Ukraina sako pasiekusi kompromisą su UEFA dėl rinktinės marškinėlių futbolo čempionate

Ukrainos futbolo asociacija penktadienį pranešė, kad jai pavyko pasiekti kompromisą su Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) dėl Maskvos pyktį išprovokavusios 2020 metų Europos futbolo čempionato ukrainiečių rinktinės uniformos su Rusijos aneksuoto Krymo atvaizdu ir populiariu šūkiu.

UEFA su Ukraina ir toliau tęsia dialogą dėl futbolo marškinėlių.<br>Facebook ir Reuters/Scanpix nuotr. koliažas.
UEFA su Ukraina ir toliau tęsia dialogą dėl futbolo marškinėlių.<br>Facebook ir Reuters/Scanpix nuotr. koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2021, 8:33 AM

Tuo metu UEFA sako, kad iš esmės niekas nepasikeitė.

„Mums pavyko pasiekti pergalingą kompromisą su UEFA!“ – feisbuke pranešė Ukrainos futbolo federacijos prezidentas Andrijus Pavelka, pavadinęs derybas „itin sudėtingomis“.

Ant naujos Ukrainos rinktinės uniformos, pristatytos birželio 7 dieną prieš penktadienio vakarą startavusį Europos čempionatą, yra du užrašai: apykaklės išorėje pusėje – „Šlovė Ukrainai!“, vidinėje – „Šlovė didvyriams!“

UEFA ketvirtadienį pareikalavo Ukrainos pašalinti pastarąjį, Rusijos protestą išprovokavusį „politinį šūkį“.

UEFA atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Ukraina sutiko uždengti šūkį „Šlovė didvyriams!“ mažesniu šalies žemėlapiu.

„Jie jį uždengs, o tai prieš kiekvienas varžybas tikrins (UEFA) delegatas“, – nurodė tas atstovas.

Pasak jo, šis susitarimas „niekuo nesiskiria nuo to, kas buvo nuspręsta“ ketvirtadienį.

Rusija kritikavo abu šūkius dėl jų sąsajų su Antrojo pasaulinio karo laikų ukrainiečių nacionalistinėmis grupuotėmis, bendradarbiavusiomis su naciais.

UEFA iš pradžių buvo patvirtinusi ukrainiečių rinktinės uniformos dizainą, tačiau Rusijai pateikus oficialų skundą ji nurodė pašalinti šūkį „Šlovė didvyriams!“ nuo marškinėlių.

Vis tik UEFA neturėjo pretenzijų dėl išorinėje pusėje išsiuvinėto šūkio „Šlovė Ukrainai“, nes „atskirai (jis) gali būti traktuojamas kaip bendrinė ir nepolitinė frazė, turinti bendrą nacionalinę reikšmę“, ir dėl ant marškinėlių pavaizduotų Ukrainos kontūrų, nes vienoje iš Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijų „teritorinės sienos pripažįstamos tokios, kokios apytiksliai vaizduojamos dizaine“.

Penktadienį A. Pavelko sakė, kad užuot pašalinusi šūkį, Ukraina pridės dar vieną elementą marškinėlių vidinėje pusėje. Žodžiai „Šlovė didvyriams!“ bus naujos emblemos dalis, sakė Ukrainos futbolo federacijos prezidentas.

Šūkis „Šlovė Ukrainai!“ ir atsakomasis šūkis „Šlovė didvyriams!“ yra patriotiškas devizas, dažnai naudotas Kremliaus remtą lyderį Viktorą Janukovyčių nuvertusių protestų dalyvių per 2014 metų revoliuciją, taip pat jie siejami su ne vieną dešimtmetį trukusia Ukrainos kova už nepriklausomybę.

Po to sukilimo, kurį Maskva pasmerkė, Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo remti prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose. Besitęsiantis konfliktas nuo 2014 metų pareikalavo daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Tarptautinė bendrija Krymo aneksiją laiko neteisėta ir jos nepripažįsta. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga dėl to paskelbė sankcijų Rusijai.

Ukraina savo pasirodymą Europos futbolo čempionate pradės sekmadienį, kuomet varžysis su olandais Amsterdame. Į C grupę patekusi ukrainiečių rinktinė taip pat žais su Austrija ir Šiaurės Makedonija.

Rusija pateko į B grupę kartu su Belgija, Danija ir Suomija. Per savo pirmąsias varžybas rusų komanda šeštadienį rungtyniaus su belgais Sankt Peterburge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.