Vokietijos futbolo mašinos atsisveikinimas: į istoriją patekęs J. Loewas tikisi surengti įspūdingą vakarėlį

Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Löwas iš anksto paskelbė, kad po šio Europos futbolo čempionato atsisveikins su nacionaline ekipa. Nedaug trūko, kad atsisveikinimas būtų įvykęs ryjant nusivylimo ašaras.

 J.Loewas ir M.Neueris.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Loewas ir M.Neueris.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tiek G.Southgate'as, tiek J.Loewas jaučia didžiulį spaudimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tiek G.Southgate'as, tiek J.Loewas jaučia didžiulį spaudimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Į lėktuvą lipantis J.Loewas nori savo erą Vokietijos rinktinėje pažymėti didele švente.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Į lėktuvą lipantis J.Loewas nori savo erą Vokietijos rinktinėje pažymėti didele švente.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
L.Goretzka (kairėje) pratęsė J.Löwo karjerą rinktinėje dar bent vienu maču – vokiečiai Londone žais su anglais.
L.Goretzka (kairėje) pratęsė J.Löwo karjerą rinktinėje dar bent vienu maču – vokiečiai Londone žais su anglais.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 6:08 PM

Paskutinėse F grupės rungtynėse Miuncheno „Allianz Arena“ stadione trečiadienį likus mažiau nei 10 minučių iki mačo su Vengrija pabaigos vokiečiai sensacingai atsiliko 1:2.

Tai reiškė, kad grupėje, kuri buvo vadinama „mirtininkų“, vokiečiai su 3 taškais lieka paskutiniai ir nepatenka į atkrintamąsias varžybas.

J.Löwo ir visos Vokietijos garbę 84-ąją min. išgelbėjo Leonas Goretzka – rezultatui tapus 2:2 vokiečiai su 4 taškais tapo antri, tačiau tai lėmė kone pačius stipriausius įmanomus varžovus aštuntfinalyje.

Birželio 29-ąją Londone susikibs Anglija ir Vokietija. Jei vokiečiai neatsilaikys, šis mačas bus paskutinis J.Löwui prie rinktinės vairo.

Pateko į futbolo istoriją

61 metų J.Löwas, kurį vokiečiai dažnai vadina Jogi, atsisveikina su Vokietijos rinktine be liūdesio. Nesvarbu, kaip „Euro 2020“ susiklostys Vokietijai, dėl iškovotų titulų J.Löwas jau yra įrašytas prie sėkmingiausiai dirbusių nacionalinės komandos trenerių.

Per ligšiolines 197 rungtynes jis iškovojo 124 pergales: jeigu vokiečiai pasieks pusfinalį, ten žais 200-ąjį mačą vadovaujami J.Löwo.

Per 15 metų prie Vokietijos futbolo rinktinės vairo būta ir nuopuolių – tokių kaip 2012-aisiais pralaimėtas Europos futbolo čempionato pusfinalis Italijai ar tragedija pavadintas žaidimas 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionate Rusijoje.

Prieš trejus metus Vokietijos komanda grupių etapo neįveikė pirmą kartą rinktinės istorijoje nuo 1938-ųjų, kai netikėtai pralaimėjo Pietų Korėjos ekipai 0:2.

J.Löwo karjeroje buvo ir sensacingos sėkmės akimirkų. Viena jų – per 2014-ųjų pasaulio futbolo čempionatą Brazilijoje, kai šeimininkus pusfinalyje Vokietijos rinktinė tiesiog sutrypė. Įmušę septynis įvarčius J.Löwo auklėtiniai žengė į finalą, kur nugalėję Argentiną 1:0 tapo pasaulio čempionais – ketvirtą kartą istorijoje.

Turnyrui rengėsi įprastai

Pasibaigus svarbiausiems turnyrams J.Löwas dažniausiai atostogaudavo Italijos saloje Sardinijoje sakydamas, kad jam reikia atsiriboti nuo emocijų.

Bet suvaldyti emocijas santūriuoju ir paslaptinguoju vadinamam rinktinės treneriui sekėsi ir per futbolo turnyrus.

Likus kelioms dienoms iki pirmųjų „Euro 2020“ rungtynių su Prancūzija J.Löwas pasakė keletą žodžių, prie kurių Vokietija jau įpratusi.

„Į turnyrą vykstame kupini jėgų ir pozityvaus pasitikėjimo“, – kalbėjo treneris.

Jo patarėjas Harunas Arslanas pridūrė: „Jis, kaip visada, užsiėmęs pasirengimu su savo trenerių štabu. Nėra jokio skirtumo tarp šio Europos čempionato ir kitų turnyrų.“

Viskas taip įprasta, kad atrodo, lyg po „Euro 2020“ J.Löwo dar lauktų kiti Senojo žemyno ar pasaulio futbolo čempionatai. Bet dabar jis jau paskutinį kartą diriguoja Vokietijos rinktinės žaidimui.

J.Löwo sutartis turėjo galioti dar metus, bet kovo 9-ąją jis pranešė, kad po „Euro 2020“ atsisako Vokietijos futbolo rinktinės trenerio pareigų.

Jau žinoma, kad jo įpėdiniu taps buvęs žaidėjas 56-erių Hansi Flickas, kuris treniravo Miuncheno „Bayern“, o anksčiau dirbo Vokietijos rinktinės štabe.

Pasiekė viršūnę ir krito

J.Löwas stojo prie Vokietijos rinktinės vairo 2006 metais, kai Jurgenas Klinsmannas nutarė nepratęsti sutarties.

Pirmas rimtas turnyras J.Löwui buvo 2008 metų Europos čempionatas, kuriame vokiečiai pasiekė finalą, kur nusileido Ispanijai 0:1.

Po dvejų metų J.Löwas savo aistruoliams padovanojo nuostabų žaidimą ir trečiąją vietą pasaulio futbolo čempionate Pietų Afrikos Respublikoje.

Tuomet, 2010-aisiais, tai buvo jaunatviškai nerūpestinga komanda. Ta futbolininkų karta 2014-aisiais karūnavo save, o kartu ir savo trenerį.

Bet dar po ketverių metų Rusijoje titulą gynusi Vokietija nepateko net į aštuntfinalį. Tuo metu rinktinės trenerio atsistatydinimas būtų buvęs vertinamas kaip kilnus poelgis. Bet jis liko.

J.Löwas turėjo įvaizdį žmogaus, kuris nežinojo savo, kaip rinktinės trenerio, galiojimo laiko. „Tebūnie“, – taip jis komentavo viešai įvardytus pasitraukimo scenarijus po 2018 m. pasaulio futbolo čempionato.

Bet J.Löwas tai ištarė kiek pakeltu balsu, kad būtų aišku, jog jis, atrodo, išsivadavo nuo tokios minties.

„Niekada nesusimąsčiau apie tai, ar esama „švaraus“ ar ne tokio „švaraus“ pasitraukimo. Visuomet bus įvairių nuomonių.

Yra tokių, su kuriais ėjau visus tuos metus. Visi žinome, kad padarėme kai kurių pokyčių“, – tvirtu balsu aiškino J.Löwas.

Naujų idėjų nesubrandino

Net po savo sprendimo pasitraukti J.Löwas neatrodė susijaudinęs.

Jam jau anksčiau tapo aišku, kad šiai rinktinei negali pasiūlyti naujo žaidimo plano, o laiko naujai komandai suburti nepakaktų.

Rimtu signalu J.Löwui tapo praėjusį lapkritį gautas skambus antausis per UEFA Tautų lygos turnyro rungtynes. Tokios gėdos Vokietija nebuvo patyrusi nuo 1931-ųjų – ispanai sutriuškino vokiečių rinktinę 6:0.

Tai buvo didžiausia nesėkmė, kurią patyrė J.Löwo vadovaujami auklėtiniai. Po tokio tragiško žaidimo Sevilijoje pasitikėjimas legendiniu treneriu susvyravo – net ir Vokietijos futbolo sąjungoje. Aistruolių kreditą Jogi jau buvo išbarstęs.

Kada J.Löwas nusprendė Vokietijos futbolo rinktinės vairą perduoti kitam?

Galbūt koronaviruso pandemijos mėnesiais, kai didžiąją laiko dalį praleido Freiburge, jo kavinėse gurkšnodamas kavą, žaisdamas salės futbolą ar mindamas kalnų dviračio pedalus?

Atsakymą žino tik J.Löwas.

Bet jis, priešingai nei kiti garsūs sporto pasaulio žmonės, nepriklauso prie tų, kurie garsiai ir daug kalba.

Nutarė skirtis su žmona

Tylos siena Vokietijos futbolo rinktinės vairininkas atsitvėrė ir tuomet, kai buvo paskelbta, kad jis po 30 santuokos metų skiriasi su savo žmona dvejais metais jaunesne Daniela.

Bet oficialios skyrybos iki šiol neįvyko.

Kai kurie poros draugai įsitikinę, kad Joachimas ir Daniela veikiausiai būtų kartu, jeigu būtų susilaukę vaikų ir anūkų.

Jų nuomone, dėl begalinių Jogi kelionių atėjo metas, kai abu ėmė gyventi skirtinguose pasauliuose.

Po išsiskyrimo J.Löwas ne kartą pasirodė viešumoje su kitomis moterimis, bet naujų santykių niekada nepatvirtino.

Aistruoliams belieka spėlioti: atsitiktinės gerbėjos, o gal kuri nors nauja meilė?

Bet po nesėkmingo Vokietijos rinktinės pasirodymo pasaulio čempionate Rusijoje pirmas žmogus, iš karto supratęs Jogi būseną ir puolęs jo guosti, buvo Daniela. Tuomet jie buvo nebe pora.

Tačiau po išsiskyrimo buhalterės išsilavinimą turinti šviesiaplaukė Daniela toliau rūpinasi buvusio sutuoktinio finansiniais reikalais, gilinasi į jo sutartis.

Manoma, kad J.Löwo alga siekia iki 3,8 mln. eurų per metus, nes oficialūs Vokietijos futbolo sąjungos duomenys nepateikiami. Prie šios sumos reikėtų pridurti pajamas iš reklamos – apie 2 mln. eurų per metus.

J.Löwo turtas, 2021 m. duomenimis, turėtų siekti apie 18 mln. eurų.

J.Löwui malonu būti žinomam, populiariam ir jausti aplinkinių pagarbą. Juk buvo metas, kai Vokietijos futbolo rinktinės vairininką daugelis vokiečių prilygino šalies kanclerei.

Dabar belieka spėlioti, ką paslaptingasis treneris veiks po „Euro 2020“.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.