Pustrečios dienos trukusi futbolo revoliucija – kaip žaibiška mirtimi žlugo Superlygos projektas Tiksli chronologinė įvykių seka

Futbolo revoliucijai turėjęs prilygti Europos Superlygos projektas subyrėjo vos per 56 valandas.

Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Superlyga paskelbė, kad keis turnyro formatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Superlyga paskelbė, kad keis turnyro formatą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Futbolo sirgalių protestas prieš Superlygą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
UEFA prieš Superlygą ėmėsi sankcijų.<br>PA/Scanpix nuotr.
UEFA prieš Superlygą ėmėsi sankcijų.<br>PA/Scanpix nuotr.
UEFA prezidentas A.Čeferinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
UEFA prezidentas A.Čeferinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 2:50 PM, atnaujinta Apr 21, 2021, 2:58 PM

Portalas lrytas.lt remdamasis „The Guardian“ žurnalisto Marcuso Christensono apžvalga, pristato tikslią chronologinę Europos Superlygos įvykių seką.

Balandžio 18 diena, sekmadienis.

15 val. (Lietuvos laiku) „The Times“ žurnalistas Martynas Ziegleris praneša, kad penki Anglijos klubai pasirašė 20 komandų apjungiančią sutartį, kuri taps Europos Superlyga. Manoma, kad šie klubai yra „Manchester United“, „Liverpool“, Londono „Arsenal“, Londono „Chelsea“ ir Londono „Tottenham Hotspur“.

16 val. Pasirodė pranešimai, kad prie šių komandų taip pat jungiasi ir „Manchester City“. Manoma, kad Superlygą sudarys 15 nuolatinių klubų, o tarp jų taip pat bus „Barcelona“, Madrido „Real“, Madrido „Atletico“, Turino „Juventus“, Milano „Inter“ ir „AC Milan“. Manoma, kad 15 „klubų steigėjų“ tarpusavyje pasidalins 3,5 mldr. eurų siekiančią dotaciją. Oficialaus pranešimo laukiama 21 val. 30 min.

19 val. Pasirodo pirmosios pasaulio reakcijos. „Manchester United“ legenda Gary Neville'as sulaukia daug dėmesio už viešą kritiką prie Superlygos prisijungiantiems klubams. Buvęs futbolininkas negaili karčių žodžių ne tik „Manchester United“, bet ir kitoms Anglijos komandoms.

„Tai yra visiškas apsimetinėjimas ir nusikaltimas“, – „SkySports“ eteryje kalbėjo G.Neville'as.

22 val. 30 min. Nepasitikėjimą naujai organizuojama lyga išreiškia ir Jungtinės Karalystės vyriausybė. Ji teigia, kad Europos Superlyga yra žalinga futbolui ir vyriausybė yra pasiruošusi remti visas institucijas, kurios imsis veiksmų prieš naująjį darinį.

01:00 val. Klubai vienas po kito socialinėje erdvėje skelbia pranešimus, kad dalyvaus naujai steigiamoje Europos Superlygoje, kuri startuos jau rugpjūtį. Komandos taip pat praneša, kad darinio prezidentu taps Madrido „Real“ vadovas Florentino Perezas.

„Esame pasiruošę padėti futbolui kilti į naują lygį, kuris užims teisingą vietą pasaulyje“, – teigė F.Perezas.

Balandžio 19 diena, pirmadienis.

10 val. Per pasaulį ir toliau ritasi reakcijų banga. Į Superlygą sureaguoja ir komandų palaikymo bei rėmėjų grupės, kurios smerkia šią naują organizaciją.

„Jie sako, kad reikia tikėtis netikėto, tačiau mes patyrėme didžiausią pasaulyje išdavyste“, – teigia „Chelsea“ palaikymo grupė.

11 val. Europos Superlyga laišku kreipiasi į UEFA ir FIFA prezidentus ir skelbia teisminius procesus, kurie yra skirti blokuoti Superlygai skirtoms sankcijoms.

Superlygos klubų vadovai taip pat pradeda palikti Europos klubų asociaciją. Tarp jų – Edas Woodwardas („Manchester United“) ir Andrea Agnelli (Turino „Juventus“).

12 val. Vokietijos futbolo milžinai Dortmundo „Borussia“ ir Miuncheno „Bayern“ teigia, kad neketina dalyvauti Superlygoje, kiek vėliau prie jų prisijungė ir „Leipzig RB“ ekipa.

„Paris Saint-Germain“ (PSG) vis dar nepateikė oficialaus pranešimo, tačiau užkulisiuose teigiama, kad Prancūzijos ekipa taip pat nerungtyniaus Superlygoje.

13 val. PSG žaidėjas Anderas Herrera tapo pirmuoju aktyviu aukštos klasės futbolininku, kuris viešai pasmerkia Superlygos projektą.

Nepasitikėjimą naujuoju projektu taip pat išreiškia pasaulio čempionas Mesutas Ozilas bei legendiniai treneriai Arsene'as Wengeras ir seras Alexas Fergusonas.

16 val. UEFA prezidentas Aleksandas Čeferinas smerkia „negarbingai“ pasielgusius klubus ir kartoja, kad žaidėjai, kurie dalyvaus Superlygoje, negalės atstovauti savo rintinėms Europos bei pasaulio čempionato rungtynėse. A.Čeferinas taip pat smogė E.Woodwardui ir A.Agnelli sakydamas: „Mes nežinojome, kad gyvatės yra taip arti mūsų, tačiau dabar viską puikiai žinome.“

19 val. Jungtinės Karalystės vyriausybė teigia, kad yra pasiruošusi padaryti viską, kad Anglijos klubai neprisijungtų prie Superlygos. Kultūros sekretorius Oliveris Dowdenas pabrėžia, kad futbolo valdžia taiko platų sankcijų spektrą ir remia ministrus.

21 val. Po „Premier“ lygos dvikovos prieš „Leeds United“ ekipą „Liverpool“ strategas Jurgernas Kloppas teigė, kad jam nepatinka Superlygos idėja. Su treneriu sutinka ir klubo žaidėjas Jamesas Milneris, kuris priduria, kad ir kiti žaidėjai taip pat pasisako prieš šį projektą.

23 val. „Real“ prezidentas F.Perezas Ispanijos televizijoje teigė, kad Superlyga yra pasiruošusi išgelbėti futbolą bei prie „žlugimo ribos“ atsidūrusius klubus.

F.Perezas taip pat priduria, kad nesiimant permainų visi didieji klubai mirs iki 2024-ųjų.

Balandžio 20 diena, antradienis.

12 val. „Everton“ ekipa tapo pirmoji Anglijos „Premier“ lygos komanda, kuri viešai raštu pasmerkė Superlygą.

„Šios arogantiškos priešpriešos nenori niekas. Pagarbiai prašome nedelsiant atsiimti pasiūlymus“, – teigiama „Everton“ pranešime.

13 val. „The Guardian“ žurnalistas Seanas Ingle'as praneša, kad du Anglijos klubai – „Chelsea“ ir „Manchester City“ vis dar „svyruoja“ dėl galimybės žaisti Superlygoje.

FIFA prezidentas Gianni Infantino teigia, kad jo vadovaujama organizacija griežtai nepritaria Superlygai.

15 val. 30 min. Pasipiktinimą Superlygai išreiškia ir „Manchester City“ treneris Pepas Guardiola.

„Jei nėra jokios konkurencijos, pastangų ir sėkmės – tai nėra sportas“, – pabrėžė vieno iš 12 Superlygos klubų strategas.

16 val. Mitingo akciją prieš artėjančias „Premier“ lygos rungtynes surengia Londono „Chelsea“ gerbėjai. Jie prie „Stamford Bridge“ stadiono iškelia plakatus, kurie smerkia Superlygą ir „Chelsea“ klubą.

20 val. Pasirodo pirmieji pranešimai, kad „Chelsea“ ketina pasitraukti iš Superlygos ir ruošia tam reikiamus dokumentus.

21 val. Prie „Chelsea“ jungiasi ir kitas Anglijos klubas – „Manchester City“, kuris motyvuoja savo sprendimą netrukus įvyksiančiu Superlygos žlugimu.

22 val. Vis daugiau pranešimų teigia, kad E.Woodwardas metų pabaigoje atistatydins iš „Manchester United“ vicepirmininko pareigų.

23 val. 23 min. „Manchester City“ tapo pirmuoju Superlygos klubu, kuris viešai pranešė apie rengiamą pasitraukimą iš šios organizacijos.

00 val. 55 min. Tokiu pat keliu pasuka ir „Liverpool“, „Arsenal“, „Manchester United“ ir „Tottenham Hotspur“ ekipos.

Londono „Arsenal“ komanda viešai atsiprašo klubo gerbėjų.

02 val. 40 min. Pasitraukus Anglijos klubams bei pasirodžius pranešimams apie galimus Italijos ir Ispanijos komandų pasitraukimus, Superlyga skelbia, kad neatsisako šio projekto, tačiau planuoja imtis atitinkamų permainų.

02 val. 45 min. Apie pasitraukimą iš Superlygos praneša ir paskutinysis Anglijos klubas – Londono „Chelsea“.

„Dalyvavimas Superlygoje neatitiktų klubo, rėmėjų ir futbolo bendruomenės interesų“, – rašoma „Chelsea“ pranešime.

Balandžio 21 diena, trečiadienis.

13 val. 30 min. Prie komandų, kurios traukiasi iš Superlygos jungiasi ir Milano „Inter“ bei Madrido „Atletico“. Apie tai ekipos praneša oficialiose savo interneto svetainėse.

14 val. 30 min. Apie pasitraukimą iš Superlygos pranešė ir „AC Milan“ ekipa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.