Ispanija išvengė fiasko Europos čempionate: sudaužyti slovakus padėjo ir du jų absurdiški įvarčiai į savo vartus

Trečiadienį baigėsi Europos futbolo čempionato E grupės kovos, po kurių triskart Senojo žemyno čempionė Ispanija išvengė fiasko. Du pirmuosius mačus lygiosiomis sužaidę ispanai galiausiai Sevilijoje palaužė slovakus 5:0 (2:0) ir tęs kovą atkrintamosiose akistatose. Pirmąją vietą grupėje užsitikrino švedai, o namo keliauti priversti geriausio 2020-ųjų pasaulio futbolininko Roberto Lewandowskio vedama Lenkijos komanda.

 Slovakų vartininkas Martinas Dubravka įsimušė įvartį sau ranka.<br> AFP/Scanpix.com. nuotr.
 Slovakų vartininkas Martinas Dubravka įsimušė įvartį sau ranka.<br> AFP/Scanpix.com. nuotr.
 Ispanijos futbolo rinktinė<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Ispanijos futbolo rinktinė<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 6:47 PM, atnaujinta Jun 23, 2021, 9:06 PM

Tai didžiausias kol kas skirtumas, kuriuo buvo įvaiktas varžovas „Euro 2020“.

Žūtbūtiniame mače Valensijoje sulaukta begalės keistų unikalių rezultatų. Jau 10 minutę ispanai gavo galimybę išsiveržti į priekį, kai baudos aikštėje neleistinai buvo pargriautas ispanų žaidėjas.

Prie žymos stojo jaunasis talentas Alvaro Morata, kuris prieš tai vykusiame mače su lenkais nesugebėjo įmušti baudinio ir ispanai dėl to turėjo tenkintis lygiosiomis.

Neįtikėtina, bet A.Morata ir vėl mušė į tą patį kairį kampą ir slovakų vartininkas Martinas Dubravka lyg žinodamas atmušė smūgiuotą kamuolį.

Tai buvo jau antrasis 11 metrų baudinys, kurio neįmušė ispanai – jie tapo pirmieji nuo 2000-ųjų pirmenybių Nyderlanduose, kurie nesugebėjo pelnyti dviejų 11 metrų baudinių.

Maža to – Ispanija jau neįmušė penkių iš eilės baudinių, skaičiuojant ir rungtynes prieš „Euro 2020“ čempionatą.

Nors ispanai ir siekė pelnyti įvartį, bet slovakai laikėsi ir tai darė iki 30-osios minutės, kai įvyko neįtikėtinas dalykas – Slovakijos vartininkas M.Dubravka pats įsimušė ranka įvartį sau į vartus.

Po ispanų žaidėjo smūgio kamuolys atsitrenkė į skersinį ir nuskriejo tiesiai į viršų. Atgal besileidžiantį kamuolį vartininkas bandė perkelti per vartus, tačiau vietoj to pataikė tiesiai sau į vartus.

Tai jau buvo 7-asis įvartis į savo vartus šiame čempionate. Tiek įvarčių į savo vartus buvo pelnę žaidėjai per pastarąsias penkias pirmenybes.

Jai per pridėtą teisėjo laiką Ispanijos komanda galiausiai pati be pagalbos įmušė įvartį. Po slovakų klaidos ir pakelto kamuolio į baudos aikštelę Aymericas Laporte tiksliu smūgiu galva padvigubino rezultatą.

Apsiraminę ir jau turintis iniciatyvą savo rankose ispanai antrame kėlinyje pratęsė dominavimą ir trečią įvartį 56 min. įmušė Pablo Sarabia.

Po dešimties minučių gražų įvartį kulniuku pelnė vos tik aištėje pasirodęs Ferranas Torresas ir prasidėjo slovakų daužymas 4:0.

Neparėjo dar kelios minutės ir 72-ąją antrąkart į savo vartus „pasižymėjo“ slovakų žaidėjas – Juralas Kucka vartininko baudos aikštėje netyčia įstūmė kamuolį ir savo vartus ir rezultatas tapo 5:0.

Viena iš favoritų triskart Europos čempionė Ispanija ne itin sėkmingai pradėjo pirmenybes, lygiosiomis sužaidusi su Švedija 0:0 ir Lenkija 1:1.

Tuo tarpu slovakai sugebėjo gan netikėtai palaužti Roberto Lewandowskio vedamus lenkus 2:1 ir nusileido švedams 0:1.

Ispanija Europos pirmenybes laimėjo 1964-siais, 2008 ir 2012 metais.

Slovakija tik kartą per visą rinktinių istoriją buvo įveikusi ispanus, kai per 2014-ųjų kvalifikacija nurungė dabartinius oponentus 1:0.

Tuo tarpu ispanai savo aikštėje buvo laimėję visus mačus su slovakais, pelnę net 11 įvarčių ir praleidę vos 2.

Rinktinių vizitinės kortelės

Ispanija

Atranka. 8 pergalės, 2 lygiosios, 0 pralaimėjimų.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1964, 2008, 2012)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo Italijai 0:2.

Treneris. Luisas Enrique, 51 metai

Pagrindinė žvaigždė. Sergio Busquetsas, 32 metai, „Barcelona“

Auksinių laikų išsiilgusi Ispanija atrankoje pateikė labai rimtą paraišką. 2019 metų birželį dėl asmeninių priežasčių pasitraukęs, o vėliau sugrįžęs L.Enrique pataikė nemažai pokyčių, o bene dažniausiai aptarinėjamu sprendimo virto traumų šį sezoną kamuoto 35-erių Madrido „Real“ gynėjo Sergio Ramoso neįtraukimas į sudėtį. Į sudėtį nepateko nė vienas „Real“ ispanas. L.Enrique rinktinė ruošiasi kariauti su atnaujinta rinktine, nors jos pagrindiniu žaidėju išlieka 35-ejų S.Busquetsas, kuriam patikėtas ir kapitono raištis.

Taktinių revoliucijų iš ispanų tikėtis nereikėtų – L.Enrique su malonumu remiasi visus savo kelyje šlavusio stratego Vicente del Bosque stiliumi. Čia gerokai pagelbės greiti ir techniški jaunieji talentai. Sirgaliai tikrai turėtų sekti ir Gerardą Moreno. 29-erių „Sevilla“ puolėjas į rinktinę pateko tik 2019 metais, tačiau jau spėjo pademonstruoti išskirtinio lygio žaidimą. Ir visgi, talentai ir pavardės Ispanijai – dar ne viskas. Komandoje ryškiai veikia permainų vėjai ir naujo kelio paieškos, o tai gali pakišti koją jau atkrintamajame etape.

Slovakija

Atranka. 4 pergalės, 1 lygiosios, 3 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Aštuntfinalis (2016).

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo Vokietijai 0:3.

Treneris. Štefanas Tarkovičius, 48 metai

Pagrindinė žvaigždė. Marekas Hamšikas, 33 metai, Gotebergo IFK.

Praėjusių metų gruodį vyriausiuoju treneriu tapęs Š.Tarkovičius spėjo padirbėti dviejų trenerių asistentu, o dabar bandys pakartoti ar netgi pranokti 2016 metų sėkmę, nors toks iššūkis tolygus svajonei. Slovakijai E grupėje paprasčiausiai trūksta talento, technikos ir greičio. Be sėkmės Slovakija tikėtis peržengti pirmąjį etapą negali.

33 metų M.Hamšikas – didžiausia viltis išvengti rimtesnių fiasko. Rezultatyviausio Slovakijos futbolininko žvaigždėtos dienos „Napoli“ klube jau baigėsi, tačiau net ir rungtyniaudamas Švedijoje jis išlieka svarbiausia rinktinės dalimi. Daug darbo turės ir Milanas Skriniaras. Vidurio gynėjas šiemet su Milano „Inter“ triumfavo Italijos „Serie A“ pirmenybėse, tad iš jo tikimasi rimtos sienos prie vartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.