus, sirgalius ir lygų vadovus. Tai vienur, tai kitur dar prieš porą mėnesių skambėjo siūlymai priimti ryžtingą sprendimą ir nutraukti pirmenybes nelaukiant, kaip vystysis epidemija.

Tam prieštaravo UEFA. Europos futbolo vadovai balandžio pradžioje paskelbė atvirą laišką, kuriame pranešė, jog gali pritaikyti sankcijas lygoms, kurios pernelyg anksti nutrauks pirmenybes ir nebandys išsiaiškinti čempionų futbolo aikštėje. „Taip pasielgti planuojančios lygos rizikuoja, kad kitą sezoną jų klubams nebus leista žaisti Europos turnyruose“, – pranešė UEFA prezidentas Aleksanderis Čeferinas.

UEFA sureagavo į Belgijos „Pro League“ valdybos sprendimą. Belgijoje dar balandžio 2 dieną buvo pasiūlyta nutraukti sezoną ir čempionu paskelbti „Club Brugge“ klubą, kuris šalies pirmenybėse net 15 taškų lenkė artimiausią persekiotoją „Gent“.

Nors dar prieš pusantro mėnesio sprendimo paskelbimas buvo laikomas formalumu, lygos valdyba balandį ir gegužę net tris kartus nagrinėjo šį klausimą. Vis dėlto galutinį sezono tašką Generalinė asamblėja padėjo tik gegužės 15 dieną, Belgijos vyriausybei paskelbus, kad sporto renginiai šalyje nebus leidžiami iki liepos pabaigos.

Tiesa, vienerios šio sezono rungtynės tikriausiai bus sužaistos. Tikimasi, kad prieš naują sezoną dar įvyks 2020 metų Belgijos taurės finalas, kuriame susitiks „Club Brugge“ ir „Antwerp“.

Vieni čempionus paskelbė, kiti – ne

Belgijos lyga de facto pirmoji Europoje nusprendė neatnaujinti čempionato. Tačiau de jure anksčiau sezono pabaigą paskelbė Nyderlandų ir Prancūzijos futbolo lygos.

Olandai nutraukti nežinomybę nusprendė dar prieš mėnesį – balandžio 24 dieną. Kartu buvo nuspręsta, kad 2020 metų šalies čempionai nebus paskelbti.

„Tiesą sakant, matant, kaip keičiasi padėtis ir viskas kiekvieną savaitę nukeliama, neatrodo realu, kad po trijų ar keturių savaičių galėtume priimti kitokį sprendimą. Bent aš tuo netikiu“, – kodėl nusprendė nelaukti, paaiškino Karališkosios Nyderlandų futbolo sąjungos (KNVB) prezidentas Justas Spee.

Varžybos nutrūko tuo metu, kai įtampa pasiekė maksimalų tašką. Dvi pirmaujančios „Eredivisie“ komandos Amsterdamo „Ajax“ ir Alkmaro AZ turėjo vienodai taškų, o trečiąją vietą užėmusį Roterdamo „Feyenoord“ klubą lenkė 6 taškais. Nė vienas iš dviejų lyderių negalėjo skųstis, kad buvo nuskriaustas. Nyderlandų čempionai, pagal UEFA lygų reitingą, negauna tiesioginio kelialapio į Čempionų lygos grupių etapą, tad ir „Ajax“, ir AZ žais Čempionų lygos atrankos etape.

Prancūzijos Profesionalų futbolo lygos (LFP) posėdyje balandžio 10 dieną buvo nuspręsta, kad pirmenybės bus pratęstos, bet padėtis pasikeitė, kai Prancūzijos vyriausybė pranešė, kad neleis rengti jokių sporto varžybų iki vasaros pabaigos. „Pabaigti profesionalų sporto 2019-2020 metų sezoną nebus įmanoma. Bus leidžiama individualiai treniruotis lauke, laikantis socialinio atstumo, tačiau nebus leidžiama treniruotis uždarose patalpose ir užsiimti komandinėmis ar kontaktinėmis sporto šakomis“, – balandžio pabaigoje pranešė ministras pirmininkas Edouard‘as Philippe‘as.

Dviejų profesionalų lygų varžybas vykdančios LFP vadovams neliko nieko kito, kaip paskelbti pirmenybių pabaigą. Tai buvo padaryta balandžio 30 dieną. Šalies čempionu buvo paskelbtas Paryžiaus PSG klubas, kuris artimiausią persekiotoją Marselio „Olympique“ lenkė 12 taškų.

Prieš Europos futbolui sustingstant, PSG spėjo patekti į Čempionų lygos ketvirtfinalį. Jei Europos turnyrai būtų atnaujinti, Paryžiaus futbolininkai veikiausiai negalėtų žaisti Prancūzijoje ir varžovus turėtų priimti neutralioje aikštėje.

Tuščias stadionas nebus tuščias

Nors futbolas iš lėto atgimsta, jam trūksta vieno svarbaus atributo – sirgalių. Futbolininkai po priverstinės pertraukos žaidžia stadionuose, į kuriuos neįleidžiami sirgaliai.

Klubai verčiasi per galvą norėdami bent kaip nors nustebinti pasaulį ir sudaryti įspūdį, kad tribūnos nėra tuščios.

Prieš savaitę garsiai nuskambėjo Korėjos klubo „Seoul“ pavadinimas. Šis klubas tribūnoje susodino 30 manekenų, tačiau dėl šio žingsnio smarkiai pasigailėjo, paaiškėjus, kad tai buvo sekso lėlės. Maža to, ant jų buvo Korėjoje draudžiamų suaugusiems skirtų interneto svetainių reklama.

Korėjos lygos vadovybė „Seoul“ klubui už šį akibrokštą skyrė 100 mln. vonų (74 tūkst. eurų) baudą.

Išradingiau pasielgė Danijos superlygos klubas „Aarhus“. Jis aplink aikštę įrengė 22 ekranus, kuriuose, pasitelkus vaizdo konferencijų technologiją, bus rodomi namuose per mobiliuosius įrenginius rungtynes stebintys sirgaliai. Orhuso klubas žada, kad ekranuose vienu metu galės rodyti 4400 žiūrovų. Ekranai įrengiami prie pat aikštės, todėl virtualias tribūnas bus galima matyti per futbolo rungtynių televizijos transliaciją.

„Futbolininkai matys, girdės ir jaus sirgalius, – BBC televizijai sakė projekto vadovas Sorenas Carlsenas. – Tikimės sukurti atmosferą, kad žaidėjai jaustų miesto palaikymą“.

Kartu „Aarhus“ vadovai įspėjo, kad netoleruos nederamo sirgalių elgesio. Virtualūs apsaugininkai stebės žiūrovus ir pašalins tuos, kurie pažeis teisykles.

Danijos superlygos varžybos bus atnaujintos ketvirtadienį (gegužės 28 d.) „Aarhus“ ir „Randers“ klubų rungtynėmis.

Švedai priversti laukti

Švedija dažnai linksniuojama dėl to, kad pasirinko kitokią epidemijos valdymo strategiją negu didžioji Europos dalis. Vis dėlto ir Švedijoje galioja daug apribojimų, tarp jų – masinių renginių.

Visos Švedijos („Allsvenskan“) futbolo lygos varžybos, kaip ir Lietuvos A lygos, pradedamos pavasarį ir baigiamos rudenį. Šiais metais pirmojo turo rungtynės buvo numatytos balandžio 4 dieną, bet turnyras nebuvo pradėtas, o balandžio viduryje Švedijos futbolo federacijos (SvFF) vadovas Karlas-Erikas Nilssonas paskelbė, kad stipriausi šalies klubai į aikštes turėtų žengti birželio 14 dieną. Tiesa, dar iki tol, birželio 1 dieną, planuojama atnaujinti šalies taurės turnyrą, kuris buvo sustabdytas prieš ketvirtfinalio etapą.

Švedijos futbolo vadovai vylėsi, jog iki vasaros pradžios bus sušvelninti masinių renginių ribojimai ir į stadionus bus galima leisti žiūrovus. Žaisti su žiūrovais yra SvFF svarbiausias prioritetas, tačiau šiandien Švedijos futbolo vadovai net neįsivaizduoja, ar pavyks tai įgyvendinti.

K.E.Nilssoną nuvylė Visuomenės sveikatos tarnybos požiūris. Ši tarnyba pažadėjo paskelbti sprendimą birželio pradžioje, bet pranešė, kad futbolui nebus daroma išimčių, ir griežtai atsisakė svarstyti galimus scenarijus su SvFF vadovais. „Mes privalome tinkamai pasiruošti, todėl mums reikia kuo anksčiau sužinoti Visuomenės sveikatos tarnybos poziciją“, – piktinosi K.E.Nilssonas.

Kol kas Švedijos futbolo vadovai yra pasiryžę pirmenybes pradėti birželio 14 dieną ir vis dar tikisi, kad galės žaisti su žiūrovais, bet žada startuoti net tuo atveju, jei negalės sirgalių leisti į stadionus. Vis dėlto galutinis sprendimas dar nėra priimtas.

Estai aplenkė lietuvius

Praėjusį savaitgalį oficialios futbolo rungtynės buvo žaidžiamos septyniose Europos šalyse. Be Vokietijos, rungtyniavo Baltarusijos, Farerų Salų, Estijos, Armėnijos, Čekijos ir Vengrijos futbolo komandos.

Baltarusija visai nebuvo nutraukusi nacionalinių pirmenybių, Farerų Salose, kuriose iki epidemijos įvyko tik supertaurės rungtynės, pirmojo turo mačai buvo sužaisti gegužės 9 dieną, Estijoje futbolininkai į aikštes grįžo gegužės 19 dieną, Armėnijoje, Čekijoje ir Vengrijoje – gegužės 23 dieną.

Estijos Vyriausybė leido nuo gegužės 18 dienos atvirose erdvėse organizuoti renginius, kuriuose dalyvauja iki 100 žmonių (skaičiuojant rengėjus). Futbolo pirmenybės buvo atnaujintos jau kitą dieną.

Prieš atnaujinant varžybas visiems lygos futbolininkams, treneriams, teisėjams ir klubų direktoriams buvo atlikti koronaviruso testai. Nė vienas iš 350 mėginių nebuvo teigiamas.

Estijos futbolo federacija nurodė, kad per rungtynes į stadioną galima įleisti 36 futbolininkus, 12 trenerių štabo narių, 6 klubų atstovus, 5 teisėjus (skaičiuojant rungtynių delegatą), 4 žurnalistus, 3 fotografus, 4 kamuolio padavėjus (ne jaunesnius nei 18 metų), 19 tiesioginės transliacijos grupės narių ir 5 apsaugininkus.

Nors kol kas žaidžiama be žiūrovų, estai tikisi, kad liepos pradžioje masinių renginių dalyvių skaičiaus apribojimas bus padidintas iki 1000, ir nuo tada į stadionus bus galima leisti sirgalius.

Kol tribūnos tuščios, Estijos futbolo vadovai pasidžiaugė bent dėl to, kad jų lygos televizijos transliacijų teises įsigijo viena Ukrainos televizija ir visoje buvusios Jugoslavijos teritorijoje transliuojantis „SportKlub“ kanalas.

Lietuvos klubai irgi ruošiasi

Lietuvos futbolo A lygos komandos iki epidemijos spėjo sužaisti tik pirmojo turo rungtynes. Jos įvyko kovo 6-8 dienomis.

Lietuvos Vyriausybei švelninant karantino sąlygas, Lietuvos futbolo federacija gegužės 13 dieną paskelbė, kad šalies pirmenybės bus atnaujintos gegužės 30 dieną. Bent iki birželio vidurio bus žaidžiama be žiūrovų.

Praėjusią savaitę LFF patvirtino naują tvarkaraštį ir varžybų sistemos pakeitimus. Pirmenybių rengėjai nusprendė, kad sutrumpėjus sezonui bus žaidžiami ne šeši, bet keturi ratai.

„Karantino metu vyko nuolatinės diskusijos su klubais ir lygos atstovais. Tvarkaraštis sudarytas atsižvelgus į visų klubų pageidavimus. Klubai norėjo trumpinti sezoną ir jį pabaigti spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje“, – sakė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

A lygoje šį sezoną rungtyniauja tik šeši klubai. Pirmajame ture pergales iškovojo Vilniaus „Žalgiris“, „Kauno Žalgiris“ ir čempionės vardą ginanti Marijampolės „Sūduva“, taškų neturi Gargždų „Banga“, Vilniaus „Riteriai“ ir „Panevėžys“.

Šios savaitės pabaigoje turėtų būti atnaujintos ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos bei Serbijos pirmenybės. Dar kelios šalys (Austrija, Bulgarija, Kroatija, Portugalija) restartą planuoja pirmą birželio savaitgalį.

Padėtis stipriausiose Europos futbolo lygose

Pirmenybes jau atnaujino

Vokietija. Sužaisti 27 iš 34 turų. Varžybos nutrauktos po kovo 11 d. žaistų rungtynių, atnaujintos – gegužės 16 d. Pirmauja: Miuncheno „Bayern“ (61), Dortmundo „Borussia“ (57), „Leipzig“ (54), Lėverkuzeno „Bayer“ (53), Mionchengladbacho „Borussia“ (52).

Ketina atnaujinti pirmenybes

Anglija. Sužaisti 29 iš 38 turų. Praėjusios rungtynės vyko kovo 9 d. Numatomas atnaujinimas – birželio 12 d. Pirmauja: „Liverpool“ (82), „Manchester City“ (57), „Leicester City“ (53), Londono „Chelsea“ (48), „Manchester United“ (45), „Wolverhampton Wanderers“ (43), „Sheffield United“ (43).

Ispanija. Sužaisti 27 iš 38 turų. Praėjusios rungtynės vyko kovo 10 d. Numatomas atnaujinimas – birželio 11 d. Pirmauja: „Barcelona“ (58), Madrido „Real“ (56), „Sevilla“ (47), San Sebastiano „Real Sociedad“ (46), „Getafe“ (46), Madrido „Atletico“ (45), „Valencia“ (42).

Italija. Sužaisti 26 iš 38 turų. Praėjusios rungtynės vyko kovo 9 d. Numatomas atnaujinimas – birželio 13 arba 20 d. Pirmauja: Turino „Juventus“ (63), Romos „Lazio“ (62), Milano „Inter“ (54), Bergamo „Atalanta“ (48), „Roma“ (45), „Napoli“ (39).

Portugalija. Sužaisti 24 iš 34 turų. Praėjusios rungtynės vyko kovo 8 d. Numatomas atnaujinimas – birželio 3 d. Pirmauja: „Porto“ (60), Lisabonos „Benfica“ (59), Bragos „Sporting“ (46), Lisabonos „Sporting“ (42), „Rio Ave“ (38).

Turkija. Sužaisti 26 iš 34 turų. Praėjusios rungtynės vyko kovo 17 d. Numatomas atnaujinimas – birželio 12 d. Pirmauja: „Trabzonspor“ (53), Stambulo „Basaksehir“ (53), Stambulo „Galatasaray“ (50), „Sivasspor“ (49), Stambulo „Beşiktaş“ (44).

Rusija. Sužaisti 22 iš 30 turų. Praėjusios rungtynės vyko kovo 16 d. Numatomas atnaujinimas – birželio 21 d. Pirmauja: Sankt Peterburgo „Zenit“ (50), Maskvos „Lokomotiv“ (41), „Krasnodar“ (41), „Rostov“ (38), Maskvos CSKA (36).

Pirmenybių nebetęs

Prancūzija. Sužaisti 28 iš 38 turų. Paskutinės rungtynės vyko kovo 8 d. Pirmavo Paryžiaus PSG (68), Marselio „Olympique“ (56), Reno „Stade“ (50), Lilio „Olympique“ (49), Nicos „Olympique“ (41), Reimso „Stade“ (41). Čempionu paskelbtas PSG.

Nyderlandai. Sužaisti 26 iš 34 turų. Paskutinės rungtynės vyko kovo 8 d. Pirmavo Amsterdamo „Ajax“ (56), Alkmaro AZ (56), Roterdamo „Feyenoord“ (50), „Eindhoven“ (49), Tilburgo „Willem II“ (44). Čempionas nepaskelbtas.

Belgija. Sužaisti 29 iš 30 pirmojo etapo turų. Paskutinės rungtynės vyko kovo 7 d. Antrajame etape komandos turėjo žaisti dėl 1-6 ir 7-22 vietų (kartu su šešiomis stipriausiomis antrosios lygos komandomis). Pirmavo „Club Brugge“ (70), „Gent“ (55), „Charleroi“ (54), „Antwerp“ (53). Čempionu paskelbtas „Club Brugge“.

Škotija. Sužaisti 30 iš 33 pirmojo etapo turų. Paskutinės rungtynės vyko kovo 11 d. Antrajame etape komandos turėjo žaisti dėl 1-6 ir 7-12 vietų. Pirmavo: Glazgo „Celtic“ (80), Glazgo „Rangers“ (67), „Motherwell“ (46), „Aberdeen“ (45). Čempionu paskelbtas „Celtic“.

Kipras. Sužaistas visas pirmasis etapas (22 turai) ir 1 iš 10 antrojo etapo turų. Pirmavo Nikosijos „Omonoia“ (46), Famagustos „Anorthosis“ (46), Nikosijos APOEL (40), Limasolio „Apollon“ (39). Čempionas nepaskelbtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.