Italijos pergalių mašina ir toliau traiško varžovus: įveikusi šveicarus tapo pirmąja „Euro 2020“ atkrintamųjų kovų dalyve

Italijos futbolo rinktinė ir toliau stebina pasaulį: ekipa laimėtų iš eilės dvikovų seriją padidino iki dešimties. Trečiadienį savo tvirtovėje Romoje Europos futbolo čempionato A grupės antrojo turo akistatą žaidę italai kaip iš natų susitvarkė su Šveicarija 3:0 (1:0) ir jau ramūs dėl savo ateities – kelialapis į turnyro aštuntfinalį pas juos jau kišenėje. Ekipa turi 6 taškus ir aplenkti grupėje juos gali tik Velsas, jei trečiame ture įveiktų nepralaiminčius italus.

 Triumfuojanti Italijos rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Triumfuojanti Italijos rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Manuelis Locatelli pelnė pirmąjį įvartį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Manuelis Locatelli pelnė pirmąjį įvartį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos rinktinė sėkmingai pradėjo „Euro 2020“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos rinktinė sėkmingai pradėjo „Euro 2020“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 9:27 PM, atnaujinta Jun 17, 2021, 12:03 AM

Italai tapo pirmąja rinktine, kuri jau žino, kad žais čempionato atkrintamuosiuose mačuose. Jie debiutiniame čempionato mače nepaliko jokių šansų Turkijai, įveikę varžovus net 3:0.

Tai buvo devintoji italų pergalė iš eilės. Be to, šios šalies rinktinė dabar per tuos visus dešimt pergalingų mačų pelnė 31 įvartį ir nepraleido nė vieno. Maža to – ekipa nepralaimi 29 oficialių rungtynių.

Du įvarčius trečiadienį į šveicarų vartus pelnė Manuelis Locatelli. Pirmame kėlinyje jis „uždarė“ 26-ąją minutę perdavimą ir rezultatas tapo 1:0.

Tiesa, penkiomis minutėmis anksčiau kapitonas 36-erių Giorgio Chiellini po kampinio sugebėjo pelnyti įvartį, tačiau VAR sistema parodė, kad italas sužaidė ranka ir įvartis buvo neįskaitytas.

M.Locatelli dar kartą pasižymėjo jau antrame kėlinyje: 52 min. greita šeimininkų ataka užspringo, tačiau ties baudos aikšte gavęs kamuolį saugas šovė kaip iš patrankos ir Šveicarijos rinktinės vartininkas tik akimis palydėjo kamuolį į vartus.

Galutinį tašką mače 89 min. padėjo Ciro Immobile, iš toli taikliu smūgiu privertęs ir vėl liūdėti šveicarus.

Iš viso italai į vartų pusę smūgiavo 13 kartų, į vartus pataikė tris kartus ir visi jie buvo taiklūs. Tuo tarpu šveicarai į vartų pusę mušė 6 karus, tačiau į vartus pataikė kartą.

Po šios nesėkmės Šveicarija turi kiek komplikuotas galimybes tęsti varžybas atkrintamuosiuose mačuose: jiems būtina trečiame ture palaužti Turkiją ir būti viena iš keturių trečiąsias vietas užėmusių komandų, kurių taškų skaičius ir įvarčiai yra geriausi.

Italija

Atranka. 10 pergalių, 0 lygiųjų, 0 pralaimėjimų.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1968)

„Euro 2016“. ketvirtfinalis. Po 11 metrų baudinių (1:1) nusileido Vokietijai 5:6.

Treneris. Roberto Mancini, 56 metai.

Pagrindinė žvaigždė. Marco Veratti, 28 metai, „Paris Saint-Germain“.

Dar balandį Lietuvoje viešėjusi Italijos rinktinė Europos čempionate turi ypatingą užduotį – nusiplauti tą skaudžią gėdos dėmę, kuri užtiško dar 2018-aisiais, kai elitinė rinktinė liko už pasaulio pirmenybių durų. 56-erių buvęs „Manchester City“, Milano „Inter“ treneris R.Mancini kol kas viltis pateisina su kaupu – Italijos rinktinė atranką įveikė be pralaimėjimų.

Vienas geriausių savo kartos puolėjų turėjo pakeisti italų žaidimo stilių ir atsisveikinti su senbuviais, tarp kurių – legendinis Gianluigi Buffonas, kurį pakeitė 22-ejų Gianluigi Donnarumma, tačiau Italijos gynybos grandį ir toliau sergi 36-erių Giorgio Chiellini ir 34-erių Leonardo Bonucci. Atranką į Europos čempionatą Italija užbaigė įspūdinga pergale 9:1 prieš Armėnijos komandą, tačiau iki šiol ekipai trūksta pajėgiausių pasaulio ekipų iššūkių.

R.Mancini sudėtyje žvaigždžių netrūksta, o net ir jaunas vartininkas yra gerai susipažinęs su aukščiausia futbolo pavara. Italai vis dar sprendžia, kas geriausiai tvarkytųsi vidurio puolėjo pozicijoje, tačiau nei Ciro Immobile, nei Andrea Belotti tarptautiniuose vandenyse dar neparodė taip trokštamos klasės.

Šveicarija

Atranka. 5 pergalės, 2 lygiosios, 1 pralaimėjimas.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Aštuntfinalis (2016)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo 11 metrų baudinių seriją Lenkijai (4:5).

Treneris. Vladimiras Petkovičius, 57 metai

Pagrindinė žvaigždė. Granitas Xhaka, 28 metai, Londono „Arsenal“.

2014 metais rinktinės vairą perėmęs V.Petkovičius kiekvienam turnyrui suburia rimtą komandą. Treneris rinktinę užgrūdina ne tik griežta ranka, bet ir solidžiomis pergalėmis. Šveicarai turi patyrusią komandą, o iš pastarųjų čempionatų visi varžovai žino apie solidžią gynybą ir saugų liniją. Šveicarų kapitonas Granitas Xhaka ne vieną kartą įrodė, kad jam rinktinėje sekasi gerokai geriau nei „Arsenal“ klube, o Xherdanas Shaqiri iš „Liverpool“ visada pasiruošęs tapti X-faktoriumi.

Daugiausia akių tikrai kryps į pastaruosius futbolininkus, tačiau nors jie ir yra didžiausia komandos stiprybė – kartu tai ir kelia nerimą.

Kyla abejonių dėl G.Xhaka sportinės formos, o X.Shaqiri pastaraisiais metais klube negauna tiek laiko aikštėje, kiek norėtųsi.

Negana to, V.Petkovičiaus komandai teks įveikti psichologinį barjerą – trys pastarieji bandymai pagrindiniuose turnyruose baigdavosi būtent aštuntfinalyje. Paskutinį kartą ketvirtfinalį ši komanda pasiekė 1954 metų pasaulio čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.