Iki šiol savo kailį saugojusių anglų laukia naujas iššūkis – teks pradėti mušti įvarčius

Anglijos rinktinės strategui Garethui Southgate'ui pavyko atrasti būdą, kaip būti pirmam D grupėje, bet dabar jam reikia sugalvoti būdą, kaip laimėti „Euro 2020“ pirmenybes.

Anglijos rinktinė grupių etape įmušė vos du įvarčius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė grupių etape įmušė vos du įvarčius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
G.Southgate'as.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
G.Southgate'as.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė užėmė pirmąją vietą B grupėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė užėmė pirmąją vietą B grupėje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinės kapitonas H.Kane'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinės kapitonas H.Kane'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 28, 2021, 3:57 PM

Paskutinėse D grupės rungtynėse su Čekijos rinktine Anglijos futbolininkai įveikė ją 1:0 ir pademonstravo itin aukštą ir daugeliui netikėtą pragmatizmo lygį. Užuot išnaudodamas savo puolimo potencialą G.Southgate'as siekė apsaugoti pačią silpniausią Anglijos rinktinės grandį – gynybą. Anglai žaidė kur kas drausmingesnį žaidimą nei daugelis tikėjosi.

Nepaisant graužaties dėl žaidimo grožio, sunku prieštarauti galutiniam rezultatui. Raheemo Sterlingo įvartis į Anglijos kraitį pridėjo dar tris taškus ir G.Southgate'o kariauna iš galimų devynių grupės etapą baigė surinkdama septynis taškus ir užimdama pirmąją poziciją.

Pirmą kartą nuo 1966 metų anglams pavyko nepraleisti nė vieno įvarčio per pirmąsias trejas pirmenybių rungtynes.

Futbolo gerbėjams nėra paslaptis – būtent 1966 metais Anglijos rinktinė pirmą ir vienintelį kartą tapo pasaulio čempione, tačiau norint, kad ši vienuolikė sektų „auksinės“ rinktinės pėdomis, jos žaidime reikia imtis tam tikrų permainų.

Laimėti D grupę, kurioje rungtyniavo Kroatija, Škotija ir Čekija, yra pasiekimas, o šio iškovoto pasiekimo prizas – aštuntfinalio dvikova su viena „mirtininkų“ F pogrupio komanda.

Anglijos futbolo rinktinės pokyčių ženklus buvo galima įžvelgti ir paskutinėje D grupės dvikovoje su Čekija.

Dvikovoje „Trys liūtai“ turėjo verstis be Masono Mounto ir Beno Chilwello, kurie turėjo artimą kontaktą su COVID-19 užsikrėtusiu škotu Billy Gilmouru – jam teigiamas koronaviruso atvejis buvo nustatytas po dvikovos „Wembley“ stadione su Anglijos vienuolike (akistata baigėsi lygiosiomis 0:0).

G.Southgate'as pamalonino Anglijos rinktinės sirgalių ir ekspertų norą aikštėje nuo pirmųjų minučių pamatyti Jacką Grealishą ir Bukayo Saka. Jie tikėjosi, kad šių žaidėjų įsitraukimas atšviežins rungtynėse prieš Škotiją nuvylusį puolimą.

B.Saka pasirodymas starto sudėtyje vietoje Jadono Sacho šiek tiek nustebino, tačiau Londono „Arsenal“ futbolininkas įrodė, kad šis pasirinkimas pasiteisino ir pridėjo teigiamą impulsą puolime, kurio trūko dvikovoje prieš Škotiją.

Futbolininkas tapo neatsiejama aktyvios Anglijos rinktinės pražios dalimi. Anglai jau antrąją dvikovos minutę turėjo galimybę išsiveržti į priekį, tačiau R.Sterlingo bandymas perkelti kamuolį per čekų vartininką Tomašą Vacliką buvo nesėkmingas.

B.Saka dėka pavyko atlaisvinti erdves ir J.Grealishui bei Harry Kane'ui, kuris šiose rungtynėse labiau priminė senąją savo versiją, kuriame kamuolys buvo kur kas dažniau sukamas aplink šį futbolininką.

Po puikaus J.Grealisho perdavimo vienintelį šių rungtynių ir antrąjį savo „Euro 2020“ įvartį 12-ąją min. įmušė R.Sterlingas.

Starto sudėtyje dvikovą pradėjęs J.Grealishas kairėje pusėje puikiai kombinavo kartu su Luke'u Shaw.

Kyle'as Walkeris vietomis pasislinkdavo į cento poziciją ir padėjo savo komandos bičiuliams kurti atakas, panašių atvejų sezono metu buvo galima pamatyti ir „Manchester City“ ekipoje, o tuo Anglijos rinktinė naudojosi sėkmingai dvikovoje prieš Čekiją.

Taip buvo iki antrojo kėlinio.

Po pertraukos Anglijos rinktinė tenkinosi švieslentėje degusiu rezultatu ir ėmė žaisti kiek atsargiau saugodama turimą rezultatą.

Šias pozicijas sustiprino dvikovos metu G.Southgate'o atlikti keitimai – vos prasidėjus antrajam kėliniui vietoje Declano Rice'o aikštėje pasirodė Jordanas Hendersonas.

Kiek vėliau gynybos grandis taip pat buvo sustiprinta žaidybinio laiko davus Jude'ui Belinghamui ir Tyrone'ui Mingsui. Net ir labiau į ataką orientuoti žadėjai Marcusas Rashfordas ir Jadonas Sancho žaidė atsargiai.

„Įjungti saugiklius“ šiame „Euro 2020“ etape nėra itin blogas sprendimas. Daugelis rinktinės žaidėjų prisijungė vos pasibaigus vietos pirmenybėms bei išsigydžius traumas.

Anglijos rinktinės progų neišnaudojimas bei stabilumo trūkumas tokio lygios turnyruose buvo itin dažna šios komandos problema. Tą G.Southgate'as puikiai žino kaip buvęs futbolininkas bei penkerius metus būdamas ekipos treneriu.

Vis dėl to turnyrai nėra laimimi grupių etape, galima laimėti tik patį grupių etapą, ką Anglijai ir pavyko padaryti.

Nuo gegužės 9 dienos dėl čiurnos traumos nerungtyniavusio Harry Maguire'o žaidimas atrodė užtikrintai ir tai gali sukelti papildomų G.Southgate'o dvejonių dėl galimos sudėties atikrintamųjų varžybų starte.

Šiuo metu nėra aišku, kokia yra optimali ir geriausia Anglijos rinktinės sudėtis – tai jai suteikia nenuspėjamumo faktorių. G.Southgate'as nuo paskutinės dvikovos su Čekija turi savaitę laiko pasirengimui ir sugrįžimui į „Wembley“ stadioną, kuriame juos palaikys 45 tūkst. vietinių sirgalių.

„Džiaugiuosi, kad turėsime keletą dienų atsistatymui, nes kai kurie žaidėjai pastarąją savaitę turėjo labai įtemptą grafiką bei neseniai baigė daug jėgų pareikalavusį sezoną. Turime būti įsitikinę, kad treniruočių metu nepervargtume.

Esminis skirtumas, kad šioms rungtynėms mes turėjome ruoštis ne treniruočių aikštėje, o komandos susitikime. Džiaugiuosi savo auklėtiniais, kurie sugebėjo adaptuotis ir su tokiu pasiruošimu sėkmingai pasirodyti rungtynėse.

Žinoma, visada norisi laiko treniruotėms, to, kaip rinktinių treneriams mums itin trūksta. Mums buvo sunku tinkamai susigrupuoti dėl patirtų sunkumų treniruočių stovykloje.

Būtų šaunu, jei galėtume treniruotis kartu su vaikinais, kurie šiuo metu yra izoliacijoje“, – po dvikovos su Čekija samprotavo Anglijos rinktinės strategas G.Southgate'as.

Nepaisant to, su kuo Anglijos rinktinei teks žaisti atkrintamosiose varžybose, G.Southgate'o kariuomenei puolime teks pasiūlyti kur kas daugiau nei grupių etape.

Anglai D grupėje atsidūrė tarp mažiausiai progų pasižymėti sukūrusių komandų (17). Škotija – 28, Kroatija – 24, Čekija – 22.

„Stebėsime varžovus, turėsime keletą dienų atsistatymui ir pradėsime ruoštis dvikovai. Akivaizdu, kad idealios ir konkrečios sudėties, kuri stos į aštuntfinalio mūšį dar neturime.

Per pastarąsias savaites kai kuriuose srityse mums pavyko priartėti prie norimos pilno pajėgumo kondicijos.

Visada jutau, kad tokiose čempionatuose mes vis labiau tobulėsime pasirinkdami žaidėjus savo sudėtyje“, – samprotavo Anglijos rinktinės strategas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.