Pirmoji ispanų „Euro 2020“ korida Sevilijoje su švedais: kamuolio ridinėjimas įvarčiais nevirto

Europos futbolo čempionate pirmadienį E grupėje kovą pradėjo Ispanijos ir Švedijos rinktinės - jų rungtynės Sevilijoje baigėsi 0:0 nepaisant didžiulės ispanų persvaros kontroliuojant kamuolį.

 A.Isakas kėlė galvos skausmą ispanų gynėjams.<br> AP/Scanpix nuotr.
 A.Isakas kėlė galvos skausmą ispanų gynėjams.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Ispanijos rinktinė varžovus priima Sevilijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ispanijos rinktinė varžovus priima Sevilijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2021, 9:39 PM, atnaujinta Jun 15, 2021, 12:04 AM

Ispanai spaudė švedus visas rungtynes, tačiau šiauriečiai ramiai ir patikimai gynėsi, o patys surengė kelias kontratakas, kuriose buvo arti įvarčio.

Abi rinktinės prieš „Euro 2020“ turėjo bėdų dėl koronaviruso, kai teko izoliuotis ir keisti susirgusius žaidėjus.

E grupėje dar rungtyniauja Lenkijos ir Slovakijos rinktinės, kurių rungtynes pirmadienį Sankt Peterburge 2:1 laimėjo slovakai.

Nuo pirmųjų minučių ispanai ėmė spausti šiauriečius, tačiau švedai atlaikė pirmąsias šeimininkų atakas. Pirmąsias 10 min. ispanai kontroliavo kamuolį 90 proc. laiko.

16-ąją min. po Dani Olmo smūgio galva iš 5 metrų švedų vartininkas išgelbėjo komandą. 

38-ąją min. Alvaro Morata iš 11 metrų smūgiavo netrukdomas, bet neužsuko kamuolio į vartus. 

42-ąją min. auksinę progą turėjo švedai: po kontratakos Alexanderis Isakas pakartotiniu smūgiu pramušė vartininką, bet kamuolys pataikė į gynėją, atšoko į virpstą ir nuo jo įkrito nustebusiam vartininkui į rankas. 

61-ąją min. po trijų švedų kontratakos Marcus Bergas iš kelių metrų nepataikė į vartus po puikaus Alexanderio Isako perdavimo.

Paskutinį rungtynių ketvirtį komandos atliko net po penkis keitimus, todėl teisėjas pridėjo 6 minutes.

Ispanai atakavo iki pabaigos,. bet taip ir nesugebėjo pelnyti įvarčio, nors kontroliavo kamuolį 76 proc. laiko, o į vartus smūgiavo 14 sykių.

Koks buvo ispanų ir švedų kelias į Europos čempionatą?

Auksinių laikų išsiilgusi Ispanija atrankoje pateikė labai rimtą paraišką. 2019 metų birželį dėl asmeninių priežasčių pasitraukęs, o vėliau sugrįžęs L.Enrique pataikė nemažai pokyčių, o bene dažniausiai aptarinėjamu sprendimo virto traumų šį sezoną kamuoto 35-erių Madrido „Real“ gynėjo Sergio Ramoso neįtraukimas į sudėtį. Į sudėtį nepateko nė vienas „Real“ ispanas.

Taktinių revoliucijų iš ispanų tikėtis nereikėtų – L.Enrique su malonumu remiasi visus savo kelyje šlavusio stratego Vicente del Bosque stiliumi. Čia gerokai pagelbės greiti ir techniški jaunieji talentai. Sirgaliai tikrai turėtų sekti ir Gerardą Moreno. 29-erių „Sevilla“ puolėjas į rinktinę pateko tik 2019 metais, tačiau jau spėjo pademonstruoti išskirtinio lygio žaidimą. Ir visgi, talentai ir pavardės Ispanijai – dar ne viskas. Komandoje ryškiai veikia permainų vėjai ir naujo kelio paieškos, o tai gali pakišti koją jau atkrintamajame etape.

Atranka. 8 pergalės, 2 lygiosios, 0 pralaimėjimų

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1964, 2008, 2012)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo Italijai 0:2.

Treneris. Luisas Enrique, 51 metai

Pagrindinė žvaigždė. Sergio Busquetsas, 32 metai, „Barcelona“

Švedijos futbolo atgimimo architektas J.Anderssonas tęsia savo darbą. 2016 metais rinktinę į savo rankas paėmęs strategas jau leido švedams pabuvoti pasaulio čempionate po 12 metų pertraukos. Švedai tuomet pateko į ketvirtfinalį, o sėkmingas pasirodymas Tautų lygoje tik patvirtina, kad rinktinė dar neišnaudojo savo potencialo. Kurį laiką Švediją drebino žinia apie didžiausios futbolo žvaigždės Zlatano Ibrahimovičiaus norą sugrįžti po paskelbtos karjeros rinktinėje pabaigos, tačiau išskirtinio puolėjo trauma padėjo tašką šioje istorijoje.

J.Anderssonui teko atsisukti į Dejaną Kuluševskį. 21-erių Turino „Juventus“ saugas pasižymi puikia technika ir veržlumu bei gebėjimu kurti. Tačiau didžiausias svoris guls ant Švedijos rinktinės vartininko R.Olseno pečių. „Everton“ klubui išnuomotas vartų sargas pasižymi puikiu žaidimo skaitymu ir jau ne vieną kartą gelbėjo rinktinę, kuri spragų turi kiekvienoje aikštės grandyje.

Atranka. 6 pergalės, 3 lygiosios, 1 pralaimėjimas

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Pusfinalis (1992)

„Euro 2016“. Grupių etapas.

Treneris. Janne Anderssonas, 58 metai

Pagrindinė žvaigždė. Robinas Olsenas, 31 metai, „Everton“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.