Vokietija tik mačo pabaigoje išvengė tragedijos: vos išplėšė lygiąsias su vengrais ir išliko „Euro 2020“

Europos futbolo čempionato F grupėje, kuri vadinama mirtininkų, trečiadienį buvo žaidžiami lemiami mūšiai. Trečiojo turo dvikovoje santykius Miunchene aiškinosi šeimininkai Vokietijos futbolininkai ir grupės autsaidere vadinta Vengrija. Tiek vienai, tiek ir kitai ekipai reikia pergalės, kad būtų tarp trijų geriausių grupės ekipų. Lietingas oras ir sunki veja pradžioje buvo sėkmingesnė autsaideriams – vengrai pirmavo 2:1, tačiau baigiantis mačui Vokietiją išgelbėjo įvartį pelnęs Leonas Goretzka ir ekipos išsiskyrė taikiai 2:2 (0:1).

Vokietijos rinktinė <br>Image Sport/Scanpix.com nuotr.
Vokietijos rinktinė <br>Image Sport/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 9:54 PM, atnaujinta Jun 24, 2021, 12:29 AM

Lygiosios lėmė, kad vokiečiai grupėje su 4 taškais užėmė antrąją vietą, į trečiąją nustumdami portugalus. Tačiau ir ši ekipa gavo kvietimą į kitą varžybų etapą. Pirmąją vietą užėmė Prancūzija. 

Jau rungtynių pradžioje vengrai išsiveržė į priekį po sėkmingai galva 11 min. smūgiavusio Adamo Szalazai.

Vokiečiai tik antrame kėlinyje surado galimybių išlyginti rezultatą – 66 min. pasižymėjo Kai Havertzas. Tačiau ilgai jie nesidžiaugė šiuo rezultatu – po minutės vengrai po dar vieno Andraso Schaferio smūgio galva buvo priekyje.

Vokietijos likimas sprendėsi paskutinėmis minutėmis ir ją išgelbėjo 84 min. įvartį pelnęs L.Goretzka.

Lygiosios lėmė, kad vokiečiai grupėje užėmė antrąją vietą.

Portugalijos rinktinė čempionatą pradėjo Vengrijos rinktinės triuškinimu 3:0, tačiau po to akistatoje su Vokietija pralaimėjo jai 2:4.

Tad portugalai turi kol kas turi trapų teigiamą įvarčių santykį, kuris negarantuoja ir trečiosios vietos pralaimėjimo atveju. Bet kuriuo atveju portugalų lyderis Cristiano Ronaldo pasiekė šiame čempionate rekordą – jis kovoja penktame iš eilės „Euro“ turnyre ir jau pelnė 12 įvarčių. Tiek jų nėra pelnęs nė vienas Europos futbolininkas.

Kur kas geresnėje situacijoje yra prancūzai, kurie įveikė Vokietiją 1:0, bet sužaidė 1:1 su Vengrija. Pastaroji komanda taip pat dar neprarado šansų prasibrauti į kitą varžybų etapą, nes turi 1 tašką ir pergalės atveju prieš vokiečius galėtų užimti antrąją arba trečiąją vietas.

Vengrija ir Vokietija pagrindiniuose turnyruose kovojo tik kartą – 1954 metais pasaulio čempionate. Tą kartą jie kovėsi grupėje ir laimėjo vengrai 8:3, o finale vokiečiai sugrąžino skolą 3:2. Tas pralaimėjimas grupių etape iki dabar išlieka skaudžiausiu Vokietijos rinktinės pralaimėjimu pagrindiniuose turnyruose.

Vengrija nėra iškovojusi pergalės penkiuose pastaruosiuose Europos čempionatų mačuose (3 lygiosios). Paskutinį kartą pergale jie džiaugėsi „Euro 2016“ prieš Austriją 2:0.

Rinktinių vizitinės kortelės

Vengrija

Atranka. 4 pergalės, 0 lygiųjų, 4 pralaimėjimai

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Trečioji vieta (1964)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo Belgijai 0:4.

Treneris. Marco Rossi, 56 metai

Pagrindinė žvaigždė. Willi Orbanas, 28 metai, „Leipzig“

2018 metų pasaulio čempionatą praleidusi Vengrija Europos čempionate turi nemažai talentingų jaunų futbolininkų, tačiau likimas šios komandos nepagailėjo. Prie Vengrijos futbolo pripratęs italas M.Rossi rinktinės vairą perėmė 2018 metų birželį ir ruošė vyrukus, kad šie galėtų nustebinti, tačiau atsidūrus „Mirties grupėje“ šansai sukurti kažką, kas primintų šios šalies futbolo istorijos žybsnius – lygūs stebuklui.

Tačiau galimybių pasispardyti yra. „Leipzig“ atstovas W.Orbanas jau parodė, kad yra ne tik tvirtas gynėjas, bet gali mušti ir įvarčius. Puikiai aikštėje atrodo to paties klubo žvaigždė Dominikas Szoboszlai, kuriam žadama labai šviesi ateitis pajėgiausiuose Europos klubuose. Vartuose tvirtai žaidžia 31-erių „Leipzig“ atstovas Peteris Gulacsi. Nėra jokių abejonių, kad Europos čempionatą M.Rossi praleis su savo komanda užsibarikadavę gynyboje ir vilsis, kad varžovai suteiks progą šauti į priekį.

Vokietija

Atranka. 7 pergalės, 0 lygiųjų, 1 pralaimėjimas

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1972, 1980, 1996)

„Euro 2016“. Pusfinalis. Pralaimėjo Prancūzijai 0:2.

Treneris. Joachimas Loewas, 61 metai

Pagrindinė žvaigždė. Toni Kroosas, 31 metai, Madrido „Real“

Nuo 2006 metų J.Loewo treniruojama Vokietijos rinktinė turi labai aiškų tikslą – nusiplauti 2018 metų pasaulio čempionate patirtą gėdą. Tuomet kaip vieni favoritų atvykę vokiečiai buvo sumušti grupių etape ir namo išvyko neįtikėtinai anksti. Vokietijos rinktinė turėtų būti įveikusi psichologinį barjerą ir yra laikoma viena iš pagrindinių ekipų, kovoje dėl titulo, tačiau ir vėl visi keliai veda į „Mirties grupę“.

Didžiausia J.Loewo problema – pereinamasis laikotarpis. Rinktinėje švilpia permainų vėjai – didelė dalis 2014 metų pasaulio čempionų atsitraukė, o juos pakeitė tokie žaidėjai kaip Timo Werneris ir Kai Havertzas iš „Chelsea“ bei Florianas Wirtzas iš „Bayer“. Prie naujų žaidėjų J.Loewas išlaikė ir patikrintus vyrukus – vieną ryškiausių vartininkų Manuelį Neuerį, Joshua Kimmichą ir T.Kroosą, kurio perdavimai ir žaidimo organizavimas daro labai didelę įtaką. J.Loewas per atranką mėgo išsidėstymą 4:3:3 ir tai veikė puikiai, tačiau pagrindiniai Vokietijos rinktinės varžovai bus pasiruošę tokiems iššūkiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.