Per Europos futbolo turnyrų rungtynes tribūnos bus tuščios

Praėjusiais metais stipriausi Lietuvos futbolo klubai liepos mėnesį jau žaisdavo svarbiausias sezono rungtynes. Tuo metu vykdavo abiejų Senojo žemyno turnyrų – Čempionų lygos ir Europos lygos – atrankos pirmieji etapai. Tačiau šiais metais dėl COVID-19 pandemijos viskas yra kitaip, todėl Marijampolės „Sūduvai“, Vilniaus „Žalgiriui“, Vilniaus „Riteriams“ ir „Kauno Žalgiriui“ pirmųjų tarptautinių rungtynių reikės palaukti dar keturias savaites.

Pilnai užpildytų stadiono tribūnų Marijampolėje šį sezoną Europos turnyruose neišvysime<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pilnai užpildytų stadiono tribūnų Marijampolėje šį sezoną Europos turnyruose neišvysime<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praėjusiais metais stipriausi Lietuvos futbolo klubai liepos mėnesį jau žaisdavo svarbiausias sezono rungtynes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praėjusiais metais stipriausi Lietuvos futbolo klubai liepos mėnesį jau žaisdavo svarbiausias sezono rungtynes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmųjų etapų burtai bus traukiami rugpjūčio 9-10 d.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmųjų etapų burtai bus traukiami rugpjūčio 9-10 d.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 23, 2020, 11:32 AM

Europos turnyrus rengiančiai Europos futbolo asociacijų sąjungai (UEFA) priverstinių permainų teko griebtis dėl kovo viduryje žemyną sukausčiusios pandemijos. Tuo metu buvo sustabdytos beveik visų šalių nacionalinės pirmenybės. Gegužės pabaigoje ar birželio mėnesį daugelyje šalių futbolo varžybos buvo atnaujintos, bet dėl ilgos pertraukos kelialapiai į Europos turnyrus išdalinti dar ne visur.

UEFA nurodė nacionalinėms lygoms, kad abiejuose Europos turnyruose paskutinis registravimo terminas bus rugpjūčio 3-ioji, tad iki tos dienos turi būti baigtos visos šalių pirmenybės, kuriose žaidžiama pagal sistemą ruduo-pavasaris.

Lietuvos A lygai skubėti nereikėjo. Mūsų šalies futbolo pirmenybės pradedamos pavasarį ir baigiamos rudenį, todėl visi keturi klubai, kurie 2020-2021 metų sezone dalyvaus Europos turnyruose, paaiškėjo dar pernai. Vienintelį kelialapį į Čempionų lygos atranką iškovojo „Sūduva“, tris kelialapius į Europos lygos atranką – Vilniaus „Žalgiris“, „Riteriai“ ir „Kauno Žalgiris“.

 

Užsitęsus 2019-2020 metų sezonui, UEFA teko ne tik nukelti naujo 2020-2021 metų sezono pradžią, bet ir sukti galvą, kaip suspausti sutrumpėsiantį turnyrą. Europos futbolo vadovai priėmė nestandartinį sprendimą – trijuose Čempionų lygos atrankos etapuose ir visuose penkiuose Europos lygos atrankos etapuose komados susitiks tik po vieną kartą.

Teoriškai įmanoma, kad šią vasarą Lietuvoje neįvyks nė vienerios Europos turnyrų rungtynės. Kita vertus, jei burtai būtų palankūs, visos keturios komandos galėtų žaisti namie ir joms nereikėtų keliauti į užsienį.

Čempionų lygos atrankos pirmojo etapo rungtynės bus žaidžiamos rugpjūčio 18-19 d., antrojo etapo – rugpjūčio 25-26 d., trečiojo etapo – rugsėjo 15-16 d. Atrankos atkrintamajame etape rugsėjo 22-23 ir 29-30 d. jau bus žaidžiamos dvejos rungtynės.

Europos lygos atrankos preliminaraus etapo mačai numatomi rugpjūčio 20 d., pirmojo etapo – rugpjūčio 27 d., antrojo etapo – rugsėjo 17 d., trečiojo etapo – rugsėjo 24 d., atkrintamojo etapo – spalio 1 d.

Pirmųjų etapų burtai bus traukiami rugpjūčio 9-10 d.

Net jei burtai bus palankūs ir Lietuvos komandos Europos turnyrų rungtynes žais namie, sirgaliai stebėti šias rungtynes stadionuose negalės.

Per birželio viduryje vykusį posėdį, kuriame numatė svarbiausias naujojo sezono gaires, UEFA neapsisprendė, ar Čempionų lygos ir Europos lygos atrankos etapuose leis klubams žaisti su žiūrovais. Įvairiose šalyse šiuo metu galioja skirtingi vyriausybių nurodymai, todėl kai kur žiūrovai į tribūnas jau leidžiami, kitur visos rungtynės vyksta tuščiuose stadionuose.

Vis dėlto vėliau UEFA paskelbta, kad atrankos etapų rungtynės turės būti rengiamos be žiūrovų. Sirgaliai nebus įleidžiami net tose šalyse, kuriose pagal sveikatos saugumo reikalavimus žiūrovams nedraudžiama patekti į tribūnas.

UEFA šį sprendimą pagrindė ne vien noru užtikrinti didesnį sveikatos saugumą, bet ir bandymu sudaryti varžovams lygesnes sąlygas. Kadangi atrankos etapuose bus žaidžiamos tik vienerios rungtynės, namie rungtyniaujanti komanda, jei ją dar ir palaikytų savi sirgaliai, įgytų labai didelį pranašumą.

Dėl ypatingų sąlygų UEFA nustatė ir ypatingas rinkodaros taisykles. Jei paprastai atrankos etapuose visos televizijos teisės priklausydavo šeimininkams, tai šiais metais jos priklausys abiem klubams. Tačiau šeimininkai galės televizijos teises platinti tik savo šalyje, o išvykoje žaisiantis klubas – ir savo šalyje, ir neutraliose šalyse. UEFA taip pat pažadėjo svečiams padengti dalį kelionės išlaidų.

Per praėjusius sezonus pakankamai reitingo taškų prikaupusi „Sūduva“ traukiant Čempionų lygos atrankos pirmojo etapo burtus pateks tarp skirstytų komandų. Todėl pirmajame etape Lietuvos čempionai tikrai nesusitiks su Razgrado „Ludogorec“, Belgrado „Crvena Zvezda“, Glazgo „Celtic“, Budapešto „Ferencvaros“ (šie keturi klubai Čempionų lygos arba Europos lygos atrankoje skriaudė marijampoliečius tris praėjusias vasaras), „Astana“ (ši komanda prieš ketverius metus Čempionų lygos atrankoje įveikė Vilniaus „Žalgirį“), Tel Avivo „Makabi“ (šią komandą suvalkiečiai pernai nugalėjo Europos lygos atrankos trečiajame etape), Varšuvos „Legia“ (jai šiais metais susigrąžinti Lenkijos čempionės vardą padėjo Arvydas Novikovas) bei dar keliais stipresniais klubais.

Tarp galimų „Sūduvos“ varžovų – kelių kaimyninių šalių čempionai: Bresto „Dynama“ (Baltarusija), Talino „Flora“ (Estija), „Riga“ (Latvija), taip pat Ešo „Fola“ (Liuksemburgas), Stokholmo „Djurgardens“ (Švedija), Podgoricos „Budućnost“ (Juodkalnija), „Connah‘s Quay Nomads“ (Velsas), „Klaksvik“ (Farerų Salos), „Europa“ (Gibraltaras), Jerevano „Ararat-Armenia“ (Armėnija), Kuopijo KuPS (Suomija), Reikjaviko KR (Islandija), „Tirana“ (Albanija), Kratovo „Sileks“ (Šiaurės Makedonija), „Floriana“ (Malta), preliminaraus atrankos etapo nugalėtojai ir Tbilisio „Dinamo“ (Gruzija) arba Slovėnijos čempionais tapę „NK Celje“.

Europos lygos atrankos pirmajame etape Vilniaus „Žalgiris“ ir „Riteriai“ bus tarp skirstytų komandų, „Kauno Žalgiris“ – tarp neskirstytų.

Pernai Europos turnyruose žaidė tos pačios keturios Lietuvos komandos. „Sūduva“ pralaimėjo pirmajame Čempionų lygos atrankos etape, bet gavo teisę pereiti į Europos lygos atranką, kurioje nužygiavo iki atkrintamojo etapo. Kitos trys komandos iškrito Europos lygos atrankos pirmajame etape.

2020-2021 metų Europos futbolo sezonas prasidės dar nesibaigus 2019-2020 metų sezonui. Šių metų kovo mėnesį abu žemyno turnyrai buvo nutraukti aštuntfinalio viduryje: Čempionų lygoje keturios poros sužaidė tik pirmąsias šio etapo rungtynes, kitų keturių porų komandos susitiko po du kartus ir išsiaiškino ketvirtfinalio dalyvius, Europos lygoje šešios poros sužaidė pirmąsias aštuntfinalio rungtynes, kitos dvi poros nesusitiko nė karto.

Numatoma likusias Čempionų lygos rungtynes sužaisti rugpjūčio 7-23 dienomis Lisabonoje, Europos lygos – rugpjūčio 5-21 dienomis Vokietijoje. Per Čempionų lygos baigiamąjį turnyrą turėtų įvykti 11 rungtynių, Europos lygos – 15 rungtynių. Žiūrovai į stadionus nebus įleidžiami.

„Atrodo, kad viskas gerai. Nėra būtinybės kurti atsarginį planą, bet viskas gali pasikeisti. Stebime padėtį. Kol kas anksti kalbėti, ką turėtume daryti, jei prasidėtų antra stipri pandemijos banga“, – kalbėjo sezono pabaigos planą pristatęs UEFA prezidentas Aleksanderis Čeferinas.

Vis dėlto ramiau atsipūsti UEFA vadovai galės tik tada, kai Portugalijos ir Vokietijos stadionuose vėl nuaidės teisėjų švilpukai ir vėl bumsės kamuoliai.

Kas kitą sezoną žais Čempionų lygoje?

2020-2021 metų sezone Čempionų lygos grupių varžybose, kaip ir anksčiau, dalyvaus 32 komandos. Atrankos turnyre bus kovojama tik dėl šešių kelialapių, o 26 komandos iškart gaus teisę rungtyniauti grupių varžybose, kurios turėtų prasidėti spalio 20 d.

Dauguma 2019-2020 metų sezono nacionalinių pirmenybių jau baigėsi, todėl jau aiški 21 komanda, pateksianti į Čempionų lygos grupių etapą. Jų sąrašas:

Ispanija: Madrido „Real“, „Barcelona“, Madrido „Atletico“, „Sevilla“.

Anglija: „Liverpool“, „Manchester City“, (dėl kitų dviejų kelialapių kovoja Londono „Chelsea“, „Manchester United“ ir „Leicester City“).

Italija: Turino „Juventus“, Milano „Inter“, Bergamo „Atalanta“, (dėl paskutinio kelialapio kovoja Romos „Lazio“ ir „Roma“).

Vokietija: Miuncheno „Bayern“, Dortmundo „Borussia“, „Leipzig“, Mionchengladbacho „Borussia“.

Prancūzija: Paryžiaus PSG, Marselio „Olympique“.

Rusija: Sankt Peterburgo „Zenit“, Maskvos „Lokomotiv“.

Portugalija: „Porto“.

Belgija: „Club Brugge“.

Ukraina: Donecko „Šachtar“.

Turkija: Stambulo „Basaksehir“.

Iškart į grupių etapą taip pat pateks šių metų Čempionų lygos ir Europos lygos nugalėtojai. Jei šiuos prizus laimės komandos, jau iškovojusios kelialapius per nacionalines pirmenybes, jas pakeis Amsterdamo „Ajax“ (Nyderlandai) ir Reno „Stade“ (Prancūzija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.