Čempionų lygos pusfinalyje – užuominos iš Briuselio koridorių ir trys vokiečiai treneriai Prancūzija ir Vokietija tapo ne tik Europos ekonomikos varikliais

Koronaviruso pandemijos paveiktoje Čempionų lygoje – netikėti posūkiai: Portugalijoje vykstančiame baigiamajame turnyre į pusfinalį nepateko nė viena Anglijos, Ispanijos ir Italijos komanda.

Čempionų lygoje Miuncheno „Bayern“ (balta apranga) ketvirtfinalyje 8:2 pažemino „Barcelona“ žvaigždes.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Čempionų lygoje Miuncheno „Bayern“ (balta apranga) ketvirtfinalyje 8:2 pažemino „Barcelona“ žvaigždes.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Leipcigo klubą treniruoja 33 metų J.Nagelsmannas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Leipcigo klubą treniruoja 33 metų J.Nagelsmannas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Aug 18, 2020, 2:39 PM, atnaujinta Aug 18, 2020, 2:42 PM

Dėl trofėjaus liko kovoti po dvi Prancūzijos ir Vokietijos ekipas.

Be žiūrovų rugpjūtį Lisabonoje finišuojanti Čempionų lyga ketvirtfinalyje pažėrė staigmenų, kurios apvertė aukštyn kojomis Europos futbolo piramidę.

Vienas po kito ketvirtfinalyje krito Ispanijos milžinai Madrido „Atletico“ ir „Barcelona“ klubai, o favoritų griūtį užbaigė anglų „Manchester City“ nesėkmė.

Iš keturių į pusfinalį patekusių klubų tik Miuncheno „Bayern“ kėlė aukštyn Čempionų lygos trofėjų, bet būtų dar didesnė staigmena, jeigu daugkartiniai Vokietijos čempionai neužbaigtų sezono pergalinga gaida.

Nauja futbolo tvarka

Net Prancūzijos prezidentas neatsispyrė pagundai pasidžiaugti pasikeitusia futbolo tvarka Senajame žemyne.

„Briuselyje kaip futbolo aikštėse“, – pareiškė Emmanuelis Macronas apie dviejų Prancūzijos ir dviejų Vokietijos komandų patekimą į pusfinalį.

Dar niekuomet nėra buvę, kad dvi Prancūzijos komandos žaistų šiame turnyro etape.

Per visą istoriją tik du sykius – 1955 ir 1991 metais – Čempionų lygos (anksčiau Čempionų taurės) pusfinalyje nėra buvę nė vienos Anglijos, Ispanijos ir Italijos ekipos.

„Prancūzija ir Vokietija – Europos varikliai!“ – neslėpė džiugesio E.Macronas, nes šios šalys turi didžiausią svorį žemyno politikoje ir ekonomikoje.

O šį keistą sezoną – ir futbole.

Krito ryškiausios žvaigždės

Lisabonoje šįvakar ir rytoj laukia neįprastos pusfinalio akistatos.

Prancūzijos čempionas „Paris Saint-Germain“ ketvirtfinalyje tik per paskutines minutes 2:1 užbaigė pasakišką Bergamo „Atalanta“ žygį ir dabar kausis su vokiečių „Leipzig“, kuris įkurtas tik prieš 11 metų.

O nutrauktose Prancūzijos pirmenybėse vos 7-ąją vietą užėmęs Liono „Olympique“ trečiadienį bandys sustabdyti galingąjį „Bayern“, kuris nepadoriu rezultatu 8:2 užbaigė Lionelio Messi ir „Barcelona“ žygį.

Liono klubas ketvirtfinalyje 3:1 pranoko brangiausią pasaulyje žaidėjų sudėtį turintį „Manchester City“.

Reikia pasukti galvą norint prisiminti Čempionų lygos pusfinalį, kuriame nebūtų L.Messi ar Cristiano Ronaldo – dviejų ryškiausių žemyno futbolo genijų. To nebuvo net nuo 2005 metų.

C.Ronaldo, laimėjęs Čempionų lygą su „Manchester United“ ir Madrido „Real“, šiemet net neatvyko į baigiamąjį turnyrą Lisabonoje, nes krito su Turino „Juventus“ dar aštuntfinalyje prieš tą patį Liono klubą.

Kartu su su aikštės herojais geso ir trenerių žvaigždės, nes su „Manchester City“ antausį gavo ir garsusis strategas Josepas Guardiola, dukart su „Barcelona“ komanda triumfavęs Čempionų lygoje.

Vokiečių trenerių spindesys

„Olympique“ treniruojantis prancūzas Rudi Garcia vienintelis nėra vokietis strategas tarp pusfinalio dalyvių.

Madrido „Atletico“ su argentiniečiu Diego Simeone išmetė vos 33 metų Juliano Nagelsmanno treniruojamas „Leipzig“. Tas pats, kuris aštuntfinalyje išspyrė Londono „Tottenham Hotspur“ su Jose Mourinho prie vairo.

Įdomu, kad visus pusfinalio klubus treniruoja strategai iš tų šalių, kurioms atstovauja komandos, ir tik „Paris Saint-Germain“ turi svetimšalį trenerį – 46-erių vokietį Thomą Tuchelį. „Bayern“ treniruoja 55-erių vokietis Hansi Flickas.

„Tai maloni situacija Vokietijos futbolui. Trenerių rengimas šalyje labai geras“, – sakė J.Nagelsmannas.

„Leipzig“ treneris vienu metu mokėsi ir iš Th.Tuchelio, su kuriuo dirbo „Augsburg“.

„Bent vienas Vokietijos treneris bus finale. Tuo jau nereikia abejoti“, – džiaugėsi J.Nagelsmannas.

Favoritai nespėjo pailsėti?

Futbolo ekspertai pastebi, kad dėl pandemijos sujauktas klubų sezonas nebuvo naudingas Anglijos, Ispanijos ir Italijos ekipoms, – jos po pertraukos ilgai žaidė vietiniuose čempionatuose, kurie baigėsi tik liepos pabaigoje ar jau rugpjūtį.

Tuo metu Prancūzija išvis neatnaujino sezono, o Vokietija tai padarė pati pirmoji ir anksti jį baigė dar birželio pabaigoje.

Čempionų lygos baigiamasis 10 dienų turnyras vyksta dviejuose stadionuose Portugalijoje, jo nugalėtojai paaiškės sekmadienį.

„Barcelona“ išgyveno gėdą

Pralaimėjimas 2:8 pateko į „Barcelona“ klubo juodąją knygą, todėl išvadų nereikėjo ilgai laukti. Vakar paskelbta, kad klubas nutarė atleisti situacijos visiškai nesuvaldžiusį trenerį Quique Setieną.

„Barcelona“ klubui toks sutriuškinimas reiškė fiasko ne tik dėl rezultato ar baigto žygio Čempionų lygoje. Katalonų klubas šį sezoną liko neiškovojęs nė vieno trofėjaus.

Buvęs Ispanijos rinktinės žaidėjas 61-erių Q.Setienas prie „Barcelona“ vairo stojo tiktai šių metų sausio 13-ąją, pakeitęs irgi atleistą Ernesto Valverde.

Treneris iškart po rungtynių nenorėjo kalbėti apie savo ateitį, bet nusivylę „Barcelona“ žaidėjai jau prakalbo apie esminius pokyčius.

„Siaubingas pasirodymas. Jaučiame gėdą, negalime taip žaisti. Pasiekėme dugną, todėl reikia pokyčių. Jei reikės, būsiu pirmasis, kuris pasitrauks“, – kritikos sau negailėjo „Barcelona“ ekipos senbuvis gynėjas Gerard’as Pique. (LR)

Čempionų lygos ketvirtfinalis

Bergamo „Atalanta“ – „Paris Saint-Germain“ 1:2 (1:0). M.Pašaličius (27)/Marquinhosas (90), E.M.Choupo-Motingas (90+3).

„Leipzig“ – Madrido „Atletico“ 2:1 (0:0). D.Olmo (51), T.Adamsas (81)/J.Felixas (71 iš 11 m).

„Barcelona“ – Miuncheno „Bayern“ 2:8 (1:4). D.Alaba (7 į savo vartus), L.Suarezas (57)/Th.Mulleris (4, 31), I.Perišičius (22), S.Gnabry (27), J.Kimmichas (63), R.Lewandowskis (82), Ph.Coutinho (85, 89).

„Manchester City“ – Liono „Olympique“ 1:3 (0:1). K.de Bruyne (69)/M.Cornet (24), M.Dembele (79, 87).

Pusfinalio poros.

Rugpjūčio 18 d. „Leipzig“ – „Paris Saint Germain“.

Rugpjūčio 19 d. „Olympique“ – „Bayern“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.