Virš Ispanijos futbolo – didysis klaustukas: ar absoliutus dominavimas aikštėje virs taip reikiamais įvarčiais?

Ispanijos rinktinės treneriui Luisui Enrique dar prieš 2020 metų Europos futbolo čempionatą netrūko įtampos. Drąsus futbolininkų pasirinkimas ir kai kurių žaidėjų „atkabinimas“ supykdė didelę dalį sirgalių ir netgi Ispanijos žiniasklaidos.

 L.Enrique reikia gerai pasukti galvą dėl būdų, kaip mušti įvarčius.<br> lrytas.lt montažas.
 L.Enrique reikia gerai pasukti galvą dėl būdų, kaip mušti įvarčius.<br> lrytas.lt montažas.
 L.Enrique reikia gerai pasukti galvą dėl būdų, kaip mušti įvarčius.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 L.Enrique reikia gerai pasukti galvą dėl būdų, kaip mušti įvarčius.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ispanų rungtynės su Švedija baigėsi 0:0.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Ispanų rungtynės su Švedija baigėsi 0:0.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-06-19 08:05

Tad Ispanijos lygiosios su Švedijos rinktine 0:0 – buvo toli gražu ne tobula „Euro 2020“ pradžia. Ispanijos rinktinė dabar E grupėje lieka už Slovakijos.

Po dvikovos Sevilijoje Ispanijos rinktinės futbolininkus nušvilpė net savi, o patys žaidėjai piktai burnojo apie kritikų užčiaupimą.

L.Enrique dar turi šansą pasitaisyti. Šeštadienį 22 valandą Ispanija susitiks su Lenkijos futbolininkais, kuriems susitikimas su Slovakija baigėsi 1:2.

Tačiau kritikai pirštu rodo į statistiką ir užduoda vieną svarbiausių klausimų – ar turint kamuolį, bet nesugebant jo pasiųsti į vartus – įmanoma išsigelbėti?

Ispanija prieš Švediją džiaugėsi vos ne visišku viešpatavimu aikštelėje: kamuolio kontrolė – 85 proc. laiko, perdavimų – net 917. Pagal „Opta Sports“ duomenis, tai didžiausi skaičiai Europos čempionate nuo 1980-ųjų.

Tačiau įspūdingų skaičių neužteko – komandai pritrūko užsidegimo.

Laimėtų 9 iš 10 tokių susitikimų

Ispanai progų turėjo. Pirmajame kėlinyje Dani Olmo praleido progą mušti galva, Koke smūgiavo šalia vartų, o Alvaro Morata po varžovų klaidos gynyboje buvo arti vartų, bet nepataikė mušdamas vidine pėdos dalimi. Būtent dėl pastarojo žaidėjo ir buvo kilę daugiausia klausimų prieš „Euro 2020“ startą.

28-erių Turino „Juventus“ futbolininkas buvo pasirinktas vietoje Gerardo Moreno. 29-erių „Villarreal“ puolėjas praėjusį sezoną įmušė 30 įvarčių. Akivaizdu, kad sprendimas nepasiteisino.

„Jei 10 perdavimų yra lygu 1 įvarčiui, kiek įsiveržusi į priekį turėtų būti Ispanija? – klausė buvusi Anglijos rinktinės futbolininkė Karen Carney. – Aš nenustoju galvojusi apie Belgiją ir Romelu Lukaku. Tai – devintasis numeris, kurio užsidegimo trūksta Ispanijos komandai. Jie turi viską, išskyrus tokį žaidėją.“

Buvęs Anglijos rinktinės kapitonas Alanas Sheareris pabrėžė: „Ispanai gali kaltinti tik save. Jie sukūrė pakankamai galimybių, bet neįmušė įvarčių dėl savo šokiruojančių atakų užbaigimo.“

Tačiau Ispanijos rinktinė užstojo A.Moratą. Pirmą kartą su rinktine tokio rango čempionate pasirodęs „Manchester City“ gynėjas Aymericas Laporte stojo į komandos draugo pusę.

„Mes žinome, ką jis gali padaryti. Tiesa, šiandien jam nesisekė, bet per kitas rungtynes jis gali įmušti 3 įvarčius ir visus užčiaupti. Tikėkimės, kad taip ir bus. Mes turime laimėti kitas rungtynes“, – pabrėžė A.Laporte.

Švilpimo girdėti nenori

Žinoma, nurašyti Ispanijos rinktinės po pirmųjų rungtynių tikrai nereikėtų. Ispanai ir praeityje yra pradėję sunkiai, tačiau triumfuodavo. Štai 2010 metų pasaulio čempionato pirmosiose rungtynėse jie 0:1 pralaimėjo Šveicarijai, tačiau galiausiai iškovojo trofėjų.

„Euro 2020“ pirmenybėse visas grupės rungtynes Ispanija žais Sevilijoje, kur viliasi gausaus palaikymo per dvikovas su Lenkija ir Slovakija.

„Jei minia nešvilptų, futbolininkai neturėtų jaudintis. Norėčiau, kad jie nustotų tai daryti, – kalbėjo saugas Marcosas Llorente. – Mums dar liko dvejos grupės rungtynės ir sirgalių palaikymas būtų didelė pagalba.“

A.Laporte taip pat pabrėžė, kad komanda puikiai supranta nusivylimą.

„Mes palikome aikštę jausdamiesi blogai, nes įdėjome daug pastangų ir sukūrėme daug šansų, tačiau mums liko dvejos rungtynės ir mes pasistengsime pasitaisyti. Su tokiu žaidimu laimėtu 9 rungtynes iš 10-ies“, – teigė jis.

„Ne pasaulio pabaiga“

2010 metais su Ispanija pasaulio čempionate triumfavęs Cescas Fabregasas išlieka optimistu ir tiki – komanda į atkrintamąsias pateks nesunkiai.

„Svarbu ne kaip pradedi, o kaip užbaigi, – „BBC One“ televizijai sakė jis. – Ispanijos žaidimas yra pakankamai kokybiškas, kad ji žaistų bent jau kitame etape. Tiesiog reikia peržiūrėti pirmąją rungtynių dalį, kuomet žaidė labai gerai, bet neišnaudojo progų. Be to, Ispanija nepralaimėjo. Tai – ne pasaulio pabaiga ir viskas pasitaisys.“

Ar Ispanijos rinktinė spės patobulėti puolime – geras klausimas. Ispanijos futbolo ekspertas Guillemas Balaue tikina, kad ekipa braižo tikrai nepakeis, bet dominuodama aikštėje tradiciškai ieškos progų įvarčiams.

„Jie padarė daugybę nuostabių dalykų. Puikiai žaista trikampiu aikštės viduryje, kraštuose su gynėjais. Bet kai jiems reikėdavo atlikti lemiamą perdavimą, retai tai būdavo tikslu. Dėl to buvo apmaudu, nes tai viskas, ką gali pasiūlyti Ispanija. Mes tokį vaizdą matysime ir per kitas dvejas rungtynes“, – tikino G.Balaue.

Ispanijos rinktinės treneris L.Enrique į ateitį žiūrėjo matematiškai: Mes vis dar trokštame laimėti grupėje. Jei ne, sieksime antros vietos, o jei nepavyks ir tai, mes pasistengsime būti viena iš geriausių trečią vietą užėmusių komandų.“

Gediminas Škerba

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.