Superlygą su uždara parduotuve palyginęs FIFA bosas G. Infantino: „Neduodu leidimo“

FIFA prezidentas Gianni Infantino nepritaria turtingiausių Europos futbolo klubų siekiui sukurti uždarą Superlygą. Apie jis prabilo 45-ajame UEFA kongrese, kuris svarsto susidariusią situaciją.

 G.Infantino nepritaria Superlygos projektui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Infantino nepritaria Superlygos projektui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Infantino nepritaria Superlygos projektui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Infantino nepritaria Superlygos projektui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 2:27 PM, atnaujinta Apr 20, 2021, 2:38 PM

Superlyga yra projektas, kuris apima tai, ko nėra FIFA ir UEFA sistemose. Tai uždara parduotuvė, tai lygų ir futbolo institucijų stabdis. Kaip FIFA bosas, aš neduodu sutikimo tokiam dalykui“, – pasakė UEFA kongrese Šveicarijoje G.Infantino.

Šveicaras pirmą kartą viešai kalbėjo apie 12 klubų iš Anglijos, Ispanijos ir Italijos naują projektą, kurio tikslas yra sukurti savo lygą ir iš esmės pakeisti tarptautinę futbolo varžybų sistemą.

Kaip pranešė savo kalbos pradžioje, G.Infantino turėjo kitokį planą susitikti su svarbiausiais Europos futbolo žmonėmis.

„Norėjau pakalbėti apie perėjimų sistemos reformą, grįžimą po koronaviruso pandemijos, vaikų apsaugą, kad neatimtume iš jų sporto sunkiu ir pavojingu metu. Norėjau pakalbėti apie varžybų kalendorių sudarymo problemą ir apie žmogaus teises, kurios Katare žymiai pagerėjo. Ši šalis nori padaryti geriausią visų laikų pasaulio čempionatą. Taip pat norėjau pakalbėti apie 2023 m. pasaulio moterų čempionatą ir futbolo rungtynių kalendorių. Bet dėl to, kas įvyko per kelias dešimtis valandų, aš negaliu to padaryti, – sakė buvęs UEFA prezidentas.

G.Infantino pripažino, kad futbolui gresia rimta krizė.

„Dabar mus visus domina tik viena tema. Dvi dienas žiniasklaidoje skaitau apie futbolo karą ir krizę. Tai yra baisūs dalykai, susiję su žaidimu, kurį mėgstame. Tai Superlygos projektas.

Būsiu sąžiningas nuo pat pradžių. FIFA yra organizacija, paremta giliomis sporto vertybėmis ir statutu. Tai ne tik federacijų, bet ir klubų priimtas statutas. Kaip FIFA mes neleidžiame kurti Superlygos.

Mes su UEFA esame su sirgaliais, kurie rodo savo nepasitenkinimą. Būdamas FIFA prezidentu, aš jiems visokeriopai pritariu“, – sakė G.Infantino.

FIFA vadovas prisiminė savo karjerą.

„Aš taip pat žaidžiau futbolą. Buvau silpnas žaidėjas, žaidžiau prasčiausiame Šveicarijos divizione, iš kurio neįmanoma iškristi, bet turėjau galimybę varžytis ir svajoti. Tai buvo mėgėjų klubas.

Bet kas suteikė jėgų ir skatino kiekvienose rungtynėse, buvo tai, kad mūsų laukė aukštesni lygiai, kad mes galime kažkur žengti, nuveikti kažką puikaus. Šis mechanizmas visada buvo ir bus futbolo jėga. Tai kilimas nuo Pelenės prie Karalienės – kelias iš apačios į viršų. Šis modelis visada veikė. Aš dešimtmečius dalyvavau vyriausybės futbolo struktūrose ir visada jį palaikiau, propagavau ir darysiu toliau.

Iškritimai, paaukštinimai, galimybė pakeisti savo situaciją yra tai, kas futbolui visada buvo svarbiausia“, – kartojo G.Infantino.

Superlyga yra uždaras ir saugus projektas, o jame gali keistis tik 5 iš 20 klubų.

„Jei kai kurie sprendimus priimantys asmenys nori įvesti naują tvarką, jie turi prisiimti atsakomybę už tai, ką daro, ir atsižvelgti į savo veiksmų pasekmes. Jie turi suprasti, kad prisiima atsakomybę pakeisti taisykles, kurios futbole veikia ne dešimtmečius, o šimtmetį, – sakė G.Infantino. – Suprantu, kad emocijos užvaldė kelias pastarąsias dienas.

Suprantu, kad koronaviruso pandemija trukdo funkcionuoti, tačiau šiuo metu atsakomybė už savo veiksmus yra dar svarbesnė.

FIFA ir UEFA yra institucijos, norinčios atvirų derybų, tačiau turi būti noras pasiekti šalių susitarimą“, – kalbėjo šveicaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.