„Euro 2020“ aštuntfinalių akcentai: staigmenos, rekordai ir daugiau nei pusę amžiaus laukta akimirka

Iš 24-ių „Euro 2020“ čempionatą pradėjusių futbolo rinktinių liko tik stipriausios aštuonios Senojo žemyno komandos. Kovą dėl titulo vis dar tęsia Italijos, Danijos, Belgijos, Čekijos, Ispanijos, Anglijos, Ukrainos bei Šveicarijos ekipos.

Europos futbolo čempionato aštuntfinaliuose netrūko emocijų.<br>AFP/AP/Reuters/Scanpix ir Stopkardų nuotr. koliažas.
Europos futbolo čempionato aštuntfinaliuose netrūko emocijų.<br>AFP/AP/Reuters/Scanpix ir Stopkardų nuotr. koliažas.
R.Mancini treniruojama Italijos rinktinė pirmoji pateko į čempionato ketvirtfinalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Mancini treniruojama Italijos rinktinė pirmoji pateko į čempionato ketvirtfinalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Cristiano Ronaldo ir Portugalijos rinktinė baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Cristiano Ronaldo ir Portugalijos rinktinė baigė pasirodymą Europos čempionate.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Vokiečiams nepavyko įveikti Anglijos gynybos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokiečiams nepavyko įveikti Anglijos gynybos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos futbolo rinktinė įmušė penkis įvarčius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Ispanijos futbolo rinktinė įmušė penkis įvarčius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Į Europos čempionato ketvirtfinalį prasimušė ir Ukrainos rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į Europos čempionato ketvirtfinalį prasimušė ir Ukrainos rinktinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 30, 2021, 2:24 PM

Šios aštuonios šalys buvo suskirstytos į keturias poras, kurios nuo liepos 2 dienos varžysis „Euro 2020“ ketvirtfinalių mūšiuose.

Poros, datos bei laikai:

Liepos 2 diena

19 val. Šveicarija – Ispanija (Sankt Peterburgas, Rusija)

22 val. Belgija – Italija (Miunchenas, Vokietija)

Liepos 3 diena

19 val. Čekija – Danija (Baku, Azerbaidžanas)

22 val. Ukraina – Anglija (Roma, Italija).

Birželio 26-ąją startavusios aštuntfinalių kovos futbolo sirgalių nenuvylė – emocingi mūšiai vyko visoje Europoje, o pateiktos staigmenos lyderiams nuklijavo etiketes ir pasiuntė juos namo.

Prieš stipriausiųjų šešioliktuko akistatas daugelis futbolo visuomenės žmonių įvardino, kad labiausiai intriguojančios bus Portugalijos – Belgijos ir Anglijos – Vokietijos aštuntfinalių poros.

Tačiau jie klydo.

Intriga bei įtampa aštuntfinalio mačai buvo įdomesni vieni už kitus, o portalas lrytas.lt kviečia prisiminti svarbiausius stipriausiųjų aštuonioliktuko akcentus.

Rekordas. 1168. Tiek minučių Italijos futbolo rinktinė išliko nepraleidusi įvarčio oficialiose futbolo rungtynėse. Tai – geriausias rezultatas per visą futbolo istoriją, o šį rekordą italams pavyko pagerinti aštuntfinalio dvikovos su Austrijos rinktine metu.

Įdomu, kad iki tol rekordas priklausė pačiai Italijos vienuolikei, kuri 1972-1974 metų atkarpoje įvarčio nebuvo praleidusi 1143 minutes.

Ir vis dėlto ši įspūdinga 2021-ųjų birželio 26-ąją pagerinta serija nutrūko dar tose pačiose rungtynėse.

Užtikrintai A grupės kovose žygiavusi Italijos futbolo rinktinė aštuntfinalio dvikovoje prieš austrus susidūrė su nemalonumais. Italai buvo įklampinti Austrijos gynybos spąstuose, o komandos santykius turėjo aiškintis pratęsime.

Per pagrindinį laiką nepasižymėjus nė vienai iš ekipų įvarčiai pradėjo kristi papildomo pusvalandžio metu – 95-ąją min. Italiją į priekį išvedė Federico Chiesa, o 105-ąją min. aikštelės šeimininkų pranašumą padvigubino Federico Chiesa.

Lemtingai 1168 minutes trukusiai serijai pasibaigti buvo lemta 114-ąją min,. kai Austrijos rinktinės gretose pasižymėjo Saša Kalajdžičius.

Italams pavyko išsaugoti savo pranašumą ir žengti į turnyro ketvirtfinalį, o kovingai pasirodę austrai paliko Romos olimpinį stadioną nuleistomis galvomis.

Net ir nutrūkus įspūdingai nepraleistų įvarčių serijai Italijos futbolo rinktinė vis dar tęsia kitų istorinių metraščių perrašymą.

Roberto Mancini kariauna iš viso yra iškovojusi 12 pergalių iš eilės ir nepralaimėjo 31-ąjį kartą paeiliui – tai geriausias rezultatas šalies futbolo istorijoje.

Pratęsimas. Italijos ir Austrijos aštuntfinalio dvikova nebuvo vienintelė, kuri pareikalavo papildomo pusvalandžio. Per aštuonerias akistatas net pusėje iš jų prireikė pratęsimo.

Kartu su Italijos – Austrijos aštuntfinalio pora pratęsimus taip pat žaidė: Kroatija – Ispanija, Prancūzija – Šveicarija ir Švedija – Ukraina.

Papildomo pusvalandžio metu futbolo gerbėjai ne tik išvyko įvykių dramos tęsinį, tačiau savo akimis pamatė grupių etape rečiau regimus vaizdus.

Įprastai po 90 minučių įpratę žaisti futbolininkai pratęsime susidurdavo su raumenų skausmų problemomis, o dėl šios priežasties prireikdavo ne tik medikų pagalbos, bet ir priverstinių keitimų.

„Mirties“ grupė. Tokį savo pavadinimą F grupė „pateisino“ aštuntfinalio dvikovose.

Vengrus už atkintamųjų varžybų borto palikę 2018-ųjų pasaulio čempionai prancūzai, 2016-ųjų Europos čempionai portugalai bei 2014-ųjų pasaulio čempionai vokiečiai patys lagaminus susikrovė jau po pirmojo atkrintamųjų kovų etapo.

Prieš čempionatą daugelis futbolo ekspertų teigė, kad bet kuri šio pogrupio komanda turi puikius šansus tapti „Euro 2020“ čempione, tačiau nė vienai iš jų nepavyko prasibrauti į stipriausiųjų aštuonetą.

Pirmieji savo likimą pasitiko portugalai.

Čempionų titulą gynusi Portugalijos rinktinė aštuntfinalyje neperžengė Belgijos barjero. Vienintelį akistatos įvartį 42-ąją min. įmušė Thorganas Hazardas.

Ne vieną asmeninį rekordą grupių etape pagerinęs Portugalijos vienuolikės kapitonas Cristiano Ronaldo nebeišgelbėjo savo komandos, o antrojo kėlinio metu vykęs vartų šturmas vaisių nedavė – portugalai buvo pasiųsti namo.

Kitą dieną lagaminus susikrovė ir pasaulio čempionai prancūzai.

2018 metais geriausios komandos planetoje vardą užsitikrinusi Prancūzija po vienuolikos metrų baudinių serijos krito prieš Šveicarijos rinktinę.

Dviejų įvarčių pranašumą antrajame kėlinyje išbarstę prancūzai krito ties paskutiniuoju „futbolo loterijos“ smūgiu.

Paradoksas – lemiamas smūgis buvo patikėtas „Paris Sant-Germain“ ekipos žvaigždei Kylian Mbappe. Daug kritikos dėl savo iššvaistytų progų čempionato metu sulaukęs futbolininkas kaltės neišpirko.

Jo smūgį atrėmė Yannas Sommeras ir Prancūzija baigė savo žygį „Euro 2020“ pirmenybėse.

Netrukus atėjo eilė ir 2014-ųjų pasaulio čempionams vokiečiams, kurių aštuntfinalyje laukė principinis varžovas – Anglijos futbolo rinktinė.

Londono „Wembley“ stadione susirinkę anglų sirgaliai ėjo iš proto, kai po Raheemo Sterlingo ir Harry Kane'o taiklių smūgių į nokautą buvo pasiųsti daugelį metų juos skaudinę priešininkai.

Kartu su Vokietijos futbolo rinktine savo pasirodymą baigė ir šios komandos treneris Joachmas Loewas.

Dar prieš čempionatą buvo žinoma, kad futbolo specialistas paliks savo pareigas po „Euro 2020“ pirmenybių.

J.Loewas Vokietijos futbolo rinktinei vadovavo nuo 2006-ųjų.

Sekmadienis – Portugalija, pirmadienis – Prancūzija, antradienis – Vokietija. „Mirties“ grupė važiuoja namo.

14 įvarčių. Futbolo gerbėjams į atmintį dar ilgam įstrigs birželio 28-oji diena. Tąsyk per dvejas aštuntfinalio akistatas buvo įmušta net 14 įvarčių.

Neįtikėtiną įvarčių fiestą pradėjo Ispanijos – Kroatijos aštuntfinalio pora. 84-ąją min. ispanai dar džiaugėsi pirmaudami 3:1, o šios rinktinės sirgaliai jau ėmė traukti pergalių dainas.

Vis dėlto 2018-ųjų pasaulio vicečempionai neketino nuleisti rankų ir 85-ąją min. atsilikimą sušvelnino Mislavas Orisičius, o 92-ąją min. skaičius švieslentėje išlygino Mario Pašaličius.

Komandos keliavo į pratęsimą, o jo metu šešių įvarčių dramoje apie save priminė ispanai.

100-ąją bei 103-ąją min. pasižymėjusi Ispanijos futbolo rinktinė įmušė savo ketvirtąjį ir penktąjį įvartį bei šventė pergalę po pratęsimo 5:3.

Vos po kelių valandų prasidėjusi Šveicarijos ir Prancūzijos akistata vyko beveik identiškai.

Pirmieji praleidę, tačiau antrajame kėlinyje pabudę prancūzai iki 80-ios min. taip pat turėjo dviejų įvarčių pranašumą – 3:1.

Vis dėlto šveicarai 81-ąją min. sušvelnino, o 90-ąją min. išlygino rezultatą ir komandos turėjo keliauti į pratęsimą.

Pratęsimo metu nepavyko pasižymėti nė vienai ekipai, o baudinių serijoje visus smūgius realizavusi Šveicarija ne tik padovanojo vieną iš įspūdingiausių „Euro 2020“ futbolo spektaklių, bet ir žengė į turnyro ketvirtfinalį už borto palikusi pasaulio čempionus.

55 metai. Daugiau nei pusę amžiaus trukęs Anglijos futbolo rinktinės laukimas baigėsi „Euro 2020“ aštuntfinalyje. Nuo 1966-ųjų metų didžiųjų futbolo turnyrų atkrintamųjų varžybų metu anglams niekaip nepavykdavo peržengti Vokietijos rinktinės barjero.

Prieš 55-erius metus pasaulio futbolo čempionato finale 4:2 vokiečius (tuomet VFR) įveikusi Anglijos vienuolikė nuo to laikmečio nė karto nebebuvo pajutusi pergalės skonio.

1970-ųjų pasaulio futbolo čempionato ketvirtfinalyje 3:2 pergalę šventė vokiečiai, 1990-ųjų pasaulio futbolo čempionate bei 1996-ųjų Europos futbolo čempionate baudinių serijose ir vėl pranašesni buvo vokiečiai. Vokietija anglams neįveikiamu barjeru tapo ir 2010-ųjų pasaulio futbolo čempionato ketvirtfinalyje, kuriame „Trys liūtai“ savo principiniams varžovams nusileido 1:4.

Tačiau „Euro 2020“ metu viskas buvo kitaip.

Emocingai savo sirgalių „Wembley“ stadione palaikoma Anglijos futbolo rinktinė įveikė vokiečius 2:0 ir žengė į turnyro ketvirtfinalį.

Šią dvikovą gyvai stebėjo ir po R.Sterlingo bei H.Kane'o įvarčių džiaugsmo emocijų nesulaikė ir Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Williamas.

55-erius metus trukęs prakeiksmas buvo nutrauktas, o pergalės dainos po istorine tapusios pergalės iki paryčių skambėjo ne tik Londone, bet ir visoje Anglijoje.

„Atsidėkojo“. Slogiai grupių etapą užbaigusi Ukrainos futbolo rinktinė jau buvo susikrovusi lagaminus ir ruošėsi palikti „Euro 2020“ pirmenybes nežengdama į atkrintamąsias varžybas.

Tačiau ukrainiečius išgelbėjo iki tol jau bilietą aštuntfinalyje turėjusi Švedijos futbolo rinktinė, kuri paskutinėje E grupės akistatoje 3:2 įveikė Lenkiją ir taip suteikė galimybę Ukrainai tapti laimingąja ekipa, kuri į „Euro 2020“ aštuntfinalį žengė iš trečiosios pogrupio pozicijos.

Likimas tapo tikru pokštininku, kai čempionato aštuntfinalyje šios dvi rinktinės stojo viena prieš kitą.

Ukrainos vienuolikė „atsidėkojo“ švedams ir po pratęsimo įveikė juos 2:1.

Ukrainiečių išgelbėtojais tapę švedai patys turėjo krautis lagaminus, o Andrijaus Ševčenkos auklėtiniai žengė į „Euro 2020“ ketvirtfinalį.

Pergalingų tapusį įvarti pačioje pratęsimo antrojo kėlinio pabaigoje įmušė po keitimo pasirodęs Artiomas Dovbykas.

P.S.

Galima suvaidinti daug ką, bet tikrų emocijų – niekaip. Lieka tikėtis, kad „Euro 2020“ ketvirtfinaliai taip pat pametės ne ką mažiau intriguojančių bei kvapą sulaikyti priversiančių akimirkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.