Prodiuserių triukai: tuščiose tribūnose ošia daugiatūkstantinė sirgalių minia

Atgimęs futbolas Vokietijoje pamaitino išbadėjusius aistruolius, bet tai, kad veiksmas vyksta be žiūrovų, erzina. Kas daroma, kad be tribūnų ūžesio mačai neatrodytų tarsi treniruotės?

Vokietijos pirmenybės vyksta tuščiuose stadionuose, o futbolas spengiančioje tyloje atrodo labai neįprastai.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Vokietijos pirmenybės vyksta tuščiuose stadionuose, o futbolas spengiančioje tyloje atrodo labai neįprastai.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2020, 8:54 PM

Sukdamiesi iš situacijos televizijos prodiuseriai prigalvojo įvairiausių triukų.

Teisėjo sprendimų nelydi minios nepasitenkinimas. Puikiai girdima, ką vienas kitam sako žaidėjai. O kai kamuolys atsitrenkia į skersinį, nuaidi tik nykus dundesys.

Vokietijos futbolo čempionato rungtynių transliacijos be jokio žiūrovų palaikymo iš pirmo žvilgsnio gali priminti draugų pasispardymą kamuoliu parke.

Kai kurie kanalai perka signalą „be tribūnų“, kai girdėti tik žaidėjų ir trenerių šūksniai, o kiti – „su tribūnomis“, tai yra su papildomu garso takeliu, imituojančiu sausakimšo stadiono garsą.

Nėra paprasta atkurti, tarkim, Dortmundo 81 365 vietų stadiono, kuriame dažniausiai būdavo išparduoti visi bilietai, atmosferą.

Vis dėlto Vokietijos televizijos kanalas „Sky Deutschland“ rado būdą, kaip žmonėms prie ekranų namuose perteikti dideliems stadionams būdingą nuotaiką.

– Kaip veikia procesas, kad televizijos žiūrovai galėtų girdėti sirgalių reakcijas? – buvo paklausta „Sky Deutschland“ sporto prodiuserio Alessandro Reitano.

– Džiaugiamės, kad sprendimas naudoti papildomą garsą teigiamai sutiktas visame pasaulyje.

Buvome tikri, kad norėdami šiuo ypatingu laikotarpiu sirgaliams pasiūlyti geriausią įmanomą patirtį privalome kuo nors papildyti tiesiogines transliacijas.

Pagrindinis principas – gerbti sirgalius. Ir jiems, ir mums trūksta tribūnų palaikymo – to atstoti neįmanoma.

Būtent todėl nusprendėme palikti garsą iš tuščio stadiono kaip pagrindinį garso takelį ir pasiūlyti antrą takelį su „stadionine atmosfera“.

Paėmėme ankstesnes komandų tarpusavio rungtynes ir kiekvienam mačui paruošėme garso dengimą.

Tarkim, žaidžia „Borussia“ ir „Bayern“. Iš praėjusio tarpusavio mačo paėmėme stadiono garsą su sirgalių plojimais, skanduotėmis ir taip toliau. Mūsų garso režisierius transliavimo vagonėlyje miksuoja autentišką stadiono garsą su šiais dengimais.

Visa tai atkeliauja į transliacijų centrą Unterferinge netoli Miuncheno, ir prasideda keblioji dalis.

Esame sukūrę garso šablonus iš specifinių momentų: baudinių, pražangų, VAR sistemos sprendimų ir žmonių reakcijų. Vienas garso prodiuseris žiūri rungtynes ir turi parinkti tinkamą šabloną tinkamam momentui.

Pavyzdžiui, kažkas prasižengė arba paskirtas 11 metrų baudinys. Turime šablonus, kaip į tai reaguotų sirgaliai, ir iš karto paleidžiame tą garsą.

Šiuo metu tai geriausias įmanomas variantas. Prodiusuojant papildomą garsą savaitgaliais dirba apie dešimt žmonių.

– Įtampos prodiuseriui, fiziškai pridedančiam aistruolių reakciją, turbūt netrūksta. Kas bus, jei jis paspaus ne tą mygtuką?

– Atsakomybė didelė. Kai pradėjome šį projektą, iš karto pasakėme: turime viską atlikti tinkamai.

Pasirinkome garso prodiuserius, kurie patys yra futbolo aistruoliai ir dažnai lankosi stadionuose. Jie žino sirgalių kultūrą, kaip jie reaguoja, todėl nuspėja veiksmus dar prieš jiems įvykstant. Jiems puikiai sekasi.

Man atrodo, net labai atidžiai klausydamasis nerasi klaidų. Prieš atnaujinant sezoną daug dirbome. Atidžiai rinkome dainas, kurios girdimos stadionuose, ir atsitiktinius šūksnius. Reikėjo peržiūrėti daugybę rungtynių, kad surastume tinkamus momentus. Visa tai buvo padaryta per dvi savaites.

– Jūs visada paruošiate 90 minučių garso dengimo. Bet ką darote, kai garsas neatitinka to, kas vyksta aikštėje?

– Tai pilkoji zona – gyvų rungtynių nuspėti negali, nebent numanyti.

Prodiuseriai gali pakeisti iš anksto paleistą garso dengimą kitu šablonu. Bet tai negali atitikti šimtu procentų.

Bandome rasti pusiausvyrą tarp autentiško garso iš stadiono ir jį papildyti kitu garsu. Nežinome, kiek dar tęsis čempionatas be sirgalių, todėl visą laiką stengiamės tobulėti.

– Ar radote įkvėpimo videožaidimuose, kurie naudoja stadionų garsą? Ten dažnai girdėti, kaip aistruoliai piktinasi teisėjais, ploja arba nušvilpia ilgus kamuolio perdavimus.

– Juokinga, bet kai pirmą kartą susitiko visa mūsų kūrybinė grupė, pasakėme: turime pasižiūrėti rungtynes per „EA Sports FIFA 2020“.

Kad pajustume tinkamą toną, atmosferą ir pagautume gerą nuotaiką.

Žinoma, negalėjome naudoti „EA Sports“ garso šablonų, taigi turėjome sukurti savus.

– Kalbama, kad panašius sirgalių garso įrašus savo transliacijose naudos ir NFL bei NBA. Ar manote, kad šis modelis tinkamas kitoms sporto šakoms?

– Tikrai taip, visi turėtų apie tai pagalvoti.

Svarbiausia – gerbti tų sporto šakų sirgalių kultūrą. Jei rasi gerą sprendimą, visi tai įvertins. 

Parengta pagal ESPN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.